Меню

Какво да пият децата: вода

Какво да пият децата: вода

Водата е течност, в която са разтворени соли, микроелементи, колоиди от минерален и органичен произход, газове и редица други примеси. Този сложен комплекс е жизненоважен – човек не може да преживее повече от няколко дни без прием на вода.

Водата се съдържа в клетките и в телесните течности. Тя е среда на протичане на обменните процеси (метаболизма) и е необходима за транспорта на веществата в организма, както и за изхвърлянето на отпадните продукти от обмяната чрез урината и изпражненията. Изпарението на течности през кожата (чрез потта) и през белите дробове (чрез издишания въздух) спомага за регулирането на телесната температура. С израстването на детето постепенно се увеличава количеството вода в тялото с всеки наддаден грам.

Водата е най-големият компонент в човешкия организъм. Делът й от общата телесна маса на плода към края на бременността е около 85%, при раждането намалява до 75%, а през първата година спада допълнително до около 70%.
 

Колко вода е нужно да приемат децата?

В детския организъм се съдържа повече телесна вода и телесната повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Звучи банално, но малкото дете не е умален модел на възрастен. Поради това водата много по-лесно се изпарява през кожата, което би могло по-лесно да доведе до обезводняване, ако не се възстановят водните загуби. Потребностите на децата от вода са над три пъти по-високи, в сравнение с тези на възрастните, които са 40 мл/кг ТМ (телесна маса).

През 2010 година експертите oт EFSA (European Food Safety Authority) определят какъв е адекватният дневен прием на вода за деца, съобразно възрастта:

 

възраст потребности (мл/кг ТМ)

 адекватен дневен прием (мл)

(общо вода от храна + течности)

от 0 до 6 месеца* 100-190 680 (хранени с кърма и/или с млека за кърмачета)
от 6 до 12 месеца 130  ≈ 800 - 1000
от 1 до 2 години    ≈ 1100 - 1200
от 2 до 3 години 100 ≈ 1300 за момчета и момичета
от 4 до 8 години   1600 за момчета и момичета
от 9 до 13 години   2100 (за момчета) и 1900 (за момичета)
над 14 години  40

2500 (за юноши) и 2000 (за девойки)

както при възрастните

* през този период СЗО не препоръчва допълително предлагане на вода при кърмени бебета и при бебета, хранени със заместители на кърма.

Количеството вода, което се препоръчва на децата зависи от възрастта, пола, темпа на растеж, начина на хранене, двигателната активност, здравословното състояние, температурата на въздуха и др. Посочените в таблицата стойности са предвидени за умерена физическа активност и температура на въздуха.


При здравите деца потребностите от течности се задоволяват чрез прием на:
 • Вода, съдържаща се в кърмата, в млеката за кърмачета, в захранващите и други детски храни;
 • Питейна чешмяна вода, бутилирани трапезни води, нискоминерализирани и изворни – допълнително изискване е водата за децата да не се послажда и газира;
 • Различни видове напитки за кърмачета след 4-6 месеца: сокове, нектари, детски плодови и билкови чайове (несъдържащи кофеин), боза, айрян и др.
   
Съдържание на вода в някои храни:
 • в пресните плодове и зеленчуци – 95%;
 • в прясното мляко– 87%,
 • в месото – между 65 и 75%,
 • в хляба– 35%,
 • в маслото – между 16 и 18%.
   

Приемът на напитки не бива да измества главния източник за утоляване на жаждата, а именно водата.

Адекватният прием на течности, наред с правилното хранене, е от особено важно значение за децата. Водно-солевият баланс е деликатен, поради все още несъвършените механизми на терморегулация, незрялата отделителна функция и др. Малките деца по-лесно се обезводняват. При заболявания, придружени от висока температура, повръщане и/или диария, е необходимо да се дават допълнително течности и рехидратиращи разтвори след консултация с лекар.
 

Да се предлага ли на бебетата вода и кога?

Кърмата е не само най-добрата за кърмачето храна, но и източник на вода  87% от състава ѝ. Хранените изцяло с кърма деца не се нуждаят от допълнителен прием на течности до навършване на 4 6-месечна възраст, когато започва захранването. Повечето бебета отказват да пият вода, когато кърмата е достатъчно и режимът на кърмене е „при поискване“.

Експерти от СЗО не препоръчват да се предлага вода на кърмачета на възраст до 6 месеца, хранени изцяло със заместители на кърма специалните млечни формули със състав, адаптиран да задоволява специфичните потребности на децата, съобразно възрастта.

При кърмачето ориентир за достатъчен прием на течности са наличието на 6 или повече обилно намокрени пелени на ден и цветът на отделената урина – бял или светложълт.

След първото полугодие трябва да се дава вода на кърмачето, тъй като се разширява асортиментът на храните в детското меню и консистенцията им се сгъстява. Консумираните храни са с по-високо енергийно, белтъчно и солево съдържание.

Обемът на приетите течности е сума от млякото, изпитата вода и водата, съдържащата се в захранващите храни и в напитките (сок, чай) – общо около 850 мл, като делът на млякото през първата година е най-голям: 600 мл (около ¾ от дневния прием на течности). Трябва да се има предвид и високото водно съдържание в някои плодове и зеленчуци, достигащо 80-90%.
 

