Меню

Как едно дете с аутизъм каза „Здравей!“ на света

Надежда е прекрасно 5-годишно момиченце, но има поставена диагноза аутизъм. Майката сама потърси съдействие в ЦОП „Св. София“ с молба психолог да работи с дъщеря й. Жената с мъка сподели, че персоналът в детската градина не може да се справи с Надежда, защото тя отказва да слуша и не комуникира с никого.

Когато започнахме работа с детето, то не общуваше, не говореше, не поглеждаше никого в очите, страхуваше да докосва предмети и се плашеше дори от тихи шумове. В процеса на работа с нея, нашите специалисти установиха, че Надежда има много добра памет. Едва 5-годишна, тя вече познаваше цифрите и буквите от азбуката, можеше да реди сравнително трудни пъзели, но не можеше да показва годините си с пръстчета и отказваше да помаха за „Здравей!“.

Работихме упорито с детето, обградихме я с внимание и любов, направихме всичко по силите си, за да подобрим състоянието й. Три месеца след срещата ни Надето уверено ни гледаше в очите, помаха за първи път с ръка и каза "Здравей!" на света.

Месец по-късно детето произнесе в ЦОП "Св. София" думата "ДА" за първи път в 5-годишния си живот, и ни накара да се гордеем с работата, която вършим.

Днес Надето с удоволствие показва с пръстчета числата от 1 до 5, не се страхува от по-силни звуци и без проблем докосва всякакви предмети. Общува все по-спокойно. Следващата ни цел е да видим как Надежда смело пука сапунен мехур и му се радва.

Ние продължаваме интензивна работата с нея, за да постигнем заедно още повече успехи, да направи по-щастливо детството й, да създадем още поводи за радост сред близките й.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook