Компресия на гърдата или как да помогнем на бебето да получава повече мляко
В тази статия:
Кога е нужна компресия на гърдата?
Как работи компресията?
Как се прави?
Зад доста техническото наименование „компресия“ се крие всъщност нещо, което вероятно инстинктивно сте правили – просто да притискате гърдата, за да помогнете на вашето бебе по-лесно да получи млякото. Тази „техника“ е стара колкото света, но ето няколко обяснения, които ще ви помогнат да я прилагате съзнателно и по-успешно.
В какви ситуации компресията е много полезна?
- Слабо наддаващо бебе
- Бебе, което непрекъснато иска да суче
- Сънливо бебе
- Бебе с по-тежка жълтеница
- Бебе с нисък мускулен тонус
- Повтарящи се запушвания и мастити (компресията помага за по-добро изпразване на гърдата)
- Голямо бебе, което бързо започва да се дразни, когато струята намалее
Как работи компресията?
Повечето хора погрешно смятат, че компресията представлява изцеждане на мляко в устата на бебето – и се изненадват, че ако притиснат гърдата без бебе на нея, не излиза никакво мляко.
Начинът, по който компресията работи, е всъщност прост физичен принцип. Когато притискате, се намалява вътрешния обем на каналчетата – и млякото усилва скоростта си. Компресията не изцежда – тя просто подпомага да се усили струята при мляко, което вече тече. А бебетата обичат силната струя!
Как точно се прави компресия на гърдата?
Когато бебето засуче, първоначално то суче с кратки бързи посуквания, докато рефлексът на потичане се задейства и млякото потече. Следва дълбоко и ритмично сукане, с гълтане на всеки 1-2 засуквания. Това е първият рефлекс на потичане, когато млякото тече бързо и силно в продължение на 2-3 минути. Не е добра идея да използвате компресия в тези моменти – вероятно детето ще се задави или ще се стресира от твърде силната струя.
Скоро след това първоначално потичане струята намалява и бебето започва да прави 5-6 суквания, преди да преглътне и започва да задрямва. Това е моментът, в който компресията може да помогне детето да продължи да суче активно.
Захващане отстрани
За да можете успешно да притискате гърдата, е нужно да я обхванете с ръка, така че палецът и останалите пръсти да са на противоположни места (страничният захват - „палецът отгоре, пръстите отдолу“- е най-лесният и най-често използван вариант). Има множество разнообразни захвати според това какво ви е удобно – гърдата може да бъде обхваната с ръка отгоре или отдолу, или отстрани. Нужно е просто пръстите и палецът да са противоположни, така че да може да притиснете по-голяма част от гърдата между тях. Опитайте различни възможности, за да видите кой захват работи най-добре при вас.
Важно е пръстите да са далече от ареолата, за да не се променя формата й при притискането – затова компресия се прави по-лесно на големи гърди. Ако пръстите са близо до ареолата и притиснете гърдата, е възможно зърното да изскочи от устата на бебето – или засукването да стане плитко и да усещате болка при сукане.
Притискане
Сега остава само да притиснете осезаемо, така че да виждате промяна в гърдата и да усещате стабилен натиск, но не и болка.Не плъзгайте пръстите надолу по гърдата – не е нужно да променяте позицията им. Достатъчно е само да редувате натискане и отпускане, за да може компресията да си върши работата.
Кога да стискам и кога да отпускам?
Притиснете, когато бебето започне да суче – нали помните, компресията не изцежда мляко в устата му, а действа, докато детето върши работа на гърдата. Задръжте гърдата притисната стабилно, докато детето суче с гълтане.
Когато бебето спре да суче и си почива, е важно вие също да отпуснете натиска. Каналчетата на гърдата са разположени плитко под кожата и ако държите непрекъснато притиснато, това затруднява новата порция мляко да слезе надолу. Затова е важно да следите как суче бебето и да притискате и отпускате в неговия ритъм.
Някои майки забелязват, че ако бебето дреме на гърдата и прави дълги паузи между отделните изблици на сукане, притискането на гърдата е начин да го накарат да се задейства и да започне да суче. Ако при вас това върши работа – чудесно, използвайте го и по този начин.
снимки: Рада Стефанова
Още от Христина Янева, IBCLC