Меню

Как разказах за Благовещение

Как разказах за Благовещение

Когато съобщих на 6-годишната си дъщеря, че предстои светъл празник – Благовещение, тя ме помоли да повторя думата и попита какво означава. Първосигнално, обясних връзката между думите Блага Вест, Благо Вещение. И допълних, че в този ден Дева Мария е научила, че ще роди Исус Христос. Продължих с Ангела, който е съобщил благата вест: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе!

Разказът ми за този ден в никакъв случай не беше дълъг и задълбочен. Нито имаше предистория. Децата са много по-проницателни, отколкото ние, възрастните. И всеки подобен разказ те възприемат много по-дълбоко, с цялата Богопочтеност, която искаме да носи. Без да са нужни повече думи.

В техния малък свят всичко, което им се поднася, е бяло и черно. Без много обяснения. Историите във филмчетата за вълшебства и магии пречупват представите им за тези понятия и оставят погрешни асоциации. Много родители оставят на децата си избора да се кръстят и да изберат своя религия, когато пораснат. За мен да ги кръстим още когато са малки, да отбелязваме с тях  християнските празници като този и да ги водим по-често на църква е начин да ги направим по-силни и да разширим светогледа им извън телевизионните моди и уличните герои.

 

Всъщност, Пресветата Дева получила откровението, че е Избрана по-рано и чакала времето, когато ще се изпълни тайнството на зачатието. По обичая две години по-късно, Девицата вече трябвало да се омъжи. За изненада на Архиереите и Свещениците в храма, им отвръщала, че нищо не било в състояние да я принуди да встъпи в брак, тъй като била посветила девството си на Своя безсмъртен Бог. 

Повече за празника можете да научите тук и тук.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook