Меню

Как се развива Вашето дете от 0 до 4 г?

Как се развива Вашето дете от 0 до 4 г?

Издание по програма „Ранна интервенция” на Фондация „Карин дом”, Варна
С финансовото съдействие на Институт „Отворено общество”
Варна, 2011 г.

Защо е важно да се открие забавянето в развитието възможно най-рано?

Мозъкът на бебето започва своето развитие по време на бременността и продължава да се развива бързо през първите няколко години след раждането. Развитието продължава по време на детството, но с по-бавни темпове. При раждането, мозъкът има около 100 милиарда нервни клетки или „неврони”.

Тези неврони се свързват едни с други в системи, за да може детето да вижда, чува, мисли, да се движи, усеща, изразява емоции и т.н. Невронните системи се формират и усъвършенстват, когато детето трупа сетивен опит – като слушане на различен тип музика или наблюдаване на движещи се играчки. Всеки опит, който бебето трупа, влияе върху начина, по който мозъкът е свързан и осигурява основата за функционирането му през целия живот. Добрата новина е, че Вие можете да повлияете положително! Родителите и останалите хора в живота на детето контролират количеството и вида на неговите преживявания. Ранното откриване на забавяне в развитието на детето Ви дава възможността да му предложите среда, която е богата на стимулации, за да се изградят оптимални мозъчни връзки. Средата, която осигурявате, ще помогне на Вашето дете да достигне най-добрия си потенциал на по-късен етап от живота.

 

Изграждане на привързаност между дете и родител

Изграждане на дълготрайна връзка с детето

Всички деца се нуждаят от обич. Те имат нужда и да се чувстват сигурни, да проучват и опознават своя свят. Не е достатъчно само да обичате децата си. Те трябва да чувстват Вашата обич и да могат да имат доверие във Вас, за да развият една сигурна привързаност. Сигурната привързаност към възрастния засяга всички области на развитие на Вашето дете.

Обикновено деца, изградили с родителите си сигурна привързаност, имат:
 1. По-добро мозъчно развитие, с повече връзки между мозъчните клетки.
 2. По-добри комуникативни умения.
 3. По-напреднали езикови умения.
 4. По-голямо желание да проучват и опознават заобикалящия ги свят.
 5. По-добри социални умения – те се сприятеляват и поддържат приятелства по-лесно.
 6. По-добри умения за решаване на проблеми.
 7. По-редки прояви на агресивно поведение и поведенчески проблеми.
 8. По-добър контрол върху емоциите.
 9. По-добри пълноценни взаимоотношения с другите.
 10. По-добри оценки в училище.

 

Как изграждате сигурна привързаност с Вашето дете?

Едно взаимоотношение между родител и дете започва преди раждането и е силно повлияно през първите няколко години от живота. Сигурната привързаност може да нараства, когато детето и родителят се наслаждават на времето заедно.

Ето няколко насоки, как да изградите сигурна привързаност между Вас и детето:
 1. Гледането в очите е важно. Насочвайте към децата цялото си внимание, когато те Ви говорят. Това им показва, че те са важни за Вас.
 2. Децата се нуждаят от нежност. Прегръщайте, гушкайте, милвайте и масажирайте децата, за да почувстват те Вашата обич. Давайте им физическа утеха, когато са разстроени. Не карайте децата да Ви прегръщат, ако те не обичат да го правят. Когато ги будите, разтривайте гръбчетата им или ги целувайте нежно за начало на деня. Разберете как Вашето дете обича да бъде докосвано.
 3. Говорете на детето си и му пейте. Четете му, разказвайте му приказки. Давайте му то да Ви чете и да Ви разказва.
 4. Правете нещата заедно. Не е необходимо винаги да ангажирате детето с игра. Можете да го включите в домакинстването, в работата в градината, в съботното почистване, в пазаруването на покупки за дома и др.
 5. Следвайте инициативата на детето си. Хранете го, когато е гладно, утешавайте го, когато е разстроено, слагайте го да спи, когато е уморено и обръщайте внимание на нещата, които го интересуват. Това дава на детето контрол върху неговия свят, така, че то да усеща, че това, което прави, е значимо.
 6. Рутината е важна. Тя помага на детето Ви да знае какво да очаква и как да реагира. С повтаряне на ежедневните действия, по едно и също време, заобикалящата среда и светът на детето стават по-предвидими и по-безопасни за него.
 7. Разберете индивидуалността на Вашето дете. Някои деца са изпълнители, а други – наблюдатели. Не ги карайте да участват, ако те предпочитат да наблюдават.
 8. Откликвайте на темперамента на Вашето дете, вместо да се опитвате да го промените. Съответствието между темперамента на родителя и този на детето е един от най-критичните аспекти във формирането на сигурна привързаност. Важното е Вие да цените Вашето дете за това, което е и да му помагате да използва темперамента си по положителен начин.
 9. Приучавайте детето към дисциплина, а не я използвайте като наказание. Награждавайте поведението, което искате да виждате. Дори само няколко добри думи или усмивка, са награда за желано поведение.
 10. Интересувайте се и приемайте чувствата на детето си. Ние нямаме контрол върху това, което чувстваме, така че опитайте се да не му налагате как да се чувства с изрази като „Няма причина да плачеш” или „Не бъди тъжен”.

 

Разбиране и подкрепяне темперамента на Вашето дете

Още от раждането си, всяко дете е уникално. То се ражда със свой собствен стил и начин на приемане на света. Една от най-важните задачи, които родителите имат, е да опознаят своето дете и да го ценят за това, което е. Децата изучават света чрез сетивата си. Чрез тях те учат, но всяко дете има предпочитан стил на учене – може да учи най-успешно като използва допира, зрението или слуха си, за да получи информация. Децата също така се различават в това:

 1. Колко интензивно реагират на нещата
 2. Колко активни са
 3. Как си взаимодействат с другите
 4. Как реагират на промяна
 5. Колко са упорити или колко лесно се разстройват

Познаването на тези черти помага на родителите да разберат темперамента на своето дете и как то взаимодейства със света. Повечето деца се вписват в един от трите типа темперамент – приспособим, предпазлив и жизнен/борбен. Важно е да се знае, че децата не се вписват само в един тип, а могат да имат черти и от трите типа. Един тип не е по-добър от друг. Ако се опитате да разберете типа темперамент на Вашето дете, то това вероятно ще има положителен ефект върху неговото развитие и взаимоотношениета му с Вас. Ако се приспособите към неговия темперамент (а не да приспособявате него към Вашия темперамент) Вие ще изградите по-близка връзка и ще му помогнете да се впише успешно в заобикалящия свят.

Приспособимите деца подхождат лесно към нови ситуации и хора. Те сякаш са по-способни да се справят с промените в ежедневието.

Предпазливите деца подхождат към нови ситуации и хора много внимателно и понякога страхливо. Те може да имат трудности с резките промени в рутинните дейности. Често изискват допълнителна подкрепа и време, за да се почувстват сигурни в нова ситуация. Можете да ги подготвите за промените, като им говорите за това, което може да се случи и да им помагате да се почувстват способни да се справят с нещата, които им предстоят.

Жизнените/борбени деца подхождат към нови ситуации и хора със страст и енергичност. Те могат да имат затруднения с контролирането на своите силни емоции и желания. Те искат действие веднага и могат да имат нужда от подкрепа за навлизане в нови ситуации спокойно и бавно. Ако им говорите за промените, преди те да се случат, това им помага да контролират емоциите си и да не реагират толкова бурно.

 

Начини да се помогне на деца, които реагират енергично:
 1. Направете средата по-спокойна и по-тиха (например като изключите телевизора).
 2. Създайте установени дейности за лягане, за да им дадете време да се успокоят (четене вместо активна игра).
 3. Покажете им, че ги разбирате, като приемате техните чувства.
 4. Не ги наказвайте, когато реагират емоционално.
 5. Дайте им много предупреждения, преди да промените дейността.

 

Начини да се помогне на деца, които са много активни:
 1. Предлагайте много възможности за безопасно, активно изучаване у дома. Махнете предметите, които не искате да бъдат пипани.
 2. Приемете, че децата имат нужда да се движат и няма да се задържат на едно място за дълго време.
 3. Давайте им дейности, с които да Ви помагат, когато сте заети, например да сложат масата, докато приготвяте вечерята.

 

Начини да се помогне на деца, които са по-предпазливи:
 1. Уважавайте тяхното темпо и им позволявайте да премислят нещата.
 2. Имайте позитивно изражение на лицето, когато се намирате в нова ситуация или се срещате с нови хора, тъй като децата следват Вашия пример (ако Вие се страхувате, те също ще се страхуват).
 3. Опитайте се да подготвите предварително Вашето дете, когато предстои да се запознае с нови хора или да навлезе в нова среда.
 4. Създайте рутинни дейности, така, че нещата да бъдат по-предвидими.

 

Начини да се помогне на деца, които се разстройват лесно:
 1. Помагайте им да намалят темпото, когато се надига раздразнението. Това може да означава да направите почивка от някоя задача или да помогнете в изпълнението й.
 2. Ако те имат трудности с изчакването, обяснявайте им какво правите, за да получат това, за което чакат.
 3. Обърнете нещата откъм смешната им страна, когато нещо не се получава.

Все се чудите дали не пропускате нещо важно?

Важните неща за вашето дете са в нашия възрастов бюлетин. Ние издирваме, четем, следим последните новости, проверяваме. Питаме, консултираме и пишем с лекари, ерготерапевти, психолози, медицински сестри, акушерки, родители, консултанти по кърмене, специалисти по ранно детско развитие, специалисти по хранене. 

Помагаме ви да се чувствате сигурни, че правите важните неща. Навреме.  Направете си профил при нас.

Отворете текста в брошура с включена информация какво може да прави детето по възрасти до 4 г.

 

Още по темата

 • Каква е разликата между лазене и пълзене?

  На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят, а на около 7 месеца и половина – да лазят.

 • Поставянето по корем – кога, как и каква е връзката му с ходенето

  Поставянето по корем е важно още в първите дни след раждането. Каква е връзката му с пълзенето, лазенето, изправянето с oпора и прохождането? Експерти установяват, че...

 • Децата и конете

  Какви са ползите за децата от общуването с конете. Какви умения развива ездата и какви емоции носи на децата. Научете и някои интересни и любопитни факти за тези изящни...

 • Схема на развитие

  Какви са етапите на развитие на малкия човек, какво трябва да очакваме да може да прави през първите дни и седмици, през следващите месеци? Кога може да чуем първите му...

Публикации

Харесай ни във Facebook