Меню

Лидер ли е моето дете?

Лидер ли е моето дете?

Лидер ли е моето дете? А трябва ли да бъде, за да се справи по-успешно с живота, с професията, с личните си цели? И възможно ли е изобщо лидерството да бъде усвоено, ако не е вродено? Навярно всеки родител си задава тези въпроси, докато гледа как детето му расте. Мнозина се замислят за това, когато детето тръгне на училище, но всъщност всичко започва много по-рано.

 

Вродените лидерски качества се разпознават лесно още в детската градина. Невръстният лидер е целеустремен и активен и има най-много приятелчета. Той предлага на какво да се играе, разпределя задачите и на себе си възлага главната роля. Детето лидер без притеснение общува и с връстниците си, и с възрастните. То винаги знае какво иска и не се бои да заяви очакванията си. Накратко: налице са нужните лидерски качества - самостоятелност, самоуважение и вяра в собствените си сили. И няма никаква причина тези качества да не могат да бъдат възпитани и в по-затвореното и плахо дете.

 

Методите са колкото прости, толкова и ефективни – хвалете за успехите, подкрепяйте в трудните моменти и оставяйте свобода за действие. Ако лесно изпадате в паника и превръщате всяко незначително произшествие в трагедия, то най-вероятно ще възпитате неуверено дете, което се стеснява да говори пред непознати, общува трудно и се бои да изказва собствено мнение.

 

Според най-разпространеното мнение лидерът се ражда в състезание, а животът всекидневно поставя децата в конкурентна среда – все някой тича по-бързо, рисува по-добре или решава с лекота задачите по математика. Как да постъпим? Ето и 5 добри съвета, които ще ви помогнат да дадете основата при формирането на лидерските умения в подрастващите.

 

Ето и 5 добри съвета, които ще ви помогнат да дадете основата при формирането на лидерските умения в подрастващите:

 

 Стимулирайте децата да разкрият силните си страни

 Помогнете на децата си да определят сферата на своите интереси. Задавайте им колкото се може повече въпроси, на които не могат да ви отговорят еднозначно с “да” и “не”. Насърчавайте ги активно да говорят с вас на различни теми, които не са свързани единствено и само с учебния материал. Направете комуникацията помежду ви забавна и обогатяваща и за двете страни. Знаете ли, че задаването на провокативни въпроси дава изключително голям резултат във формирането на личното мнение и отстояването на личността при децата?

 

Научете ги да работят в екип

 Няма как да говорим за лидерство при липсата на екип и ситуация, в която така желаното умение да се прояви.Обяснете, че всеки човек може да се справи сам, но най-добрите резултати се постигат тогава, когато има взаимопомощ. Лидерът не е човекът, който само дава команди. Неговата работа е да поставя цели и да организира. Дайте пример със себе си: „Аз (мама, татко) не само определям правилата вкъщи, но и се грижа за интересите и удобството на всички участници в „домашния отбор“, като добрите резултати зависят от общите ни усилия“. Дайте им подобни  примери от собствената си работа.

 

Помогнете им да постигат целите си

 Лидер е човекът, който вдъхновява останалите. Но за да може и вашето дете да вдъхнови съучениците и приятелите си, то трябва да вярва в себе си. Внушавайте увереност, но и очертавайте разумните граници на риска. Не критикувайте неуспехите, покажете други пътища и възможности.

Увереността е състояние на характера, което всеки сам трябва да изгради. Един успешен начин за придобиване на лично чувство на удовлетвореност е, когато научите децата да си поставят цели, за които да се борят. А след това вие спокойно можете да ги похвалите. 

 

Поощрете самостоятелното вземане на решения и поемането на отговорност

Като родители, често се изкушаваме да се включим в писането на трудните домашни на децата си, но колкото повече им помагаме, толкова повече те стигат до убеждението, че при тежка ситуация винаги ще има някой друг, който да поеме цялата отговорност. Отстъпете назад. Нека първо опитат сами да се справят с трудностите. После можете да поговорите с детето и да обобщите предизвикателствата, които са изникнали в процеса на работа и да помислите за различните начини, по които може да бъде изпълнена задачата.

 

Забравете за амбициите си

 Децата имат свой път, който не следва непременно вашите амбиции, а лидерството не означава да тичаш най-отпред, разбутвайки останалите с лакти. Истинското лидерство се крие в стремежа да вървиш по собствен път в достойна компания. Някой се нуждае от тълпа последователи, на друг е нужен само един приятел.

 

снимка: Photl.com

Още по темата

Харесай ни във Facebook