Меню

Рубрики

Какво можем да научим от Мери Шварц

Какво можем да научим от Мери Шварц

Мери Шварц е жена на възрастта на майка ми, но когато общуваш с нея, имаш чувството, че пред теб стои млад човек. Нейната енергия е неизчерпаема, а чувството й за хумор – неподражаемо. Може да пътува цяла нощ, да води лекции цял ден, а на вечерта да продължава да се шегува и да е все толкова ведра и усмихната. С никой друг не съм се смяла толкова много, колкото с Мери.

Мери Шварц е майка и баба, тя има едно свое и пет oсиновени деца. Освен това е помогнала на хиляди деца да дойдат на бял свят и в известен смисъл тя е и тяхната баба. Тя помогна и на моето бебе да се роди и въпреки километрите, които ни делят, тя завинаги ще бъде като член от семейството ни.

Мери Шварц е акушерка, при това независима акушерка. Това означава, че тя не работи в болница или под ръководството на акушер-гинеколог, а има самостоятелна практика. Разбира се, тя си сътрудничи с болници и акушер-гинеколози, когато се налага. Но когато бременността е без усложнения, Мери самостоятелно провежда женската консултация, асистира при раждането и проследява възстановителния период след това.

Често жените и бебетата, които се проследяват при Мери, не се срещат с лекар по време на цялата бременност  или се срещат един или два пъти – за ултразвук. Такъв е холандският модел на грижа – при нормална бременност акушерката е основният доставчик на здравните грижи. Лекар е необходим, само ако възникнат усложнения.

По време на бременността Мери се среща многократно с жените, с които работи и ги опознава добре. Опознава не само физическите им особености, но и техните страхове, притеснения, предпочитания. Когато раждането започне, тя вече не е непознато лице, а човек, на когото жената има доверие, човек, когото познава.

Мери е асистирала при над 4000 раждания самостоятелно в домашни условия в Холандия, където това е обичайна практика и при над 2000 раждания в болница в екип с акушер-гинеколог. Със сигурност за 40те години практика е видяла и много проблемни случаи и усложнения. Въпреки това тя е запазила отношението си към раждането като към един абсолютно нормален процес.

Раждането е социално, а не медицинско събитие – казва тя. Когато ù задавам различни въпроси за раждането, най-честият ù отговор е „Това е нормално”. И това отношение към раждането без страх е нещото, с което Мери най-много ме спечели.

Мери не разполага с най-модерните технологии на света, тя работи с ръцете и със сърцето си. Когато отива на домашно раждане, тя носи със себе си чанта с всичко необходимо, за да реагира в спешна ситуация. Поддържа контакт и с болницата и има готовност да транспортира жената в редките случаи, когато това се налага. За своята дългогодишна практика не е загубила нито една майка.

Непрекъснато следи най-новите научни изследвания и актуализира знанията си. Много пътува из целия свят и е известен международен лектор и активист в подкрепа на естественото раждане. Естественото, не защото е изостанала в миналия век, а защото е по-добре за майката и бебето. В целия свят се наблюдава тенденция за връщане към по-естествения подход към раждането.


 

    

В България домашното раждане не е законово регламентирано, а цялата организация на родилните грижи е много различна от Холандия. На какво тогава може да ни научи Мери Шварц? Мери може да напомни на всички нас колко нормално може да бъде раждането. Че това е много личен, интимен, незабравим момент. Колко голямо значение имат чувствата на майката. Тя може да вдъхне увереност в бъдещите майки, че те могат да се справят. Тя може да вдъхнови акушерките да се борят за правата си.

 

Когато Мери говори за раждането, на мен ми се ражда, въпреки, че вече имам три деца :-)

 

Още по темата

Още от Олга Дукат

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook