Меню

Какво е нездравословна храна?

Какво е нездравословна храна?

Преди 100 години, хората са се хранили с храна, която са произвеждали сами – месо, яйца, риба, плодове, зеленчуци, ядки, семена и вода. Търсили са прости методи на съхранение – чрез добавяне на сол, захар оцет и олио. След това индустриалната революция и масовото производство поема контрола над производството на храни и може би над здравето ни. Към храната започват да се добавят изкуствени съставки. Целта е не само по-висока трайност, но и подобряване на вкуса, оцветяване, конкурентност. Започва използването на пестициди с цел борба с вредителите. Почвата и водата е замърсена. Животните получават антибиотици и хормони – за да израстват по-бързо, да са по-здрави...Нуждата им от паша и свободно движение бива пренебрегната. Появяват се нови технологии за обработка на храната, като например съкратеното сушене, които променят съдържанието на минерали, витамини и протеини.  Появяват се и микровълновите печки.

Не само животните и растенията са лишени от естествените си нужди, но и хората. Подлагаме храната си (и храната на храната си, и храната на храната на храната си) на същото изпитание, на което подлагаме и себе си. Химия и обездвижване.

Човешкият вид се адаптира постепенно към нови храни. Няма систематични данни колко време отнема тази адаптация и дали тя винаги е възможна или пък безобидна. Научният напредък е причина да елиминираме масови заболявания, но и да индустриализираме храненето, а с това, да провокираме нови масови заболявания като затлъстяването и наднорменото тегло, диабета, сърдечно-съдовите, рака.

Българските деца са на шесто място по затлъстяване в Европейския съюз.

Нутригеномиката и епигенетиката навлизат революционно в науката за храненето, като ни съобщават следното:

Неправилното хранене може да предизвика трайни промени в нашия геном, които да се предадат на няколко поколения напред. Тези промени се натрупват още преди да сме се родили: по време на оплождане (храненето и гените на бащата и майката), по време на развитие на бебето (храненето на майката) и след раждането до пубертета. Затова през тези периоди храненето е от решаващо значение. 

Списъка с полезните и вредните храни

Можем да наричаме полезните за детето храни "Храни на растежа". Към тях се добавя и животинското мляко, макар че то е включено по-късно към менюто ни.

Можем наричаме нездравословните изкушения "Нездравословни изключения". Все пак, всеки има нужда и от малки удоволствия, стига да не се превръщат в навик и да са на фона на здравословно и балансирано хранене.

Важното е да знаем какво да включим в списъка с кодовото название "Нездравословни изключения." Ако храната, съставката или метода на приготвяне е липсвала преди 100 и повече години, по-вероятно е да попадне в този списък.

Имало ли го е това по времето на пра-пра баба ви?

  1. Рафинирани продукти и захари

Пшеницата, ориза, овеса и други зърнени храни, също както захарта, са въглехидрати (нишесте). За да бъдат усвоени от клетките, те се превръщат в прости захари (прочетете за метаболизма). За да достигнат до клетките, тези захари попадат в кръвта, а хормонът инсулин отговаря за транспортирането им до всяка клетка. Въпросът е как ги поднасяме в кръвта, където ги "чака" инсулинът. Бързо или бавно.

В кръвта винаги трябва да има захар – така познатата ви кръвна захар. Но тя трябва да бъде ни повече, ни по-малко. Когато поднесем бързо захарта, се отделя по-голямо количество от хормона инсулин, за да може тази захар да стигне до клетките за обичайното време. След като инсулинът си свърши работата, захарта рязко спада. И тогава се появява глад за сладко. Включва се и хормонът адреналин, който път отговаря за повишаването на кръвната захар. Свързваме хормоните с настроението и поведението. Захарта се покачва и спада рязко, също както настроението. Освен това, адреналинът пречи на съня – детето може да се буди нощем в нервно състояние. 

Фибрите (= влакнини) в обвивката на зърното и в целите плодове забавят скоростта, с която захарта попада в кръвта

Да се върнем на зърнените храни и рафинирането. В обвивката на зърното има фибри и хранителни вещества. С рафинирането, обвивката се обелва (можете да опитате това вкъщи и да го покажете на детето) и остава основно нишестената част, която представлява около 80% от зърното. Именно обвивката обаче помага за по-бавното освобождаване на захарите в кръвта. Тоест, както прекомерното количество захар под каквато и да е форма (бомбони и други лакомства), включително фрешове, така и прекомерното ежедневно количество въглехидрати (най-често бяло брашно и всички тестени, направени от него) поддържат постоянно високо нивото на инсулина. А инсулинът стимулира превръщането на излишните въглехидрати в мазнини. (складират се в мастните депа). Това води до затлъстяване. Образувалите се в ранна детска възраст излишни мастни клетки остават за цял живот и винаги имат нужда от храна = апетит и трудно отслабване.

Постоянно повишеното ниво на инсулин застрашава здравето, защото постепенно организмът губи чувствителността си към него и той спира да изпълнява основната си функция – да намалява нивото на захарта в кръвта. Това означава диабет.

Така можете да направите връзката между наднормено тегло, затлъстяване, диабет, резки промени в поведението, хиперактивност. 

За да избегнете всичко това, добре е храните с висок гликемичен индекс (= бързо освобождаващи захари в кръвта) да бъдат добавени към списъка "Нездравословни изключения" или да ограничим количеството, в което ги приемаме.

Това се отнася и за сладките напитки, много от тях са подсладени с глюкозо-фруктозен сироп. И за по-сладките плодове. По-добре е те да се консумират в умерени количества и не под формата на сок.

  1. Трансмазнини

Растителните мазнини се втечняват на стайна температура. Това затруднява производителите. Затова използват технологията хидрогениране – химично третиране, което позволява на мазнините да останат твърди и по-дълготрайни. Процесът включва загряване до висока температура и добавяне на водород. Това може да доведе до превръщането им в трансмазнини (=трансмастни киселини). Те увеличават вредния холестерол и са причинител на редица хронични заболявания, включително диабет и сърдечни заболявания. С тях се приготвят много лакомства, както и маргарина.

Ако на етикета не е посочено съдържанието им, за да ги получите, извадете от общото количество мазнини всички останали мазнини (наситени, поли- и моно- ненаситени). Или гледайте за съдържание на частично хидрогенирано масло.

  1. Изкуствени хранителни добавки

Всички добавки тип адитиви (additives) се контролират от Европейския научен комитет за храни. Известни са ни като - Е-та. По-голямата част от тях са изкуствени. Предназначението име да направят храната най-вече по-вкусна, по-дълготрайна и прясна преди консумация, по-цветна или сладка. Някои от тях са доказано свързани с поведенчески проблеми при децата. Това са най-вече влаганите в напитките изкуствени оцветители.

В книгата си "Здраве от природата за най-малките", д-р Джон Брифа цитира изследване от 2002 г на Британския научноизследователски център за астма и алергия сред 277 тригодишни деца. Изследва се влиянието на изкуствените оцветители Е102 (тартразин), Е110, Е122 и Е124 и консерванти Е211 (натриев бензоат), които децата приемат под формата на плодови сокове. Изводът е, че тези съставки са увеличили проявите на проблемно поведение у изследваните деца, а именно: склонност към прекъсване, безцелно въртене на предмети в ръцете, държане, което притеснява другите, проблеми със заспиването и концентрацията, избухвания.

През 2007 г изследване на Британския Университет Саутхемптън публикува ново изследване сред 300 деца на 3 и 8 години. Резултатите показват значително увеличение на децата с хиперактивно поведение, включващи импулсивно поведение и загуба на концентрация. Изследователите установяват, че 6.6% от децата във Великобритания до 12 годишна възраст страдат от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и че тази цифра може да бъде намалена с 30%, ако добавките бъдат забранени. В резултат Британската Агенция по Хранителни стандарти (FSA), финансирала изследването, препоръчва 6 изкуствени оцветители, намиращи се в бонбоните, бисквитите и напитките, да бъдат премахнати от храните. Според последните данни 10 водещи вериги ресторанти, сред които  McDonald's и Pizza Hut, 90 производители на храни и др. са се съобразили с препоръката. А Европейският Парламент е изискал ясно означаване на тези оцветители върху етикетите на храните и напитките, както и предупреждения за страничните им ефекти върху вниманието и поведението на децата.

Подробна информация за добавките (Е-та)

Добрата новина е, че нараства тенденцията изкуствените консерванти и оцветители да се заменят с растителни – извлечени от растения. Програма на Агенцията за контрол на храните в Белгия има задачата да изучи и контролира ефекта на растителните консерванти в сокове. 

 

  1. Екологично замърсени продукти

Освен посочените до тук, в храната ни могат да попаднат пестициди, инсектициди и фунгициди (използвани в селското стопанство) и примеси от пластмасовите продукти за хранене и съхранение на храната, включително т.нар. BPA - бисфенол А.

Те внасят в храната ни един нов вид хормони – ксено-естрогени – това са изкуствени естрогени, които имат действие като на естествения естроген – карат клетките да се размножават и нарастват. Затова естрогените нарастват по време на бременността, за да стимулират бързото израстване на плода. Но ако други, а не клетките на плода, бъдат изложени на по-високи нива естрогени, те също ще нарастват. Това са раковите клетки. Ксено-естрогените вдигат нивото на естрогените и водят до хормонален дисбаланс.

В храната ни също така могат да попаднат тежки метали (от замърсяването на въздуха), нитрати и нитрити от азотните торове, антибиотиците (използват се за лечение и стимулиране на растежа на животните), ароматни въглеводороди (от замърсената с нефтени продукти вода). 

 

Можем да добавим само, че вашата прабаба вероятно се е хранила с екологично чисти продукти.

 

  1. Сол

2/3 от солта, която по-големите деца приемат, е скрита в храни като бисквити, снаксове, чипсове, сирена, колбаси, сирене, зърнени закуски, консервирани меса и риба, туршии, сухи супи, кетчуп, готови сосове  и др. Допустимото дневно количество сол е под 1 грам до 12 месечна възраст, 2 грама от 1 до 3 години и 3 грама от 4 до 6 години. Максимум 5 грама за деца от 7 до 10 годинки и възрастни. Прочетете за солта и вредите от нея в статията солта в храната на децата.

За съжаление приемаме солта предимно под формата на Натриев хлорид. Ако срещнете наименованието натрий и на етикета – това е сол = натрий х 2.5. Високият прием на натрий увеличава загубата на калций от костите и така може да повлияе на растежа. Освен това, високите количества натрий водят до задържане на вода в тялото, а с това натоварват бъбреците. 

В изброените (полуготови) храни, та дори в зърнените закуски, има повече от очакваното количество сол. Можете да се уверите сами, като си правите следния експеримент. Прочетете означеното количество сол в 100 г от продукта – например кетчуп. Претеглете количеството, което детето изяжда – например, количеството кетчуп върху 2-3 парчета пица. Ще видите, че половината от дневното количество сол за деня вече е доставено само с няколко парчета пица!
 

  1. Недостатъчно храна за дъвчене

Употребата на сурови храни – плодове и зеленчуци дава възможност да сдъвкваме храната – процес, които се пренебрегва но е ключов за правилното храносмилане и усвояване на витамините и минералите. В нашето ежедневие обаче предпочитаме обработени храни в по-лека за бързо хранене форма. Еволюзионно погледнато, отпадането на нуждата от дъвчене на хранате е свързано с липсата на зъбни зародиши за постоянни зъби при някои деца. 

Дъвченето подготвя и подобрява перисталтиката на червата, подготвя стомаха, за да отдели определено количество храносмилателни сокове (ензими, промяна на киселинността). Подготвя жлъчката и тънките черва и т.н. Повече за дъвченето можете да прочетете в статията Защо дъвченето е важно за правилното храносмилане.

Още по темата

Публикации


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook