Меню

Какво да избягваме по време на бременност

Развитието на плода по време на бременността е от жизненоважно значение за по-нататъшното му развитие. Затова е много важно бременните, както и тези, които планират да забременеят да избягват приема на вещества, които могат да създадат неблагоприятна среда за вътреутробното му развитие. Въпреки че има някои генетични и други, свързани с околната среда фактори, които са извън нашия контрол, съзнателните решения, които бременните взимат са от голямо значение и могат да имат дългосрочен ефект както върху здравето на майката, така и върху здравето на плода.

  1. Алкохол

Доказано е, че алкохолът свободно преминава през плацентата и достига утробата, където дори и в минимални количества може да навреди. Той пречи на развитието на плода като забавя достъпа на кислород и хранителни вещества до него. Все повече изследвания показват също, че изменя гените както на майката, така и на плода. Всичко това може да доведе до трайни негативни последици при консумацията на алкохол по време на бременността. По-леките от тях включват трудности при учене, дефицит на вниманието, лоша координация и хиперактивност, а по-тежките – отличитени черти на лицето (малки очи и плоска област между носа и горната устна), забавен растеж, както и дефекти на централната нервна система като дълбоко интелектуално увреждане и малък размер на мозъка. Освен в познатите алкохолни напитки, алкохолът се намира и в други продукти, сред които сиропи за кашлица, води за уста и др., които също е важно да бъдат избягвани. Рисковете при употреба на алкохол от бременната нарастват с количеството му, затова най-сигурното решение за бебето е да бъде избягван изцяло.

  1. Пушене

Никотинът, сам по себе си, под каквато и форма да го приемате (цигари, електронни цигари, и т.н.) е опасен за плода и може сериозно да му навреди. Същото се отнася и за другите вредни субстанции в цигарите.

Пушенето ограничава притока на кръв към утробата, с което намалява нивата на кислород и хранителни вещества в нея. Така жените, които пушат, имат по-голям шанс да направят спонтанен аборт или да родят преждевременно, а бебета, родени от майки-пушачки са застрашени от по-ниско тегло при раждане и свързаните с него рискове, родилни дефекти, а в някои случаи може да се стигне дори и до смърт на новороденото. Рискът е по-висок, ако самата бременна пуши, но и излагането на въздух, замърсен с цигарен дим също носи рискове. И в двата случая нивото на отровния газ въглероден оксид, който е опасен за бебето, e по-високо.

  1. Кофеин

Високата консумация на кофеин по време на бременност вреди на сърдечния ритъм и дишането на плода, както и може да намали притока на кръв през плацентата, което да доведе до спонтанен аборт или до раждане на новородено с ниско тегло. Препоръчително е консумацията на кофеин по време на бременност да се ограничи до не повече от 200 мг. дневно, което е около2 чаши кафе или 3 чаши кофеинови газирани напитки.

  1. Медикаменти

Всякакви медикаменти, без или с рецепта, както и наркотичните вещества, могат да имат сериозни негативни последици за майката и плода. Често срещани лекарства, опасни при бременност, са аспирина, всякакви препарати на хормонална основа, капки за нос, някои лекарства, използвани при настинка, препарати за лечение на хемороиди, такива за регулиране на теглото и др. Те могат да доведат до доведат до спад на запасите и усвояването на хранителни вещества от организма, както и да намалят апетита. Подобен ефект имат и различни наркотични вещества като марихуана и кокаин, а дори и някои растителни и билкови продукти. В този списък влиза и изотретиноина (форма на витамин А), познат в България и като Роакутан – препарат, използван за лечение на акне. Приемът на високи дози витамин А през периода на бременността под формата на Роакутан, добавки или козметични продукти може да доведе до сериозни дефекти при детето като аномалии на нервната система, лицеви и сърдечни деформации.

Препоръчва се по време на бременност приемът на наркотични и лекарствени препарати, както и на билкови и растителни продукти (включително билкови чайове) да се сведе до минимум и винаги да се обсъжда с лекар.

  1. Хранителни замърсители

За замърсители се считат вещества, попаднали в храната по случайност по време на процеса на производство, транспортиране, пакетиране и т.н. Такива могат да бъдат, както патогенни вещества като бактериите, вирусите и паразитите и токсините, произведени от тях, както и други като пестицидите и хербицидите, които се добавят изкуствено с цел да се подобри качеството, издръжливостта, дълготрайността и т.н. на храната.

Различните биологични замърсители (вируси, бактерии и токсини, произведени от такива) са причината за хранителните заболявания. Те могат да бъдат много опасни за плода и да доведат до мозъчни увреждания и до неговата смърт. За да не се стигне дотам, е желателно бременните да избягват храни, в които често се срещат биологични замърсители. Такива са например непастьоризирани и непреминали термична обработка млека и сокове, сурово или недобре сготвено месо и др.

Не е ясен ефектът на пестицидите и хербицидите върху човешкия организъм, но въпреки това е добре да внимаваме с тях, като внимателно мием всички плодове и зеленчуци.

Разбира се, има много повече храни, от които можете да похапвате спокойно. На кои храни и добавки да наблегнете по време на бременността, можете да разберете тук.


Източници:
 
Byrd-Bredbenner, C., Moe, G., Beshgetoor, D., Berning, J. & Kelley, D. (2019). Wardlaw’s Perspectives in Nutrition (12th ed.). McGraw-Hill

National Health Service (n.d.). Foods to avoid in pregnancy. Retrieved June 26, 2021 from

Publications Office of the European Union (2015). Максимално допустими количества на някои замърсители в храните. Retrieved June 27, 2021 from sundhed.dk (2016). Advice in pregnancy. Retrieved June 26, 2021 from https://www.sundhed.dk/borger/sundhed-og-forebyggelse/graviditet-foedsel-barsel/gravid-liste/raad-i-graviditeten/undgaa-naar-du-er-gravid/

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook