Меню

Рубрики

Как се преживява приказка?

Как се преживява приказка?

Имало едно време... Вълшебни думи, които отключват въображението на децата и връщат възрастните към магията на детството. За да преборим неволята вкъщи, създадохме ръководство за провеждане на семейно преживяване по приказката “Неволята” (част от програмата “Тинтири-минтири”). „Неволята“ е българска народна приказка, чрез която се изтъква силата на човешката воля и потенциал за преодоляване на трудности. Чрез приказката, малките откриватели разучават въпросите за анализират ролята на социалните контакти, дали, защо и кога е добре да потърсим помощ и подкрепа от друг в проблемна ситуация и кога е важно да разчитаме само на себе си. Ръководството включва различни игри, чрез които да проведете преживяването вкъщи:

 • сценарий на преживяването
 • реплики на героите
 • задачи за създаване на костюми
 • задачи за подготовка на сцените
 • игра на пъзел от стари думи
 • карти за анализ
 • инструкции за употреба

Материалите за преживяването можете да изтеглите свободно ТУК.

С това преживяване децата развиват творчески потенциал и се забавляват, докато анализират важни житейски въпроси. Чрез своите герои малките се упражняват да виждат света през очите на околните, но опознават по-добре и своите лични емоции.

Всичко се случва под формата на игра в четири етапа:

 1. „Майстори“
 2. „Герои“
 3. „Изследователи“
 4. „Импровизатори“.

Съдайте свой приказен свят и костюми, влезте в ролята на героите, превърнете се в изследователи, които не се страхуват да задават въпроси и търсете отговори за постъпките на героите. На финала, дайте воля на въображението и импровизацията, за да създадете свой завършек на приказката - спрямо вашите собствени разбирания и представи за света.

ИЗТЕГЛЕТЕ СЕГА

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Видео: Как да се грижим за тоалета на бебето?

Препоръчано от Дневникът на мама и татко

Виж

 

Харесай ни във Facebook