Меню

Кърмене на недоносено бебе - началото

Кърмене на недоносено бебе - началото

Преждевременното раждане може да е свързано с много притеснения, страх и понякога крайни и противоположни емоции. Сякаш при повечето майки преобладава страхът и чувството за безпомощност. Малкото бебе вече не е на сигурно и топло място в утробата, а извън нея в ръцете на непознати хора, които авторитетно казват, че сега те ще се погрижат добре за него. Няколко дни по-късно имате шанса да го зърнете за първи път в кувиоз. Около вас бръмчат всякакви машинки, в гърлото ви е заседнала буца, а очите се пълнят със сълзи. Има въпроси, много въпроси, но сякаш думите не могат да се изговарят, заради буцата в гърлото. Най-накрая виждате мъничкото създание и цялата медицинска апаратура, която го поддържа – системи и тръбички навсякъде, сякаш затрупват бебето, а всички незададени въпроси затрупват съзнанието ви – тази тръбичка за какво е, а в системата какво има, какво е закачено за крачето и този екран какво показва…? Всичко това може да остави чувство за безпомощност и отчаяние.

Но майката не е безпомощна, нейната роля не е свършила с раждането, нейната значимост не е обезличена от скъпата апаратура! И най-модерната техника, и най-добре подготвеният специалист, не би могъл да даде на недоносеното бебе това, което тялото на мама специално е създало за него. Всеки бозайник идва на този свят със специално пригодена за неговите нужди храна. И вие, като майка може да не разбирате от медицина, но притежавате рецептата за тази храна – най-доброто лекарство – най-добрата медицинска интервенция –  коластра, кърма и любов.

С края на бременността, ролята на майката става още по-значима и ценна. Тя не само че не трябва да е отстранена от случващото се, тя може и трябва да вземе централната роля в това случващо се.

В българските болници рядко се коментира контакта на майката с бебето, а още по-рядко се чува за кенгуру грижа – тъжно, но факт. Често пъти майките имат възможност да гушнат бебетo си за първи път едва след като бъдe оставенo на термо легло, когато бебето може да диша самостоятелно и да се храни с шише. А до тогава минават седмици от раждането. Получаването на адекватна информация за кърменето, дори още преди раждането или в първите дни след раждането може да е от голямо значение. Ето защо е нужно във всяка болница да има Сертфициран Консултант по Кърмене и Лактация - IBCLC и всяка майка да има достъп до него още веднага след раждането.  Кърмата се разглежда като медицинска интервенция по отношение на недоносените бебета. Кърмата защитава крехката и недоразвита храносмилателна система на недоносеното бебе, коластрата създава защитен слой върху чревната повърхност, като по този начин прави червата непропускливи на патогени – една от най-големите опасности за бебетата в неонатологията. Кърмата защитава и устната кухина на бебетата с т.нар. грижа за устната кухина от инфекции, особено при бебета, които са интубирани. Бебетата, които получават кърма, много по-рядко и по-леко страдат от ретинопатия, заради антиоксидантните свойства на кърмата.

След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и незнание какво следва от тук нататък – какво става с бебето, какво става с вас….?!

Какво да направите, за да имате кърма

 • След раждането е добра идея да започнете да цедите коластрата. Обичайно в първите дни след раждането, цеденето на ръка е по-лесно, тъй като количествата са малки. Може да се събират в малки стерилни контейнери или в стерилни спринцовки. Така би било по-лесно да се дадат веднага на бебето. Количеството, което може да се изцеди за един път, е не повече от една чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за едно хранене на бебето, а ако бебето е много мъничко, дори това количество може да е много за него.
 •  Изцеждане, колкото може по-често, поне 8 пъти за денонощие. Целта е да покажете на тялото си, че бебето е родено и вече се нуждае от вашето мляко. Някои майки си слагат в една купичка 10-12 бонбонки или нещо друго вкусно и след всяко изцеждане си взимат по една. Това помага да се следи броят изцеждания за денонощие и в същото време действа добре емоционално – като награда за труда. Добра идея е да има поне едно или две изцеждания през нощта между полунощ и сутринта. Тогава хормоните на лактацията са в най-високи нива и самото изцеждане може да е по-лесно, тъй като обичайно тялото е релаксирано.
 •  След първите дни, количеството на млякото може да се увеличи и тогава вече може да е по-удобно да се цеди с помпа. За по-ефективно изцеждане на гърдите, някои майки използват и цедене на ръка и с помпа – първо изцеждат с помпа, после на ръка. Ако помпата е качествена и ефективна, изцеждането на ръка може да се спести. По време на цедене с помпа, може да се прилага техниката на компресия на гърдата - прочети тук Това може значително да увеличи количеството на кърмата.
 •  Избор на помпа – за повечето майки, на които им се налага да изцеждат продължително време, се оказва подходящо да използват електрическа помпа. Двуфазните помпи (които цедят едновременно и двете гърди) спестяват доста време и усилия и имат добър ефект върху лактацията (проучвания на Хартамн и колеги Aljazaf et al., 2003; Daly et. Al.,1993) Според повечето специалисти, най-подходящи са болничен клас помпи (hospital-grade). Такива би трябвало да има във всеки родилен дом в страната. Вероятно ще е нужно да се поинтересувате къде е стаята за изцеждане, в случай че сестрите пропуснат да ви кажат.
 • Ако с бебето сте разделени и се налага то да остане в кувиоз, може да очаквате по-малки количества кърма, т.е. кърмата да слезе по-късно или по-трудно. Това е основно заради раздялата и притеснението за бебето. Контакта с бебето, неговата близост, миризмата, дори само мисълта за него са невидимите сигнали за нашата нервна и хормонална система. Когато тази връзка е възпрепятствана, е нужно да си помогнем сами. В такава ситуация на много майки им помага да запишат на телефоните си снимка на бебето или дори неговия плач. Това отключва рефлекса на потичане на кърмата. Други майки си носят помпата по време на свиждане с бебето и изцеждат, докато са при него. Има майки, на които им помагат мисловни упражнения – представяне на нещо приятно или как кърмата изтича лесно от гърдите, може да е спомен за приятно преживяване, релаксираща музика. Масаж около врата и на гърба, както и масажиране на самите гърди преди изцеждане, също може да е от полза. Някои казват, че в началото им е било много трудно да цедят, но щом са имали възможност да си видят бебето, да го пипнат, са усетили силен рефлекс на потичане.

Някои насоки за количеството мляко, към което да се стремите

В рамките на 10-14 дни след раждането, количеството мляко в идеалния случай би било повече от 750 мл. за 24 часа. За гранично количество говорим, когато е между 350 – 500 мл. за 24 часа. Недостатъчно количество мляко – по-малко от 350 мл. за 24 часа. В последните два случая, може да е нужно да се консултирате с консултант по кърмене. Дори да попадате в тях, това не значи, че кърменето е провалено. Навременните адекватн мерки, могат да са от голямо значение.

Събиране и съхранение на майчина кърма

Човешката кърма не е стерилна течност, тя е жива храна, съдържа живи клетки и бактерии. Точно тези живи клетки и антитела пречат на патогените да се развиват свободно в кърмата, както и в храносмилателната система на бебето. Според специализираната литература има различни техники за правилно изцеждане и съхранение на кърмата. Ето и най-основните правила:

 • Измиване на ръцете, включително под ноктите с топла вода и сапун преди изцеждане.
 • Изплакване на областта на зърното с вода (без сапун), преди всяко изцеждане.
 • Събиране на изцедената кърма в стъклени или пластмасови стерилни контейнери. Торбичките може да не са подходящи за големи количества и са трудни за пренасяне, тъй като лесно могат да се скъсат.
 • Измиване на всички миещи се части от помпата с топла вода и сапун, последвано от обилно изплакване след всяко изцеждане.
 • Стерилизиране на всички части веднъж на ден. Това може да стане във фабричен стерилизатор, в микорвълнова печка или в тенджера с вряща вода за 15 минути.
 • Надписване на контейнера с кърма според указанията, които са ви дали от болницата. Надписа задължително трябва да съдържа името на бебето, дата и час на изцеждане, лекарства приемани от майката.

 

Източник: Кърменето - блогът на Десислава Пеева

"Breastfeeding and Human Lactation, 2015" - Wambach, Riordan

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook