Меню

Кърмене и йод

Кърмене и йод

Йодът е микроелемент, който е важен и необходим за нашето тяло. В нормално състояние организмът на човека съдържа около 20-30 мг йод, огромната част от който е съсредоточена в щитовидната жлеза, която се намира под адамовата ябълка на гърлото. Женските гърди в периода на кърмене са другият орган, който ангажира значително количество йодни съединения в тъканите си.

Йодните съединения са съсредоточени основно в щитовидната жлеза, тъй като участват в образуването на нейните два главни хормона – тироксин и трийодтрионин. Тироксинът (Т4) съдържа 4 атома йод, а в тялото един от йодните атоми се отнема и се превръща в хормона Т3, който е активно действащият в тялото щитовиден хормон. Хормоните на щитовидната жлеза регулират множество процеси, сред които е и лактацията.


Хормони на щитовидната жлеза и кърмене

Връзката между дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза и кърменето е известна отдавна. Както хипо-, така и хиперфункцията на щитовидната жлеза може да доведат до недостатъчно производство на кърма. Затова е особено важно кърмачката да поддържа нормални нива на тези хормони. Медикаментите, които се използват за регулиране на хормоните на щитовидната жлеза, не са противопоказание за кърмене. Целта им е да се постигнат нормални нива на хормоните в организма на жената – а нормални нива на хормоните няма как да навредят на кърмачето.

Най-добрите източници на йод в диетата са морските дарове и особено водораслите, които се използват за храна (напр. листата нори в сушито, комбу, келп). Някои обичайни храни, които доставят йод, са яйцата, картофите, ягодите и млечните продукти. За да се избегнат дефицити, в наше време трапезната сол е йодирана.

При хроничен недостиг на йод в диетата се развива заболяването гуша (хипотиреоидизъм). Тежък недостиг на йод по време на бременността и в кърмаческа възраст може да доведе до сериозно умствено изоставане при детето (кретенизъм). За профилактика на такива състояния всички новородени деца се изследват за вродени болести на обмяната, сред които е хипотиреоидизмът.

Лекарствени форми, съдържащи йод и кърмене

Млечната жлеза в периода на кърмене натрупва йод в тъканите на гърдата. Счита се, че това е един от начините, по които нормалната функция на гърдите намалява вероятността от развитие на рак на гърдата.

Проблем с йода обаче може да възникне, когато в организма се внесе изведнъж голямо количество йодиди. Известно е, че йодът се концентрира в кърмата и достига нива, които са десетки пъти по-високи, отколкото тези в кръвната плазма на майката

Чрез храните не може да се получи опасна концентрация, тъй като съдържанието на йод в тях не е високо. Но при използването на лекарствени форми, които съдържат йод, съществува реална опасност от сериозно натрупване – най-често това са разтвори за дезинфекция като йодната тинктура, повидон йод, йодасепт, но съществуват и други форми, напр. вагинални глобули, разтвори за вагинална промивка, кремове, маз.

В медицинската литература е известно, че приложението на йод върху наранена кожа или върху лигавици води до значително повишаване на абсорбцията му в организма. Значителни количества йод може да проникнат и през здрава кожа, ако лекарствената форма е прилагана върху голям участък или продължително време.

Повишени нива на йод в организма са били наблюдавани след прилагането на повидон-йод като предоперативна подготовка (напр. намазването на коремната област при подготовка за оперативно раждане) и при използване на йод-съдържащи разтвори за вагинални промивки. Когато подобна подготовка с повидон-йод е била провеждана при родилки, при бебето също са били наблюдавани повишени концентрации на йод в организма.

Тъй като йодът се концентрира в кърмата, а повишените му нива може да потиснат функцията на щитовидната жлеза на бебето и да доведат до (обичайно преходни) симптоми на хипотиреоидизъм, не се препоръчва използването на лекарствени форми, съдържащи йодиди, при кърмачки.

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook