Меню

Летни вирусни инфекции

Летни вирусни инфекции

Ентеровирусите са едни от най-разпространените вируси по света. Пикът на инфекциите е през лятото и началото на есента, а едни от най-честите симптоми са грипо-подобни, затова често се назовават като летен грип. При първа среща с вируса най-уязвими са децата до 5 г, а преболедувалите изграждат дълготраен имунитет. Въпреки това инфекцията с тези вируси е честа и при възрастни хора, тъй като имат много различни подтипове*. Подобно на причинителя на Covid-19, ентеровирусите са силно изменчиви. 
 

Как се заразяваме

Ентеровирусите се разпространяват чрез слюнка или секрета на заразения – когато говори, кашля, киха срещу нас, при допир на заразени повърхности и предмети (например играчки), при допир до устата, носа или очите. Предава се и чрез изпражненията – децата понякога не измиват ръцете си след дефекация и докосват други повърхности и така предават вируса. По повърхностите ентеровирусите могат се открият до няколко дни. Източник на инфекцията могат да са и заразени водоеми с фекални води. Заразни са хората от 2-3-ти ден до 10-ти ден от инфекцията. Инкубационният им период е от 2 до 40 дни. Важни за предпазване са стандартните и COVID-19 мерките. Ентеровирусите, особено коксаки вирусите са силно заразни, затова много лесно и бързо се разпространяват в детските градини и училищата. Някои видове ентеровируси, например echo могат да причинят неврологични симптоми като схващане на мускули. 
 

Симптоми 

Според "Европейския център за превенция и контрол на заболяванията" (ECDC), при над 90% от хората, инфектирани с ентеровируси няма симптоми или се наблюдава рязко покачване на температурата. Има общо 4 вида ентеровируси, но най-често срещаните симптоми са причинени от коксаки-вирусите и ECHO-вирусите. Това са симптомите, подобни на тези при грип и COVID-19.

Симптоми при децата

 • Повишаване на температурата
 • Мускулни болки
 • Възпалено гърло
 • Хрема
 • Кихане
 • Кашлица
 • Проблемно дишане
 • Гадене и повръщане
 • Диария
 • Червени мехурчета в устата, по дланите на ръцете и ходилата на стъпалата
 • Червен обрив по големи участъци от тялото

Подобни симптоми може да има и при други заболявания, затова е важно да се консултирате с лекаря.


Диагностика

Въз основа на споделената от вас информация за симптомите, както и при нужда – на преглед на кожата, гърлото, очите, и прослушване на гърди и дишане, лекарят ще постави диагноза и ще назначи лечение. Диагнозите, свързани с ентеро-вирусни инфекции при децата са най-често за респираторна инфекция, летен грип (екзантем), херпангина, синдром "Ръка, крак, уста” (ентеровирусен везикулярен стоматит), обривно заболяване, недиференцирана висока температура, всяко от които включва комбинация от посочените симптоми. 

Усложнения: При по-тежка симптоматика или съмнение за причинителя, ще ви насочи към тест, електрокардиограма или ехографско изследване – за установяване на точния причинител или усложненията. Особено предпазливи трябва да бъдат бременните жени, поради предаването на коксаки B вирусите към детето по време на раждането или след него. В този период детето няма изграден имунитет срещу тях. Инфекцията се проявява при новороденото до 2 седмици от предаването ù. Въпреки че обичайно преминават без лечение, в редки случаи някои от ентеровирусите могат да засегнат различни органи и да инфектират очите (конюнктивит), сърцето (миокардит), черния дроб (хепатит А), мозъка (енцефалит), тъканите около мозъка или гръбначния мозък (менингит), да парализират мускулите или да засегнат белите дробове.  
 

Лечение

При леко-протичащите форми на инфекцията, можете да проведете консултация с лекаря дистанционно. Лечението обикновено е симптоматично – то цели облекчаване на симптомите. Допълнителна информация за всеки симптом и облекчаването му можете да прочетете и на следващите линкове:

Температура

Уши-нос-гърло

Дишане и кашлица

Стомашно-чревни

 

Не забравяйте

 • Невисоката температура означава, че имунните клетки са започнали битка с вируса – не им пречете да я завършат успешно като давате температуро-понижаващи средства. В тези случаи е важно да следите постоянно състоянието на детето.
 • Антибиотиците не помагат при вирусни инфекции. Предлагането им без нужда може излишно да намали имунитета на детето срещу бъдещи бактериални инфекции. Понякога бактериални инфекции се наслагват като усложнение на вирусни, което може да бъде диагностицирано от лекаря.
 • При температура на под 3 месечни бебета задължително трябва да се свържете с лекар.
 • Предлагайте много течности, за да избегнете дехидратация на организма.
   

Колко време продължава

Симптомите – като например мускулни болки, повишена темпеартура и възпалено гърло обикновено траят няколко дни. Червените мехурчета при заболяването "ръка-крак-уста" обикновено отминават за 7-10 дни.

Въпреки че инфекциите в повечето случаи преминават с добра прогноза трябва задължително да се спазват по-високи санитарно хигиенни норми през лятото като често миене на ръцете, избягване на къпане в замърсени водоеми, използване на чисти прибори при хранене и избягване на хранене "на крак" и преваряване на питейната вода за 15 мин. при съмнения за замърсяване.
 

Статията е прегледана от д-р Захаринка Гочева – педиатър и общо-практикуващ лекар в 29 ДКЦ, София
 


*81 подтипа полио вируси, 22 коксаки А вируси, 6 коксаки В, 28 еcho вируси и 25 други ентеровируси.

Източници:
www.kidshealth.org
www.urmc.rochester.edu/encyclopedia
МедИнфо, брой 10 от 2007 г

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook