Меню

Кашлица при децата

Кашлица при децата

Кашлицата при децата е основен симптом при много заболявания – т.е. тя е знак за друго състояние, което я е причинило – инфекция, алергия, задавяне и др. При всяко от тези състояния има рефлекс на изкашляне, чрез който пътят на дишането се очиства от съответния дразнител. В този смисъл, кашлицата защитава вашето дете, премахвайки от там дразнителя и позволявайки му да диша нормално. 

Кои са дразнителите, които могат да предизвикат кашлица

1. вируси и бактерии

2. алергени (домашен прах, домашни любимци, полени от цъфтежа на растения, мухъл, хранителни алергени)

3. цигарен дим

4. прахови частици в замърсения въздух (помислете за покупка на пречиствател за въздух)

В описаните дотук случаи се отделя секрет, който има за цел да "хване" и "изхвърли" дразнителя.

5. връщане на част от съдържимото от стомаха към хранопровода (Гастроезофагеален рефлукс или рефлуксна болест). 

6. чужд предмет или храна/течност при задавяне
 

Какво да правите, ако детето ви кашля?

Отзад напред, според това кой е дразнителят:

6. Ако детето се е задавило, действайте незабавно. 

Симптоми: неочаквана кашлица по време на игра, понякога последвана от повръщане; продължителна кашлица без друга видима причина

При задавяне "нещо" попада в дихателните пътища през т.нар. криво гърло (така наричат трахеята – вижте илюстрацията). Това "нещо" може да бъде храна, играчка или друг предмет. То може да "заседне" в трахеята или да навлезе в белите дробове. Независимо къде е, "нещото" може да затрудни или дори спре дишането, което е животозастрашаващо. Можете да познаете задавянето по неочакваната кашлица по време на игра, понякога последвано от повръщане. "Нещото" обаче може да си остане в белите дробове незабелязано дори месец, и само видимо безпричинната кашлица да напомня за него. Бъдете подготвени като Прочетете за РЕАКЦИЯ при ЗАДАВЯНЕ И ПОГЛЪЩАНЕ НА ЧУЖД ПРЕДМЕТ.


5. Ако кашлицата продължава над 4 седмици и е съпроводена от симптоми за рефлукс (ГЕР или ГЕРБ), заведете детето на лекар. 

Симптоми: продължителна кашлица, чести болки в гърлото и ларингити; често повръщане, затруднено преглъщане и задавяне; затруднения в дишането; повторно преглъщане и оплакване за кисел вкус в устата (при по-големите); силно намален апетит, дъгообразно извиване на тялото си след нахранване; колики, които правят бебетата раздразнителни и плачливи. При по-големите има и увреждане на зъбния емайл в резултат на регургитиране (връщане) на киселини към устата. В резултат на постоянния дразнител, децата с ГЕРБ по-често боледуват от белодробни инфекции, включително пневмония. Информирайте се подробно от статията за Гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) или рефлуксна болест (ГЕРБ).


4. Ако обичайно около детето се пуши или майката пуши, това не е желателно. При съмнение за усложнения, заведете го на лекар.

Първи симптоми: дразнене на очите, носа и гърлото и свързаните с тях кашлица и хрема. Колики при бебетата, последвани от свистене на гърдите. Дразнителите в цигарения дим са силно токсични и разраняват лигавиците на носа, очите и гърлото. Когато това се случва непрекъснато, лигавиците остават постоянно възпалени. Това, от една страна води до усложнения от постоянно стичащия се надолу секрет (бронхииолит, бронхит, пневмония, синузит, отит), от друга страна отваря вратата на всички дразнители – алергени, вируси, бактерии, замърсен въздух и др. Затова децата са по-застрашени и от алергии и астма. Възпалената и раздразнена лигавица не може да бъде бариера за другите дразнители. Рисковете от всички тези заболявания при децата на пушачи са близо 2 пъти по-високи. Прочетете повече в статията Влияние на пушенето върху здравето. Астма и алергии.


3. Ако има индикация, че качеството на въздуха навън е лошо, не прекалявайте с престоя навън.

Въздухът се замърсява с фини частици прах, серен диоксид и озон. Когато ги вдишваме, най-фините прахови частици успяват да стигнат чак до белите дробове и да увредят тъканите им, по-едрите остават в горните дихателни пътища (нос, гърло). Ако детето ви е чувствително и към други дразнители и особено ако състоянието му вече е хронично (хронични белодробни заболявания, астма, алергии), лигавиците на неговите дихателни пътища вече са раздразнени или възпалени. Мръсният въздух може само да усложни състоянието му. Mоже да се случи и обратното – мръсният въздух да раздразни лигавиците на дихателните пътища и да ги превърне във входна врата за другите дразнители. При по-продължително излагане на детето на замърсен въздух се увеличава риска от белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити. 

Можете да следите данните от устройствата, измерващи качеството на въздуха на тази карта и дори да монтирате такова при вас. Има и ежедневен бюлетин за качеството на въздуха в страната. Най-видимият индикатор за замърсен въздух в града е мъглата. Всяка капчица от нея задържа и поднася замърсителите до малките нослета. Печките в малките населени места и по-точно пушекът от тях, допълнително замърсяват въздуха. При съмнение, проверете данните и ако замърсяването е над нормите, ограничете престоя на детето навън. Включете у дома пречиствател за въздух, ако разполагате с такъв. 


2. Ако смятате, че детето има алергия, посетете алерголог, открийте към какво е алергично, отстранете доколкото е възможно алергените, погрижете се за здравия микробиом на детето

Ако детето кашля повече от 4 седмици, по-възможна причина за кашлицата е алергия. Кашлицата при алергия е симптом на алергичен ринит. Тя е суха и се дължи на прозрачен, бистър, воднист носен секрет, стичащ се под формата на "задна хрема" от носа към гърлото. Други симптоми за алергичен ринит са честото кихане, сърбеж в носа, очите, ушите, небцето; запушен за по-продължителен период от време нос. Ако не се лекува навреме, алергичният ринит в 80% от случаите води до бронхиална астма. Алергичният ринит се причинява от контакта на лигавицата на носа с т.нар. дихателни алергени. Прочетете повече за симптомите, изследването на алергените и лечението в статията Алергичен ринит при децата. Важно е да знаете, че хранителните непоносимостти и алергии също могат да провокират прекалено отделяне на секрет, както и възпалени лигавици на носа и гърлото, чести тонзилити и свързаната с тях кашлица и усложнения като астмата. Освен тях, при хранителните непоносимости може да има колики (при кърмачетата), болки, отит, екзема, хиперактивност, силен апетит към определени храни (хляб и сирене напр), тъмни кръгове около очите, обриви, подуване на корема, синдром на раздразненото черво и др. (източник: Здраве от природата, д-р Дж. Брифа).

Алергиите, също както атопичния дерматит, астмата, затлъстяването и диабетът са възникнали в резултат от хронично възпаление, засягащо наш орган. Имунните клетки разпознават и нападат дразнителите, за да ги спрат (отделянето на носен секрет е такава реакция). Когато е насочена към заразени с бактерии или вируси клетки, тази тяхна реакция се нарича имунен отговор при инфекция. Но имунен отговор може да се отключи и към други чужди тела – например чужди тела алергени, или токсини, или несмлени добре частици от храни. Когато постоянно през лигавицата преминават нежелани гости (дразнители) и имунните клетки постоянно се налага да реагират срещу тях, има и постоянно, т.е. хронично възпаление. Алергиите са свързани с качеството на микробиома – прочетете статията Микробиомът: Запознаване с микроорганизмите в нас.


1. Ако детето ви има вирусна или бактериална инфекция, заведете го на лекар.

Най-честата причина децата да кашлят, е вирусната инфекция – настинка или грип. Кашлицата е знак, че проблемът може да се усложни и е причина да посетите лекаря. Не забравяйте, че кашлицата е симптом, а не болест. Т.е. ако детето кашля, това все още не е диагноза. Както беше споменато по-горе, децата кашлят най-често, защото са хванали сезонен вирус, засягащ горните дихателни пътища (такива са вируси на грип, паравирус, аденовирус. RSV). Това означава, че са болни от настинка или грип. Проблемът е, че нелекувана вирусна инфекция със стичащи се секрети и кашлица в зоната на горните дихателни пътища може да слезе надолу и да засегне белите дробове – бронхит, пневмония, бронхиолит, плевропневмония, както и отит, синуит (при по-големи деца и при възрастни). Така например при бебетата до 12 месечна възраст най-често кашлицата се дължи на бронхиолит, причинен от вирус на име RSV. Децата, посещаващи детски ясли и градини, могат да прекарат до 8 вирусни респираторни инфекции с кашлица всяка година, всяка от тях, продължаваща по около 10 дни, сочи статистика за САЩ. 

Важно:

Най-често кашлицата при децата е остра. Преминава за 2-3 седмици. Дължи се на вирусите на настинка и грип, които се захващат по лигавицата в зоната на ларинкса и трахеята и предизвикват дразнене, от което детето кашля. 

Кашлицата от дразнене е суха, тоест, не се чува отделяне на секрети. Често смущава съня. 

На този етап, основно средство за справяне е подсилването на имунната система и ограничаването на достъпа на болестотворните организми до лигавицата чрез: 

 • спиране на хремата – с което спирате и стичащия се дразнещ секрет. Няма дразнител, няма кашлица. 
 • създаване на "предпазен слой" срещу вирусите, така че те да не могат да проникнат в лигавицата.

Внимание: Антибиотиците не са ефективни срещу вирусните инфекции и могат допълнително да отслабят способността на имунните клетки да преборят вирусите като унищожат помагащите им полезни бактерии. Лекарят може да прецени дали има насложена бактериална инфекция и в този случай, да прецени нуждата от антибиотик. Ако използвате антибиотик без това да е необходимо, рискувате в бъдеще, когато наистина ви е нужен, той да не действа.

 

Настинка

Симптоми: Течащ или запушен нос, възпалено гърло, лека суха кашлица, леки болки в тялото, кихане, невисока температура, общо неразположение

Грип

Симптоми: Възпалено гърло, втрисане и изпотяване, висока температура, главоболие, ставни и мускулни болки, течащ или запушен нос, зачервени очи, обилни носни секрети, предимно слузни, кървенисти.

COVID-19

Симптоми: Повишена температура, суха кашлица, недостиг на въздух, главоболие, възпалено гърло, умора, рядко диария или хрема.
 

Кога да заведете детето на лекар?
 • Ако е на възраст под 3 месеца – при температура над 38º C 
 • Независимо от възрастта, при температура в продължение на повече от 2 дни
 • Ако симптомите се влошават
 • Ако се появявят по-тежки симптоми като главоболие и кашлица
 • При хрипове
 • При болки в ушите
 • Ако детето е напрегнато
 • Ако детето е необичайно сънливо
 • Ако детето няма апетит

Усложненията са по-сериозни при вирусите на грипа. Затова, ако симптомите на грип се задържат повече от 5 дни или след период на кратко подобрение настъпи ново повишаване на температурата и обостряне на състоянието, трябва да се следи за евентуално настъпили усложнения – слушалката на лекаря е задължителна!


Как да облекчим хремата?

Как да облекчим хремата?

 


Свързани с кашлицата диагнози

Когато има усложнения, има диагноза.

 1. По пътя на долу


Какво да направите, прочетете в таблицата От хрема до пневмония.
 

Астма

След няколко прекарани белодробни инфекции в детска възраст, децата се диспансеризират с диагноза Астма. Това означава, че дихателните пътища могат да останат постоянно възпалени и стеснени. Те се свиват в бронхоспазъм, което затруднява дишането – задух. Астмата е хронично белодробно заболяване с повтарящи се пристъпи на задух. Затова е важно да обърнете внимание на кашлицата – когато детето кашля повече от 4 седмици, по-вероятно е вече да има засегнат орган със съответната диагноза.
 

Какво е важно да знаете за кашлицата

Кашлицата има много и различни характеристики. Ето някои от тях:

 • остра – до 2-3 седмици или хронична – над 4 седмици при децата и над 8 седмици – при възрастните
 • суха (непродуктивна)  – без отделяне на секрет (храчка) или продуктивна (влажна) – с отделяне на секрет (храчка)
 • плитка – идваща от гърлото или дълбока – идваща от белите дробове.

Носът и гърлото образуват Горните дихателни пътища, а трахеята и белите дробове – Долните дихателни пътища. Лигавицата в засегнатото място е раздразнена и се възпалява и подува. Подуването (оток) стеснява пътя на въздуха и той преминава по-трудно. В резултат се чува свиркане, свистене. В областта най-често на ларинкса или бронхите е възможно да се получи спазъм – свиване на гладката мускулатура и допълнително ограничаване на прохода на въздуха. В резултат се чува също свиркане. В стичащия се секрет може да се развият бактерии – наслагва се бактериална инфекция. 

Когато дразнителят се намира в горните дихателни пътища, кашлицата обикновено е суха и плитка. Секретът е бистър или зелено-жълт. Възможно е наслагване на бактериална инфекция, най-често в синусите. В областта на ларинкса може да се получи спазъм със спастична, лаеща кашлица и свистящ звук при дишане. Целта на лечението е заздравяване и отбъбване на лигавицата. При наличие на спазъм дишането е затруднено и основна цел е освобождаването на спазъма. За целта, лекарят ще предпише адектватни медикаменти.

Когато дразнителят се намира в долните дихателни пътища, кашлицата обикновено е дълбока, с или без секрет. Секретът е бистър или зелено-жълт. Той е достигнал разклоненията на белите дробове – бронхи, бронхиоли, алвеоли. Може да е гъст и да запушва дихателните пътища. Може да има насложена бактериална инфекция. В бронхите може да има спазъм със спастична кашлица, хрипове или свистящ звук, свиркане при дишане. Целта на лечението е заздравяване и отбъбване на лигавицата, отхрачване на секрета. При спазъм дишането е затруднено и основна цел е освобождаването му. 

Някои от свиркащите звуци се чуват с просто ухо, опряно върху гръбчето на детето, но други могат да бъдат доловени само от лекарска слушалка. Затова прегледът и проследяването на кашлящото дете от лекар са много важни. При децата, особено при по-малките, много бързо настъпват усложнения – слизане надолу. Лесно може да се стигне до пневмония.
 

Какво ще ви попита лекарят?

Добре е да имате готовност да отговорите на поне някои от следващите въпроси, които ще помогнат за диагнозата на кашлицата:

 • Продължителност на кашлицата – от колко време кашля детето?
 • Колко интензивно кашля?
 • Когато кашля, успява ли детето да изкашля храчки?
 • Какъв е видът на храчките – цвят, гъстота?
 • Кога кашля най-много – сутрин, нощем и т.н?
 • Има ли други симптоми – например температура, хрема и т.н.?
 • Има ли конкретни дразнители, при които се усилва?
 • Има ли в семейството ви болни с астма, екзема, уртикария, малабсорбционен синдром или муковисцидоза?

Още по темата

 • Прогнозен поленов календар на България за 2023 година

  За какво може да послужи: насочва лекаря към евентуалния алерген; предупреждава ви за предстоящ старт в цъфтежа на вашия алерген; помага ви да изберете най-доброто...

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е при захранването на алергичните деца да се подхожда...

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Детски бронхоспазъм

  Бронхоспазъмът представлява стесняване на гладката мускулатура на малките дихателни пътища. Клинично той се проявява като хрипове. Педиатричната популация (децата,...

 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната...

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми,...

Публикации

Харесай ни във Facebook