Меню

Кариес и превенция на кариеса при бебетата и децата

Кариес и превенция на кариеса при бебетата и децата

В профилактиката на развитието на кариес на млечните зъби значение имат фактори, свързани с бременната, майката, хората, които хранят детето и самото дете.
 

Профилактика от страна на бременната и майката:

 1. здравословен хранителен режим и добро хранене по време на бременността;
 2. нормално наддаване на тегло за понижаване риска от преждевременно раждане;
 3. отказ от вредности (пушене) от страна на майката;
 4. правилни орално-хигиенни навици;
 5. лекарско и зъболекарско наблюдение;
 6. своевременното лечение на всички проблеми под контрола на лекар, за да не се стига до използване на лекарства със сериозни странични ефекти.

Изключително важно е зъбите на майката да се лекуват навреме – представата, че по време на бременност и кърмене не може да се правят зъболекарски процедури, е не само грешна, но и много вредна. Зъболекарят ви знае какви лекарствени средства да използва, за да не навреди на вашето развиващо се бебе или на малкото ви кърмаче, докато кърмите.

Нелекуваните възпаления в устата са много опасни и може да доведат дори до проблеми с бременността и преждевременно раждане, а след раждането наличието на нелекувани кариеси при вас застрашава зъбките на бебето ви, тъй като лесно можете да му предадете бактерията стрептококус мутанс. Затова не се колебайте - нито бременността, нито кърменето пречат да се проведе навременно и адекватно лечение на зъбите ви.

Профилактика от страна на детето

 1. Ограничаване на достъпа до въглехидрати и захари

Част от профилактиката на кариеса е създаването на добър хранителен режим при детето, в който се ограничава безразборният достъп до храни, съдържащи захари и въглехидрати.

 1. Почистване на зъбките

Грижата за първите зъбки на бебето започва от изникването им с обтриване с увита около пръста марличка, а впоследствие и с детска четка за зъби.

Важно е зъбите да се почистват след хранене. При по-големите деца това може да става с четка и паста, но дори когато това е невъзможно, може да се вземат елементарни мерки като няколко глътки вода след хранене или жабурене на устата.

 1. Как да завършва храненето

Има също така някои храни, които имат добър ефект срещу развитието на кариеси и е добра идея храненето да завършва с някоя от тях или да се използват като междинни закуски. Такива са авокадото, морковите, ягодите и малините. Жълтите сирена също имат свойството да намаляват Ph в устата - неслучайно във френската кухня храненето завършва с плато сирена.

По-големите деца могат да използват също дъвка с ксилитол (естествен подсладител) или разтвори за жабурене на устата, които съдържат екстракти от различни билки (карамфил, мента, мащерка и чубрица имат антисептичен ефект).

Маслото от чаено дърво също има силен антибактериален ефект, който покрива и причиняващите кариес бактерии, затова често е част от пастите за зъби и течностите за уста.

Пробиотиците може да помогнат да се поддържа добра флора и в устата, която да противостои на стрептококус мутанс.

При бебетата и малките деца, които сучат често, е важно да си изградите навик да предлагате малко вода след дневните кърмения. При нощните кърмения може да стимулирате преглъщане, като леко разбутате детето при връщането му в леглото или при завъртането му да спи. Ако се опитвате да премахнете нощното кърмене, не предлагайте никакви други течности освен чиста вода.

 1. Профилактични прегледи от едногодишна възраст

Редовните профилактични прегледи при детски зъболекар трябва да започнат още от едногодишната възраст на детето и да се правят минимум веднъж годишно. По този начин вашето дете ще свикне със зъболекарския кабинет и няма да изпитва страх и притеснение от прегледа и манипулациите. Съвременните методи за лечение на кариеси при децата, особено използването на лазерната технология, намаляват до минимум болката и стреса, които продължават да плашат много от възрастните.
 

Профилактика от страна на други хора

Бактерията стрептококус мутанс може да се предаде на детето от всеки, който се грижи за него, чрез облизване на лъжици, почистване на уста с наплюмчени ръце и др. подобни навици. Затова е важно околните също да поддържат зъбите си в добро здраве.


Какво да правим, когато кариесите вече са налице?

Вече ви е ясно, че няма как кърменето да е единствената причина за развитието на кариеси. Хвърлянето на вината само върху него обаче е не само неправилно, а и вредно, тъй като пречи да се проучат останалите причини, които може да са много по-съществени. Когато кариесите са налице, е необходимо да се проучи в дълбочина ситуацията, за да се изяснят всички фактори, които може да допринасят за разрушаването на зъбките при детето. Да обобщим какво е важно да се обсъди, преди да се пристъпи към добър план за действие:

 1. 1. Внимателно проучване на медицинската история на майката, по-специално на времето около зачеването и бременността, като се търсят факторите, които биха могли да допринасят за проблема. Специално внимание се отделя на медикаменти, приемани по време на бременността, на хронични състояния, особено свързани с метаболизма, както и на вредни навици (пушене).
 2. 2. Внимателно проучване медицинската история на бебето в търсене на медикаменти и патологични състояния, които може да водят до проблеми, напр. недоносеност, метаболитни нарушения, генетични заболявания.
 3. 3. Пълен зъболекарски преглед на детето, като се обърне особено внимание на анатомични особености, предразполагащи към развитие на кариеси - юздички на езика и на горната и долната устна. При наличието на такива е важно да се обсъдят възможностите за корекция, която може да бъде направена едновременно с другите необходими процедури. Ако се налага на детето да бъде поставена упойка за почистване и запечатване на кариесите, тогава може да се използва този момент и за коригиране на юздичките.
 4. 4. Зъболекарски преглед на родителите и на останалите хора, които се грижат за детето и го хранят. Ако при тях има проблеми със зъбите и лоша орална хигиена, тогава е много възможно корените на проблема да тръгват от там. Нужно е да се лекуват всички зъбни проблеми при родителите и да се направят необходимите промени в ежедневната хигиена.
 5. 5. Разумно е да се води за няколко дни дневник на храненето на детето, в което да се отбелязва всичко, което то поема през деня, включително инцидентни хапки от едно или друго. Важно е записките да се правят на момента – в края на деня няма как да си спомняте всичко. По този начин може да се види откъде идва натоварване със захари на зъбките и да се вземат мерки за промяна на хранителните навици.

Референции:

http://www.naturalchild.org/guest/linda_folden_palmer3.html

K.A. Hammer et al., Summary of full report: Antimicrobial activity of tea tree oil against oral microorganisms. Rural Industries R&D Corp., (May 2003).

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook