Меню

Кърмене и йод

Кърмене и йод

Йодът е микроелемент, който е важен и необходим за нашето тяло. В нормално състояние организмът на човека съдържа около 20-30 мг йод, огромната част от който е съсредоточена в щитовидната жлеза, която се намира под адамовата ябълка на гърлото. Женските гърди в периода на кърмене са другият орган, който ангажира значително количество йодни съединения в тъканите си.

Йодните съединения са съсредоточени основно в щитовидната жлеза, тъй като участват в образуването на нейните два главни хормона – тироксин и трийодтрионин. Тироксинът (Т4) съдържа 4 атома йод, а в тялото един от йодните атоми се отнема и се превръща в хормона Т3, който е активно действащият в тялото щитовиден хормон. Хормоните на щитовидната жлеза регулират множество процеси, сред които е и лактацията.


Хормони на щитовидната жлеза и кърмене

Връзката между дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза и кърменето е известна отдавна. Както хипо-, така и хиперфункцията на щитовидната жлеза може да доведат до недостатъчно производство на кърма. Затова е особено важно кърмачката да поддържа нормални нива на тези хормони. Медикаментите, които се използват за регулиране на хормоните на щитовидната жлеза, не са противопоказание за кърмене. Целта им е да се постигнат нормални нива на хормоните в организма на жената – а нормални нива на хормоните няма как да навредят на кърмачето.

Най-добрите източници на йод в диетата са морските дарове и особено водораслите, които се използват за храна (напр. листата нори в сушито, комбу, келп). Някои обичайни храни, които доставят йод, са яйцата, картофите, ягодите и млечните продукти. За да се избегнат дефицити, в наше време трапезната сол е йодирана.

При хроничен недостиг на йод в диетата се развива заболяването гуша (хипотиреоидизъм). Тежък недостиг на йод по време на бременността и в кърмаческа възраст може да доведе до сериозно умствено изоставане при детето (кретенизъм). За профилактика на такива състояния всички новородени деца се изследват за вродени болести на обмяната, сред които е хипотиреоидизмът.

Лекарствени форми, съдържащи йод и кърмене

Млечната жлеза в периода на кърмене натрупва йод в тъканите на гърдата. Счита се, че това е един от начините, по които нормалната функция на гърдите намалява вероятността от развитие на рак на гърдата.

Проблем с йода обаче може да възникне, когато в организма се внесе изведнъж голямо количество йодиди. Известно е, че йодът се концентрира в кърмата и достига нива, които са десетки пъти по-високи, отколкото тези в кръвната плазма на майката

Чрез храните не може да се получи опасна концентрация, тъй като съдържанието на йод в тях не е високо. Но при използването на лекарствени форми, които съдържат йод, съществува реална опасност от сериозно натрупване – най-често това са разтвори за дезинфекция като йодната тинктура, повидон йод, йодасепт, но съществуват и други форми, напр. вагинални глобули, разтвори за вагинална промивка, кремове, маз.

В медицинската литература е известно, че приложението на йод върху наранена кожа или върху лигавици води до значително повишаване на абсорбцията му в организма. Значителни количества йод може да проникнат и през здрава кожа, ако лекарствената форма е прилагана върху голям участък или продължително време.

Повишени нива на йод в организма са били наблюдавани след прилагането на повидон-йод като предоперативна подготовка (напр. намазването на коремната област при подготовка за оперативно раждане) и при използване на йод-съдържащи разтвори за вагинални промивки. Когато подобна подготовка с повидон-йод е била провеждана при родилки, при бебето също са били наблюдавани повишени концентрации на йод в организма.

Тъй като йодът се концентрира в кърмата, а повишените му нива може да потиснат функцията на щитовидната жлеза на бебето и да доведат до (обичайно преходни) симптоми на хипотиреоидизъм, не се препоръчва използването на лекарствени форми, съдържащи йодиди, при кърмачки.

 

 

Още по темата

Публикации

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook