Меню

Как да разпознаем най-вредните пластмаси

Как да разпознаем най-вредните пластмаси

Повечето производители твърдят, че направената в техните фабрики пластмаса е безвредна, красива и удобна, че е преминала всички изпитания, че е снабдена с изискваните от закона сертификати. И слагат съответния знак на дъното на изделието.

Този знак, според повечето законодателства в света, трябва да носи информация от каква пластмаса е направен продуктът, а когато се отнася за изделие, което ще има пряк контакт с храни, задължително трябва да носи и съответния знак за това – чаша за вино и вилица (като на снимката). 

Това особено стриктно се отнася за изделията, направени от полиетилен терефталат (1), полиетилен с висока плътност (2), полипропилен (5) и полистирол (6), които невинаги са предназначени да контактуват с храни.

Номерата в скобите показват от каква пластмаса са изработени изделията, обикновено са оградени в триъгълник, наричат се кодове за рециклиране и са международен знак.

 

 

Подредба по степен на опасност

  1. поливинил хлорид (№3 PVC)

Ако трябва да направим списък, той ще се оглавява от поливинил хлорида (№3 PVC). От него рядко се прави кухненска посуда, но се правят опаковки, подово покритие, завеси за баня, дъждобрани. Избягвайте меките варианти на тази пластмаса, тъй като „обгазява” въздуха в дома – изпуска не само фталати, но и винил хлорид, който е силно отровен безцветен газ с мутагенни и канцерогенни свойства, който се отразява и на репродуктивната система на човека.
 

  1. полистирен (№6 PS)

На второ място по токсичност е полистирена (№6 PS), но само ако се подложи на висока температура.

Внимание! Някои пластмаси не издържат висока температура. На етикета много рядко пише какви градуси понасят, ако не прехвърляте 40-50 градуса, сте в безопасната зона. Съдинките от полистирен (№6 PS), които са малко по-трайни от направените от PET, например издържат само негорещи храни и напитки. Най-лесно разпознаваема е бялата пореста разновидност на тази пластмаса, наричана стирофоум. Когато се нагрява, полистиренът изпуска стирен в храната, а той се смята за канцероген. Понякога готови храни се доствят именно в такива опаковки от бяла пореста материя!

  1. всички други пласмаси (№7 Others)

Поликарбонатите, които минават като „всички други“ пластмаси, които не са включени в останалите категории (№7 Others), са не само най-енигматичните от гледна точка на безопасността (заради разнообразието на изходните и добавъчните материали за производството им), но и са широко използвани за кухненска посуда. Включително и за бебешки бутилки и неразливащи чаши, бутилки за вода за многократна употреба (контейнерите за гореща и студена вода в офисите) и много други. Ако сте забелязали пластмасово покритие на кутията с консерва или на картонената бутилка мляко, тя е или от епоксидна смола, или от поликарбонат. Детски съдинки с любими герои от приказките също се правят от тази група пластмаси – включително и от пластмасата меламин.

Основните материали, от които се правят поликарбонатите, са бисфенол и фосген, а за бисфенола става дума в отделен текст. Меламинът пък се прави от формалдехид и урея и някои други химикали, но тези двата могат да се прибавят към храната при висока температура, например. Никога не притопляйте бебешката храна в пластмасов съд и в микровълнова печка, не мийте бебешката посуда в миялна машина.
 

  1. полиетилен №1 PET или PETE)

Полиетиленът (№1 PET или PETE) се смята за безопасен, ако се използва по предназначение. От него се прави еднократната посуда: еднократни чинии, вилици, лъжици, чаши, в които сервират сандвичите или кебапчетата и кафето в повечето павилиони за бърза закуска. Такива се продават и в магазина, те са удобни за градински празненства и детски рождени дни и се смятат безопасни. Повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, както и меките опаковки за кетчуп също са направени от полиетилен. От него се правят и еднократните съдинки за микровълнови печки. Използвайте еднократно!

Внимание! Сред най-нетрайните са пластмасите, от които се произвежда еднократна посуда. Обикновено това е полиетилен терeфталат (№1 PET/E) – терeфталатът в случая е част от полимера, не е пластификатор. Трайността на тази посуда обаче е не повече от година, затова изхвърлете останалите от минали празници, те вече са остарели и от тях вероятно изтичат вредни химикали. И още: те наистина са еднократни, не ги мийте за повторна употреба. И бутилките за вода често са направени от тази пластмаса.

  1. полиетилен № 2 HDPE, полиетилен с ниска плътност (№ 4 LDPE) и полипропилен (№5 PP) се считат за ОК за употреба с храна

Полиетиленът с висока плътност (№ 2 HDPE), това е мътната или бяла пластмаса, от която са направени някои бутилки за мляко, вода, сокове. Полиетиленът с ниска плътност (№ 4 LDPE) се използва за направата на прозрачно опаковъчно фолио за храни, пликчета и торбички, както и за чаши за горещи напитки. Полипропиленът (№5 PP), който е матова и непрозрачна пластмаса, се използва за различни контейнери за храна, за бебешки шишета, кофички за кисело мляко и др.

Изпускането на химикали

Основен критерий за безопасност на пластмасовите изделия, използвани при храненето, е това дали материалът изпуска химикали в храната. Някои химикали нарушават функцията на ендокринната система (т.е начина на работа на хормоните), като например тези с естрогенна активност. Доказва го например изследване от 2011 г, в което включват дори така рекламираните пластмасови изделия без Бисфенол А. Всяка пластмаса трябва да се използва по предназначение и да се спазват горните препоръки за еднократно използване, степен на нагряване и др. При правилно използване, отделяните химикали под нивата, считани за опасни. За гарантиране на безопасността на пластмасите, използвани за хранителни продукти, има стандарти.

Допълнителна информация:

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ОПАКОВКИТЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНТАКТ С ХРАНИ инж. Майя Стойчева, Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, София

Актуализирано на 24.01.17 г от Елена Бачева

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook