Меню

Какво количество храна е нужно на детето и какво означава енергийна плътност

Какво количество храна е нужно на детето и какво означава енергийна плътност

През първата година детето има нужда от 3-4 пъти повече енергия от възрастните, защото расте много интензивно. През първите 6 месеца, то я получава от кърмата, ако е изключително кърмено. Ако получава преходно мляко, ако е недоносено и др., нуждата от допълнителна енергия настъпва преди навършване на 6 месеца. Следва захранване. Първоначално се предлагат по-меки и кашести храни. Препоръчва се за постигане на кашава консистенция, те да се разреждат вместо с вода, с кърма или преходно мляко. Водата намалява енергийната плътност. Течните храни са с по-ниска енергийна плътност.

След навършването на 1 година е важен баланса между приеманата и изразходената енергия. Ако детето приема с храната повече енергия, отколкото изразходва с достатъчна физическа активност, излишната енергия се натрупва под формата на мазнини. Следете за признаци на наднормено тегло

В различните възрасти децата имат различни потребности от енергия, показатели за адекватен енергиен прием са ръста и теглото, индекса на телесна маса, обиколката на главата и др.

 

Какво е енергийна плътност?

Някои храни са по-калорични от други, тоест, в едно и също количество храна може да има повече или по-малко енергия. Количеството в един грам или милилитър храна се означава с термина енергийна плътност на тази храна. Енергия доставят мазнините, въглехидратите и белтъците:

1 грам мазнини доставя 9 ккал

1 грам въглехидрати доставя 4 ккал – източници са

1 грам белтъци доставя 4 ккал

 

Препоръките на СЗО:

“Реалното количество храна, от което детето се нуждае, зависят от енергийната плътност на предлаганата храна. Това означава колко килокалории (енергия) има в един грам или милилитър от нея.

Кърмата съдържа 0,7 ккал/мл. Захранващите храни могат да съдържат между 0,6 и 1 ккал на грам. Да съдържа 1 ккал на грам означава храната да бъде доста плътна и да съдържа мазнина. Захранващите храни трябва да са с по-висока плътност от кърмата, т.е. най-малко 0,8 ккал на грам.

При определянето на препоръчителните количества храна за различните възрасти е прието, че предлаганата храна съдържа между 0.8–1.0 ккал/грам. Ако обаче тя е с по-висока енергийна плътност, е нужно по-малко количество от нея, в допълнение на кърмата или млякото. Ако е по-рядка, то трябва да се предложи по-голямо количество храна от препоръчаното, за да се покрият енергийните нужди.

При въвеждането на захранващи храни, децата сучат по-рядко и намалява приема на кърма. Ако захранващата храна е с по-ниска енергийна плътност от кърмата, общият прием на енергия на детето ще намалее, което е важна причина за недохранването при кърмачетата.

Апетитът на малките деца обикновено служи за ориентир какво количество храна да предложите. Все пак, когато е болно или недохранено, апетитът може да намалее. Това може да изиска допълнителни усилия детето да получи необходимото количество храна. Ако с оздравяването то има повишен апетит, нужно е да му се предложи допълнително храна.

Захранващите храни трябва да бъдат достатъчно гъсти, така че да остават на лъжицата, без да капват. По-гъстите  или твърдите храни по принцип имат по-висока енергийна и хранителна плътност от воднистите и меки храни.

Когато детето приема гъсти, твърди храни, е лесно да му се дадат повече килокалории и да се включат повече богати на хранителни вещества съставки, като например храни от животински произход.

Доказан е “критичен” прозорец във времето за въвеждане на твърди (хрупкави) храни: ако бъде отложен след 10-месечна възраст, това може да увеличи вероятността от трудности при храненето по-нататък. Въпреки че приготвянето на полу-твърди храни може да спести време, за оптимално детско развитие е важно постепенно да се увеличава с възрастта твърдостта на предлаганата храна.”

 

Препоръките на СЗО и УНИЦЕФ:

  1. За възрастта от 6 до 8 месеца: една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 2-3 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма); 
  2. За възрастта от 9 до 11 месеца: една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 3-4 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма); 
  3. За възрастта от 12 до 23 месеца: една порция твърда храна = ¾ или цяла чаена чаша на всяко основно хранене при 3-4 основни хранения на ден и дневен прием на средно 400 мл мляко (кърма); 
  4. За възрастта над 2 г: една порция твърда храна = поне една пълна чаена чаша на всяко хранене

 

Препоръчаните количества храна са ориентировъчни и са валидни при достатъчно висока енергийна плътност на храната – между 0.8–1.0 ккал/грам. Някои деца може да се хранят с апетит и да изяждат повече от посоченото количество, а може да има моменти, в които частично или напълно да отказват твърди храни покрай заболяване, никнене на зъбки или други проблеми.


Източници:

Основи на здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст
Guiding principles for complementary feeding of the breastfed child

Снимка: pixabay.com

 

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook