Меню

Рубрики

Късното родителство – рискове и плюсове

Късното родителство – рискове и плюсове

Моя приятелка се омъжи в САЩ в края на 90-те години и остана там. От нея разбрах, че американките в големите градове отделят много години за своето образование и кариера и раждат към 35-годишната си възраст. По това време жените около мен раждаха своите деца към 26-та си година.

Когато обаче потърсих за втори път университет за по-висок образователен ценз, попаднах сред поколението, родено през 80-те години. Колежките ми, 7-8 години по-млади от мен, бяха като описаните от американизираната ми приятелка – те се учеха непрекъснато, търсеха перспективни работни места с възможности за изграждане на кариера, дълго не се омъжваха и раждаха късно, а повечето още не са решили да имат деца. Самата аз родих сина си в края на 31-вата си година и се дипломирах с бебе на ръце.

Явно в България, както и в другите модерни държави, тенденциите са към късно родителство. Все повече хора отлагат този важен момент – сдобиването с деца – за по-щастливи и икономически подсигурени времена. Дали може обаче да отлагаме безкрай? Проучих научната и научно-популярната периодична литература, за да получа представа към какво се движим.

Новата демография на майчинството

През 2008 г в САЩ завършва изследване на възрастта и обстоятелствата, при които американките се сдобиват със своето първо дете. Изследването е проведено от Pew Research Center – Washington. Според него нараства делът на ражданията над 35-годишна възраст – 14%, за сметка на дела на майките, раждащи в тийн възраст, паднал на 10%. Между 1990 г. и 2008 г. ражданията над 35-годишна възраст на майката нарастват с 64%. От тези „късни” майки 71% имат поне завършен колеж или по-високоо бразование.

Особеностите на съвременния труд, нуждата от по-високо и разностранно образование, повишаващо конкурентоспособността на трудовия пазар, променя майчинството и родителството. В сравнение с майките от 90-те години на миналия век, съвременната майка е по-възрастна и по-образована. Любопитно е, че все по-често тя е и неомъжена. Макар и относително малък, делът на жените, раждащи за първи път над 40-годишната си възраст, се е утроил в последните години.

Рискът от аутизъм се определя от възрастта на майката

Резултатите от друго важно изследване, приключило през 2010 г. и извършено чрез наблюдения на 4,9 милиона раждания от University of California, Davis, утвърждават, че рискът от аутизъм при детето зависи от възрастта на майката и нараства с нея. Предишни изследвания на детското здраве доказват, че същата зависимост съществува и при новородените с различни малформации, с по-ниско тегло и със синдрома на Даун. Нека направим уточнението, че лекарите смятат повишаването на риска от генетични заболявания и малформации на плода при майки след 35 г. и бащи след 42 г.

По-възрастна майка – по-умно дете

Върху детския интелект влияят различни фактори, като например дали отделяме време да четем на децата, присъствието на бащата във възпитанието и др. Списание Genetics&Evolution отчита резултатите от изследвания на детската интелигентност. Изводите показват, че при по-възрастните майки нараства шансът за по-умни деца, докато при по-възрастните бащи тенденцията е обратната.

„Изследване върху генните мутации и хромозомните аномалии при възрастните бащи”, проведено от д-р Ториело и колеги в Spectrum-Health (Michigan) стига до извода, че при възрастното бащинство като цяло има по-висок риск от дислексия на детето, Алцхаймер в по-късна възраст, биполярно разстройство, епилепсия. Нараства и рискът бебето да се роди със заешка устна или несрастнала небцова кост – т.нар. вълча паст.

Друго проучване, проведено в австралийския Queensland Center for Research от д-р Джон МакГрат и колеги тества интелекта и невро-когнитивните възможности на деца чрез различни задачи, съобразени с възрастта им, и открива устойчива тенденция за намаляващи възможности при деца на по-възрастни бащи. Обратно – децата на по-възрастни майки показват много по-добри резултати при същите задачи.

Майките могат да си отдъхнат, че решението им първо да направят кариера е било полезно за интелекта на техните рожби. Логичен и шеговит извод от изложената дотук информация е, че когато ние жените прехвърлим 30-те и решим да имаме деца, е добре да се огледаме за по-млад мъж.

Ако искате момче – родете по-млада

Отдавна семейните двойки се вълнуват от пола на бебето, особено ако имат вече две момчета и мечтаят за дъщеря. Различни са предположенията какво влияе за половата принадлежност на детето ни: диети, лунни фази, хормонален баланс... Всъщност се оказва, че определящо значение има и възрастта на родителите. В Psychology Today Сатоши Каназава представя изследователски труд, според който с нарастването на възрастта на двойката се увеличава шансът родителите да имат момиче.

При жените всяка следваща година намалява шансът за наследник от мъжки пол с 1,2%. Изследване върху мъжете над 40 г. разкрива, че те значително по-рядко имат синове. Изобщо в семейства, в които и мъжът, и жената не са млади, тенденцията е да се раждат момичета.

Младите майки са по-стабилни психически

По-възрастните майки са предразположени повече към психологически стрес и психични заболявания по време на бременността и след раждането. Това в частност се отнася за майките първескини на и над 32 г., но само ако в миналото са имали епизоди на депресия. Изследването е направено от Karolinska Institutet в Стокхолм от Вигдис Аасхайм и колеги.

„С нарастващата тенденция на забавяне на раждането в страните с по-висок стандарт, дефиницията за млада майка, раждаща за първи път, обхвана нова група жени, изложени на психически заболявания по време на бременността и ранното родителство” заключават Аасхайм и сътрудниците му.

От себе си мога да добавя, че съвременната майка над 30 години е изключително загрижена за своята роля като родител. Често тя е високо образована и непрекъснато информираща се. Четейки нови и нови трудове върху родителството, у нея се загнездват подозренията, че не се представя перфектно, и това, заедно с физическата преумора, съпътстваща майчинството в началото, създава у нея високи нива на тревожност и чувство за вина. От друга страна повишеното внимание към детето и стремежът то да бъде предпазено от възможни опасности може да насади у него наченките на възможни бъдещи психологически проблеми.

Тенденцията, описана от моята приятелка в САЩ и по-развитите икономически държави преди време, се наблюдава вече и в България. Бидейки честна пред себе си, признавам, че погледнато от сегашна гледна точка, наблягах на своето образование и реализация, на правилния и внимателен избор на партньор, загърбвайки естествената си функция като жена – раждането.

Вероятно това е проблем на стотици и хиляди съвременни жени, стараещи се да намерят своето място, да изградят кариера, да изберат партньора си разумно, да си осигурят максимално добри условия за живот. Нека не забравяме нашите баби и прабаби, които в условията на Втората световна война са раждали по пет деца, без да се опитват да подсигурят всички тях с жилище и скъпо образование.

След като повечето изводи, свързани с късното родителство носят негативно послание, очевидно трябва да се замислим дали не чакаме твърде дълго и дали не отлагаме щастливия момент, заради незначителни поводи и ефимерни материални цели.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook