Меню

Рубрики

Каузите, които са близки до нас като родители, но в които нямаше да се включим, ако не беше това послание...

Каузите, които са близки до нас като родители, но в които нямаше да се включим, ако не беше това послание...

"Дневникът на мама" получи покана за партньорство от фондация "За нашите деца". Каузите на фондацията са тясно свързани с нашата визия, че образованието започва с придобиването на знания как да бъдем добри родители. Свързани са и с със способността ни като родители да бъдем много по-близки и съпричастни с плача и радостта на едно бебе. Един родител е много по-близо до представата какво би било бебе без близост. Затова това партньорство е наше общо дело – на "Дневникът на мама" и вас, нашите читатели – и то се състои в това да бъдем съпричастни. 

Скоро попаднах на поредната история на изоставено дете от ромски произход, отгледано от френско семейство. Тя доказва само едно. Че никой от нас не се ражда необразован, отчаян, мръсен, беден... И че семейството е несъмнено най-важно за това какви ще Бъдем. Затова се надявам да направим така, че кампаниите на фондацията да достигнат и до вашите сърца. Можете да станете част от тях дори само ако изпратите един дарителски SMS през целия си живот. За онези от вас, които вярват в силата на този SMS, ще разкажа накратко за каузите "На нашите деца". Няма да цитирам статистики, защото и сами се досещате, че ако цифрите бяха малки, нямаше да има и такива фондации. А и вярвам, че не статистиките ни правят дарители, а сърцето. 

Първата им кауза е да предотвратява изоставянето на бебета. Целта е да бъдат набрани повече средства в подкрепа на семейства, които иначе биха изоставили децата си поради липса най-често на средства да се грижат за тях. Бих добавила – поради липса на съпричастност и разбиране от околните. С набраните средства фондацията осигурява специалистите, от които се нуждаят тези семейства, насърчава ги и ги научава да се грижат за своите деца. Най-силна нужда от подкрепа имат семействата с деца с увреждания. Представете си само – колкото повече деца израстват в семействата си, толкова по-малко нещастни поради самота и изоставяне ще има. През 2015г фондацията има амбицията да подкрепи 1500 семейства.

Друга кауза на фондацията е Семейната къща – място, където изоставени бебета да живеят сред грижи, максимално близки до семейните, докато намерят за тях семейство или докато се върнат при своите биологични родители.

И третата кауза е търсенето на ново семейство за изоставените дечица. Семейна среда, която го измъква от изолацията на социалните домове, докато за него се намерят осиновители или се върне при биологичното си семейство.

За да върши всичко това, фондацията събира средства от дарители. Включително и чрез SMS-и. 

Помолих да разкажат някоя история, която за повечето от нас е далечна, или може би клиширана. Но за тях е ежедневие, а през погледа на бъдещия възрастен – главен герой в нея – тя е може би най-важната в живота. Историята е част от DMS кампанията „Стани семеен добродеятел“:

 

Историята на Звезди и нейния път към мама и татко

Това е тъжна история с първа спирка България и дестинация с щастлив край в чужбина. Един разказ за Звезделина – момичето, загледано в звездите. Тя е на 7 години, но първите 5 години от живота си прекарва в дом за сираци. Не познава биологичните си родители, а близките й не проявяват интерес към нея.

Ето така Звезди се среща със социалните работници на фондация „За Нашите Деца“, които правят всичко възможно по-малко деца да живеят в самотата на домовете за сираци. Те я настаняват при професионално приемно семейство, за да я измъкнат от изолацията на институцията. Момиченцето се чувства добре при приемните си родители, но има една мечта – да намери свои постоянни мама и татко. Единственият й шанс за това е осиновяването. Тя е вписана в регистъра, но поради нейното заболяване за нея не се намират осиновители в България. Затова социалните работници започват да търсят семейство за Звезди в чужбина.

Две години след настаняването на Звезделина в приемното семейство, щастието й се усмихва. Осиновителите се срещат за първи път с детето в България и веднага изграждат връзка с нея, въпреки езиковата бариера. Координиращият социален работник завежда родителите при лекуващия лекар, който ги консултира за заболяване на детето.

Скоро този етап на напразни надежди приключва и Звезди е вече с новото си семейство. Осиновителите продължават да изпращат информация и снимки за новия й щастлив живот. Така историята на Звезди с тъжно начало придобива своя щастлив край. Хиляди други деца като нея обаче все още живеят в социални институции. На тях фондация „За Нашите Деца“ помага всеки ден, но се нуждае от Вашата подкрепа.

Изпратете SMS с текст DMS DETSTVO на 17 777. Чрез един SMS всеки, избрал да помогне, допринася за успехите на децата, семействата и специалистите и става застъпник на правото на всяко дете на пълноценен живот. Също като Звезди – момичето, загледано в звездите.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook