Меню

Как да се предпазим от вирусно разстройство

Как да се предпазим от вирусно разстройство

Спонсорирано съдържание

Автор: Урша Ярк, маг. фарм. 

Най-честият причинител на вирусни разстройства са нововирусите, ротавирусите и аденовирусите, които можем да прихванем с храната, водата или да ги внесем в устата си с мръсни ръце.1

При чревните инфекции, за разлика от повечето бактериални, инфекциозната доза е ниска. Това означава, че за заразяване е необходимо само малко количество вируси. При появата например на аденовирусни епидемии, те могат да поразят цели групи деца в детските градини, както и обитатели на старчески домове, членове на семействата и др.

На инфекцията са податливи хора от всички възрастови групи. Болестта може да бъде опасна за лица с по-слаб имунитет, като например малки деца, възрастни, хронично-болни и бременни. Разстройството и повръщането изтощават болните, но най-голяма опасност представлява обезводняването.1

Как да предотвратим разпространението на вирусните чревни инфекции?2

 1. Правилна хигиена на ръцете. Измиваме основно ръцете със сапун и течаща вода, особено след ходене по нужда, смяна на пелени, преди хранене, както и преди и по време на приготвяне на храната. Ако няма чиста вода, препоръчваме употребата на влажни хигиенни кърпички или гелове с дезинфектант. Към правилното миене на ръцете трябва да приучаваме и децата.

 1. Внимателно приготвяне и съхранение на хранителните продукти. Трябва да внимаваме да не се стигне до заразяване на хранителните продукти с микроорганизми. Кухненските дъски, ножове и други принадлежности се използват след предварително измиване. 
 2. Топлинна обработка. Повечето опасни за здравето микроорганизми загиват при нагряване над 70°C. Месото се обработва топлинно, а плодовете и зеленчуците се измиват основно преди употреба с течаща вода.
 3. Безопасно използване на питейната вода. За пиене и миене използваме само питейна вода от контролирани източници.
 4. Поддържане на чистотата. Редовно почистваме, проветряваме и дезинфекцираме санитарните и други потенциално замърсени помещения и повърхности. Ако вече имаме член от семейството, който е болен от вирусно разстройство, използваме различни чинии, чаши или прибори. Също така използваме отделни кърпи.
 5. Внимателно третиране на отпадъците. Използваните пелени и други тъкани, изцапани с изпражнения, изхвърляме в найлонови торбички, които затваряме добре, защото по капков път вирусите се разпространяват бързо. Пелените и тъканите, които се перат, перем в пералня на висока температура.
 6. Задържаме болните деца вкъщи. Децата, които повръщат или имат разстройство, не бива да посещават детска градина или училище. Тогава болните са най-заразни, тъй като с изпражненията се отделят най-много вредни микроорганизми. А тъй като болните обикновено са заразни ден или два преди появата на симптомите или само пренасят вируса, не са редки случаите, при които от вирусни разстройства се разболяват цели групи в детските градини, училищата или възрастни в домовете за възрастни.
 7. Изследванията са показали, че ваксинацията предотвратява над 80% от ротавирусните инфекции и над 90% от сериозните ротавирусни инфекции. При ваксинация срещу ротавирусните инфекции не можем да говорим за колективна защита, тъй като нито след прекарано заболяване, нито след ваксинация, не съществува траен имунитет, затова с ротавируси можем да се заразим многократно.3

Ако детето Ви се разболее от вирусно разстройство, можете да прочетете повече за неотложните действия в статията „7 мерки при вирусно разстройство“.

Определени пробиотици, които намаляват времетраенето на вирусната инфекция, се препоръчват и при нейната превенция, и не само когато се е развила инфекцията. Подходящи са също при голяма вероятност от заразяване, например, когато тръгвате на екзотично пътешествие, или когато се разболее някой от близките ви или децата в детската градина. Ако във вашето обкръжение има вирусно разстройство, препоръчваме използването на доказано ефикасните пробиотици, сред които спада и Lactobacillus rhamnosus GG.

 1. Правилният път към редовно храносмилане
 2. Пробиотиците съдържат най-добре изследваната микроенкапсулирана пробиотична култура Lactobacillus rhamnosus GG (LGG ®).
 3. Без алергени

За повече информация посетете www.waya.bg

 


Източници:

1Разстройство и повръщане в следствие на чревни инфекции. NIJZ, 2015. Достъпно на http://www.nijz.si/sl/driska-in-bruhanje-kot-posledica-okuzbe-crevesja (13.10.2017)

2 Седмично проследяване на регистрираните вирусни чревни болести. NIJZ, 2017. Достъпно на http://www.nijz.si/sl/tedensko-spremljanje-prijavljenih-virusnih-crevesnih-bolezni (13.10.2017)

3 Ротавирусни зарази и ваксинация: Въпроси и отговори. NIJZ, 2016. Достъпно на http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/ротавируси_vpr_in_odg_za_splet_2016.pdf (13.10.2017)

Още по темата

Още от Medis

Публикации

Продукти

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook