Меню

Какво е важно, за да родите деца с по-дълги теломери – екология на утробата

Какво е важно, за да родите деца с по-дълги теломери – екология на утробата

Пазители на здравето на клетките ни са теломерите. Те образуват предпазна капачка в краищата на хромозомите ни, която запазва целостта на генетичния ни материал. С всяко следващо делене на клетката обаче, те се скъсяват. Подобно на края на връзката на обувка, при тяхното пълно износване хромозомата вече не е защитена и генетичният материал в нея се разбридва, а клетката умира или става сенилна – не функционира правилно. С времето това се случва с все повече клетки и води до все повече периоди, в които не се радваме на пълноценно здраве. Кога ще настъпи този период зависи от скоростта на скъсяване на нашите теломери, но и от дължината им към момента на раждане и в детството. Раждаме се с различна дължина на теломерите, тоест, нямаме равен старт. Дължината им зависи от това дали през бременността, майката е изпитвала силен стес, дали не е имала затлъстяване, дали е пушила, дали нивата на фолиевата киселина и на витамин Д са били в норма. Наличие на гестационен диабет през бременността са свързани с по-къси теломери на бебето. Зависи също и от това какво е било качеството на грижата за нас след раждането ни: дали са ни хранили пълноценно, дали са се отнасяли с нас грижовно и обично, дали сме бил подложени често на силен стрес, каква е била атмосферата в дома. 

 

Предлагаме ви откъс от книгата "Ефектът на теломерите" от тяхната откривателка, д-р Елизабет Блекбърн и психоложката д-р Елиса Епъл. В него ще прочетете Съветите към бременните жени в полза на това да родят деца с по-дълги теломери.
 

 

ПОДСКАЗКИ ЗА ТЕЛОМЕРИТЕ

В някои случаи предаването на дължината на теломерите е извън нашия контрол. Това включва генетичното и директното предаване от яйцеклетката и сперматозоида. Понякога детето наследява късите теломери на своите родители, независимо от генетиката. Съществува реална възможност, макар и несъзнателно, да обречем своето дете на лошо здраве чрез директното предаване на теломерите.

Ние сме в състояние да контролираме част от обстоятелствата, които предаваме на плода. Такива са силният стрес по време на бременността, тютюнопушенето и приемът на определени хранителни вещества (като фолиева киселина). Всичко това оказва влияние върху дължината на теломерите на бебето.

Въздействието на някои тежки социални затруднения може да бъде ограничено чрез политика за превенция на женското здраве в детеродна възраст и особено за предпазване на бременните жени от ефекта на токсичния стрес и несигурността за прехраната.
 

ЕКОЛОГИЯ НА УТРОБАТА

Педиатърът Джулия Гетцелман от Сан Франциско препоръчва на бременните жени да помислят за „екология на утробата“, а не само за екологията на домовете си. Тук ви предлагаме някои основни правила за по-добра екология на утробата.

 1. Избягвайте негативния стрес, като токсични връзки, които са свързани с неизбежни конфликти, нереалистични крайни срокове и ситуации, които не ви позволяват да получавате достатъчно сън или да се храните редовно и пълноценно. Травмиращите събития са част от живота и понякога могат да се случат по време на бременността. Затова се старайте да контролирате нещата, които можете, и давайте приоритет на отношенията, в които намирате подкрепа.
 2. Увеличете времето за разтоварване. Ходете на йога за бременни или използвайте видеозапис с упражнения. Общувайте с други бременни жени. Излизайте на разходки, за предпочитане сред природата.
 3. Съберете дъгата в чинията си, като използвате различни по цвят хранителни продукти. Увеличете хранителните вещества, които са полезни за развиващия се плод. Осигурете си достатъчно протеини, витамин D3 и витамини от В-групата, в това число фолиева киселина и В12, риба или висококачествени добавки с омега-3 мастни киселини и пробиотици.
 4. Избягвайте пестицидите и химикалите, като се храните органично. Намалете консумацията на големи или изкуствено отглеждани риби, които често съдържат тежки метали и други промишлени химикали. Ограничете захарина и изкуствените подсладители, които могат да преминат през плацентата. (Същото се отнася и за по-новите изкуствени подсладители. Очакваме все по-тревожни открития.) Консервираните храни съдържат бисфенол А (BPA), който разрушава ендокринната система. Използвайте естествени и нерафинирани продукти. Избягвайте пакетираните храни, в които има твърде много съмнителни добавки.
 5. Ограничете употребата на битова химия, почиствайте пода със смес от оцет и вода и проверете дали почистващите и козметичните продукти, които използвате, са безвредни. Може да го направите тук. Сериозен източник на токсини могат да бъдат найлоновите завеси за баня, парфюмите и други ароматизиращи продукти (като ароматните свещи).


ОГРАНИЧЕТЕ ИЗЛАГАНЕТО НА ТОКСИЧНИ ВЕЩЕСТВА

 1. Ограничете мазнините от месото и млякото. Тлъстините в месото съдържат висока концентрация на определени биоакумулативни съединения. Същото важи и за тлъстините на едрите риби с по-дълъг живот, макар че в този случай е налице баланс между ползата и вредата. Тлъстите риби, като сьомга и риба тон, съдържат омега-3 мастни киселини, които са полезни за теломерите. Затова яжте от тях в умерени количества.
 2. Внимавайте при каква температура обработвате месото. Ако готвите на грил или на газов котлон, използвайте вентилация. Не излагайте месото директно на огъня и отстранявайте изгорелите места, колкото и да са вкусни. Това важи за всеки вид храна.
 3. Избягвайте продуктите, които съдържат пестициди. Когато е възможно, консумирайте продукти, в които няма пестициди, или поне ги измивайте обилно с вода. Купувайте органични плодове, зеленчуци и месо или отглеждайте собствено производство. Марулите, босилека, билките и доматите виреят добре в саксии на балкона. Безопасни алтернативи за отглеждане може да намерите тук.
 4. Използвайте почистващи продукти с естествени съставки. Много от тях можете да приготвите и сами. Любимите ни „рецепти“ за почистващи препарати ще откриете тук.
 5. Потърсете безопасни козметични продукти. Внимателно четете етикетите на продуктите за лична хигиена, като сапуни, шампоани и грим. Може да посетите и този уебсайт. Там ще научите повече за химикалите, които се съдържат във вашите продукти за красота. Когато се съмнявате, купувайте органични продукти или такива, които съдържат изцяло естествени съставки.
 6. Купувайте нетоксични интериорни бои. Избягвайте боите, които съдържат кадмий, олово или бензен.
 7. Станете по-зелени. Отглеждайте повече домашни растения: формулата за ефективно филтриране на въздуха е две растения на всеки десет квадратни метра. Добър избор са филодендрон, бостънска папрат, спатифилум и обикновен бръшлян.
 8. Подкрепете програмите за залесяване на града с пари или с труд. Зелените площи действат благотворно на ума и тялото и правят по-здрава цялата общност. Има една идея, която може да се използва в гъстонаселени мегаполиси, където е невъзможно да се засадят достатъчно дървета за пречистване на въздуха от токсините. Ако живеете в голям град, може да лобирате пред местната община за инсталиране на пречистващи билбордове. Те вършат работата на 1200 дървета, като пречистват до 100 000 кубични метра въздух от прахови частици и метали.
 9. Информирайте се за токсичните продукти, като свалите приложението „Detox Me“ на Silent Spring от тук.

Още по темата

Харесай ни във Facebook