Каква вода да предлагаме на децата?

Безспорно водата за деца трябва да е с приятен, свеж вкус и гарантирано качество  микробиологично чиста, без вредни примеси и замърсители.

 1. Чешмяна водапречистена от механични частици и хлор

В България чешмяната вода е питейна, пречистена и обработена. Все по-често обаче, при остаряла водопроводна мрежа и при хлориране, като метод на обеззаразяване, се налага филтриране или обработване с други методи за пречистване в домашни условия. Когато се използва за кърмачета (деца от 0 до 12 навършени месеца), чешмяната вода трябва да се превари, за да е стерилна, т.е. без бактерии.

 1. Бутилирана вода

Бутилираната вода, която се предлага на кърмачетата, трябва да бъде:

 • ниско-минерализирана (под 150 - 200 mg/l):  с нитратни йони под 10 mg/l, нитритни - под  0,02 mg/l, манганови - под 0,05 mg/l, арсенови - под 0,005 mg/l.
 • с ниско съдържание на натрий (под 20 mg/l);
 • с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l);
 • с ниско съдържание на сулфати (под 240 mg/l) – за да не се затрудни усвояването на калция.


Бутилираната вода, която се предлага на децата от 1 до 7 г възраст трябва да бъде

 • с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l).

Изискванията за бутилираната вода за пиене се регламентират с редица нормативни документи, като се проверяват повече от 100 показателя. За пиене се подбира вода с подходящ състав, добита от дълбочинни подземни водоизточници. Съдържанието на флуор се контролира специално, като не се допуска да превишава 0,7 mg/l. Това количество е достатъчно за профилактика на кариеси и не създава риск от флуороза (натрупване на флуор в организма). Ако флуорът надвишава 1,5 мг/л, на етикета на водата се отбелязва, че не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст. Ако се тревожите или подозирате, че във водата, която консумирате, има много флуор, използвайте филтър за обратна осмоза, който я пречиства от флуора почти напълно. Прочетете за флуора тук.

 1. Трапезната вода с ниска обща минерализация (сумата от всички йони) е подходяща за всекидневна консумация, за разлика от минералните води. Подходяща ли е за кърмачета, при условие, че е с ниска обща минерализация и отговаря на горните критерии за отделните съставки, като разбира се, допълнително трябва да се обеззаразява (чрез преваряване).
   
 2. Изворната вода не изисква допълнителна обработка, тъй като в естествено състояние редица показатели (микробиологични, физико-химични и радиологични) покриват нормите за питейна вода. Няма по-добър избор на вода от изворната, която е добита от защитени от замърсяване екологично чисти региони без токсични микрокомпоненти. Изворната вода най-често е с ниска минерализация, обикновено под 150 - 200 mg/l. Може да се използва както за пиене, така и за приготвяне на храна за бебето, без да обременява неговата храносмилателна система и недостатъчно зрелите му бъбреци. Добре е да се преварява в кърмаческата възраст. След отваряне, ако се налага да престои до следващото хранене, се препоръчва да се съхранява в хладилник.
   
Днес често се споменава нуждата от бутилирана необработена, натурална изворна вода за кърмачета и малки деца.

След масовото навлизане на бебешките сухи млека, инстантни каши и чайове, в търговските обекти се появи специална „вода, подходяща за приготвяне на храни за кърмачета “. Тя най-често е изворна, с много ниска обща минерализация ( ≈ 100 мг/л ) и при приготвяне не променя значимо минералния състав на млеката и храните. Изборът е между изворна и специално обработена вода с гаратиран минерален състав. 
 

Съвети

 1. Редовно предлагайте вода на Вашето бебе и малко дете (от 1 до 3 навършени годинки) - в малки количества, между храненията, с умерена температура.
 2. Създайте от самото начало здравословен навик водата да се предлага и пие от чаша.

При пиенето от чаша не се налага детето да суче. Това е преход към постепенно усвояване на умения за самостоятелно хранене – както захранващата храна да се предлага с лъжичка, така и водата – с чашка, с или без приспособление за адаптиране към възможностите на детето на определен етап от неговото развитие.

 1. Водата, с която приготвяте храна за кърмачето и малкото дете и детската храна, трябва да отговаря на изискванията за вода, подходяща за възрастта, на която е детето.
 2. Водата не трябва да се заменя със сокове и/или безалкохолни напитки, съдържащи оцветители, захар или други подсладители.
 3. Температурата на водата трябва да е умерена.

Водата не трябва да бъде студена, още по-малко с лед или замразена, каквато практика има с различните видове сорбети и замразени сокове. През лятото напитките трябва да са охладени, но както всичко при децата, до съвсем лека степен и умерено.

 1. За малките деца до 3-годишна възраст се препоръчва избор между чешмяна (филтрирана) и изворна или трапезна вода!
 2. За деца от 3 до 7 г се препоръчва прием на чешмяна (филтрирана), изворна, трапезна вода. Прием на минерална вода се препоръчва след консултация с лекар, според конкретните особености и състояние на детето. 
 3. Поощрявайте детето да утолява жаждата си с вода!

 

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook