Меню

Рубрики

Кърмене, коланки и сапун „Сънлайт“ в началото на миналия век

Кърмене, коланки и сапун „Сънлайт“ в началото на миналия век

Началото на миналия век:  раждане у дома, спане с бебето, повои*, биберони от тензух, домашни консултации и кърмене до 2 г. Близо век по-късно гласуваме ЗА продължителното кърмене и домашните консултации и ПРОТИВ повоите и захарта в „менюто“ на новороденото. Един чист разказ за това какво е било в едно софийско семейство с три деца. 

Родена съм през 1929 г. в София. Имам двама братя, родени след мен през 1931 и 1933 г., и една сестра. Сестра ми се роди през 1935 г. и имам ясен спомен от нейното раждане. Когато  то започна, дойде акушерката Ангелина.  Като се роди  я  повиха с бархетни пелени и я сложиха в дървена люлка. Мама я кърмеше, ходеше на работа,  като през няколко часа се връщаше, за да я кърми.

След раждането на сестра ми аз започнах да спя в стаята на баба и дядо, на отделно легло до баба. Вечер мама изкъпваше първо бебето, после мен и накрая момчетата. Изпираше дрехите ни, но не ги простираше навън. Чак на сутринта изхвърляше водата от къпането, събрана в една кофа до вратата, и после простираше навън. Вечер след къпане повиваше сестра ми първо с тензухена кърпа по диагонал, така че се получаваше нещо като нощна шапчица, и после с бархетни пелени. Отгоре я повиваше с повой (ние му викахме коланка). Започваше повиването отгоре (над раменцата) и продължаваше към краченцата, които трябваше да са изпънати едно до друго и пристегнати.

Мама имаше много коланки. Тя сама ги беше изтъкала. Приличаха наистина на коланчета, само че в единия край бяха разделени, така че като стигнеше долу до крачетата да може да го завърже. Остатъкът от повоя, след завързването задължително го подмушваше нагоре, не надолу, за да порасне детето високо.

После кърмеше сестра ми и си лягаха. Ако се разплачеше, мама ѝ даваше нещо  като днешните залъгалки: от малка тензухена кърпичка свиваше нещо като бонбон със сдъвкан хляб и захар и като го изпусне бебето на земята, мама все му правеше ново. Переше ни дрехите със сапун „Сънлайт” .  Запомнила съм името на сапуна през всичките тези години, без да знам какво означава. Едва наскоро разбрах превода. Още помня колко хубаво миришеше. 

Акушерката Ангелина много често идваше у дома, затова до днес помня името ѝ. Мама не ходеше в болницата на консултации. Явно се провеждаха вкъщи: повиваха сестра ми до раменете докъм 6-7 месеца, после до под мишниците и я слагаха да седи отрупана с много възглавници на земята. Мама я кърми докъм две годишна възраст.

 


 

От редакцията:

„Сънлайт“ е първият в в света опакован сапун за пране. Произведен е от британската компания „Ливър брадърс“ (Днес „Юниливър”). Именно този сапун се рекламира и в първият филм със скрита реклама – филмът е носел името „Ден за пране в Швейцария” и е създаден от братята Люмиер през 1896 г.

Черно-бялата снимка е кадър от филма "Ден за пране в Швейцария"

*Повой: Дълга тясна ивица плат за увиване и пристягане на бебе в пелени.

Още по темата

Харесай ни във Facebook