Меню

Как да увеличим количеството на произвежданото майчино мляко?

Как да увеличим количеството на произвежданото майчино мляко?


Платена публикация


Един от най-честите въпроси, които майките си задават е: „Имам ли достатъчно кърма и ако не, то какво да направя, за да я увелича?” Родителите често са объркани кое е нормално и кое не е. Ключов момент от разрешаването на пъзела е да разберете как работи производството на майчиното мляко. Знанието е сила!

Какво е необходимо за добра продукция на майчино мляко?

 • достатъчно добре развита жлезиста тъкан
 • незасегната инервация* на гърдата и непрекъснати млечни каналчета
 • адекватен обем на хормони и хормонални рецептори
 • чест и ефективен дренаж и стимулация на гърдите
 • без инхибитори** на лактацията

Повечето бозайници имат напълно развити млечни жлези при достигане на полова зрялост, но при човека това не е така. По време на бременността, под влияние на хормоните гърдите се променят и нарастват. Чувствителността, която изпитват жените по време на тези процеси е позитивен знак. След раждането и няколко седмици след него, клетките, които произвеждат кърма продължават да се увеличават в следствие на честото им изпразване и нарастващите нужди на бебето. След като бебето достигне определена възраст, нуждите му от кърма стават постоянни и ненужните алвеоли*** започват да умират, както дървото губи листата и клоните си през есента.

Двигател на всички тези процеси са хормоните. Плацентата произвежда прогестерон, той е необходим за бременността. Той потиска секрецията на пролактин. Отделянето на плацентата позволява пролактина да работи. С помощта на други хормони като инсулин, кортизол и тиреоидни хормони, започва производството на майчиното мляко. Всеки път когато бебето суче, се отделя окситоцин, който предизвиква миоепителните клетки и млякото потича по каналчетата и достига до бебето.

Как да разберем дали бебето получава достатъчно мляко?

Математическите изчисления какво количество мляко трябва да приема бебето в различните си възрасти е подвеждащо, защото в изчисленията не се вземат предвид калоричните вариации на кърмата при различните майки и метаболизма на бебетата. При едно прочуване е установена вариация от 440 до 1220 мл за 24 часа при бебета, които се развиват добре.

Тук важи с пълна сила правилото: "Всичко което е влязло, трябва да излезе." Честотата на изхожданията е добър показател. Относно таблиците за растеж, мненията постоянно се променят. СЗО са събрали данни от 6 региона по света и са установили, че кърмените деца наддават по-бавно на тегло. Значи ли това, че те имат нужда от добавка? Не, разбира се.

В търсене на причините за намалена лактация. Възможни причини:

 1. Недостатъчно ефективно и правилно засукване от страна на новороденото. Това често причинява разранени зърна и неефективен дренаж на гърдите;
 2. Поспаливо бебе, физиологична жълтеница, кърмене по график, даване на добавки и залъгалки;
 3. Инхибитори на лактацията: противозачатъчни, други медикаменти и витамини, никотин, билки, нова бременност;
 4. Лечение по време на бременността за хиперемезис, преждевременни контракции, Бетаметазон, инсулин;
 5. Продължително и стресово раждане, прилагане на Окситоцин по време на раждане (бомбандирането на тялото със синтетичен окситоцин претоварва рецепторите), задържани плацентарни части или голяма кръвозагуба по време на раждането;
 6. Анатомични особености при новороденото (причина за неефективно изпразване на гърдите). Сърдечни и неврологични заболявания също са причина за проблеми;
 7. Анатомични особености на гърдите. Плоските зърна не са причина!!!
 8. Заболявания от страна на майката: затлъстяване, поликистозен овариален синдром, диабет, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Установили сте, че лактацията Ви е недостатъчна. Какво да предприемете?

Потърсете специализирана подкрепа от консултант или медицински специалист, който ще се запознае и ще направи оценка на проблема, за да ви предложи най-подходящата за вас стратегия. Основното правило е да нахраните бебето – възможните решения се търсят в следната последователност: 1. Кърма от гърда, 2. Изцедена кърма от собствената майка, 3. Донорска кърма, 4. Адаптирано мляко. 

Стратегии за справяне с намалената лактация

Кърмете по-често! Това е естествен начин да алармирате тялото си, че трябва да произвежда повече мляко. Ако бебето не суче достатъчно ефективно, то е необходимо да изцеждате гърдите. В първите дни най-ефективният начин е цеденето на ръка. Нашите ръце са оригиналната "мануална помпа". При избора на помпа за кърма поискайте съвет коя ще бъде по-ефективна и кой е правилният за Вас размер накрайници. Прилагайте масаж на гърдите, компресия на гърдата по време на цедене. Майките винаги се фокусират върху всяка капка, която потича от гърдата и това им създава допълнително напрежение и разочарование, което от своя страна може да потисне рефлекса на потичане на млякото. Слагане на детско чорапче върху шишенцата на помпата понякога може да бъде само в полза за по-голямо количество на изцедената кърма.

Използването на медикаменти и билки за увеличаване на кърмата трябва да става само след консултация и наблюдение от квалифицирано лице. Много от тях имат противопоказания и странични ефекти и не е редно да се приемат на базата на лично усмотрение.

Даването на адаптирано мляко може да изглежда като крачка назад, но всъщност е помощ за бебето, за да възвърне тонуса си и да придобие достатъчно от необходимата му енергия. Важно е обаче да се намери правилния баланс между това детето да получава достатъчно калории и да не се прехранва, защото тогава не би имало адекватна стимулация на гърдите.

Ако обичайните стратегии и съвети не помагат, мислете алтернативно. Например, има данни, че хиропрактиците**** могат да помогнат на майки, които са преживяли стрес и травматизъм по време на раждането. При майки, които имат проблеми с гръбначния стълб и изпитват болки, след такова лечение се наблюдава увеличение на количеството на произвеждано мляко. Китайската медицина, акупунктурата, кинезитерапия, йога – всичко това може само да ви помогне да се справите с проблема. А защо да не опитате и малък романс? При оргазъм се отделят окситоцин и пролактин. Оставям на Вас да съобщите на партньора си за тази възможност!
 


Източници:
1. The Breastfeeding Answer Book (La Leche League International Book) by Nancy Mohrbacher (Author), Julie Stock (Author), LA Leche League International (Author)
2. Making More Milk: The Breastfeeding Guide to Increasing Your Milk Production, Second Edition (FAMILY & RELATIONSHIPS) by Lisa Marasco (Author), Diana West (Author)
3. Breast volume and milk production during extended lactation in women
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10226183/
5. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16510619/
7. Is pyridoxine effective and safe for post-partum lactation inhibition? A systematic review
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28425124/

* Инервация: Снабдяване на органите и тъканите с нерви. Инервацията на органите осигурява връзката им с различните нива на нервната система и мозъка, има отношение към функцията и работата им. (бел.ред)

**Инхибитор: Вещество, което спира или потиска процес или функция. 2.Нерв, чието възбуждане потиска дейността на някой орган. (бел. ред)

***Алвеоли: Става дума за млечните алвеоли – малки зърнести образувания от жлезиста тъкан, които произвеждат и складират млякото. (бел.ред)

****Хиропрактиците използват ръцете си, за да изпълняват това, което се нарича „мануална терапия“, за лечение на редица състояния, свързани с  гръбначния стълб. (бел. ред)

Още по темата

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • В първия час след раждането – здравей бебе!

  Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна „храна” е голяма. Затова кърменето започва с коластра. Започнете да...

 • Кърмене на недоносено бебе - началото

  След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Видео: Как да се грижим за тоалета на бебето?

Препоръчано от Дневникът на мама и татко

Виж

 

Харесай ни във Facebook