Меню

Масаж и гимнастика - въведение

Масаж и гимнастика - въведение

Веднага след изписването от родилния дом и след като детето е възвърнало теглото си от раждането, можете да започнете с масажа. Масаж и гимнастика трябва да се правят на всяко здраво дете, както и на тези със здравословни проблеми – след консултация със специалист. Не се прилагат на деца с тежка увреда на вътрешните органи, високи температурни състояния, тежка форма на рахит в активен стадий, кръвни и кожни заболявания, големи пъпки и ингвинални хернии (до коригирането им).

Масажът и гимнастиката не крият риск и опасност за детето. Проявете упоритост и всеотдайност, докато то проходи самостоятелно и стабилно. След това бъдете изобретателни – измисляйте забавни игри с катерене, провиране, пълзене, бягане, малки подскоци, както и игри с различни уреди. Постоянството ви е важно за развитието и за здравето на вашето дете.

Масажът и гимнастиката са особено полезни  при деца с лош апетит и ниско тегло, при деца с деформации на опорно-двигателния апарат, при деца с повишен или понижен мускулен тонус, при деца със забавено двигателно и психическо развитие, при често боледуващи деца, при деца, застрашени или боледуващи от лека или средна форма на рахит, при деца с церебрална симптоматика (застрашени от детска церебрална парализа). Ранното започване на масажа и гимнастиката при недоносените бебета също е особено важно.

Последните световни проучвания показват, че масажът и гимнастиката са и профилактика на затлъстяването. Ежедневното им прилагане закалява децата, подобрява психомоторното и емоционалното им развитие, подобрява функцията на всички органи и системи, което ги прави по-неподатливи на заболявания, т.е. подобрява имунитета им.

 

Съвети

Пригответе подходящ твърд плот с твърда постелка и предварително проветрете и затоплете помещението. При новородено температурата трябва да е 24-25° C, като постепенно спада до 21-22° C;

Изрежете добре ноктите си, свалете бижутата си и затоплете ръцете си;

Използвайте бебешко (хипоалергично) масажно олио или мляко, в зависимост от сезона (олио – само през зимата);

Говорете и насърчавайте детето, особено когато се справи с по-трудно упражнение;

Можете да се обърнете към специалист, особено ако не сте сигурни, че ще се справите сами, или ако детето ви има нужда от специфични процедури.

 

Индивидуална програма за вашето дете

В зависимост от възрастта и възможностите, направете индивидуална програма за детето. Ако е по-подвижно, пъргаво и свръх емоционално, за препоръчване са успокояващ, релаксиращ масаж и упражнения с по-бавно темпо. Ако детето е твърде спокойно, прилагайте по-стимулиращ масаж и по-динамични упражнения. Ако развитието на детето изостава по някои показатели, трябва да се прилагат такива прийоми, които да го компенсират. Ако пък развитието изпреварва съответните норми, включете нови упражнения, които ще отговарят на по-бързото му напредване.

Водещото при съставяне на индивидуалните програми на децата е тяхното функционално развитие, а не възрастта (тя има второстепенно значение). Затова, примерните тримесечни схеми за масаж и гимнастика не са задължителни, а по-скоро ориентировъчни. Винаги при съмнение и несигурност се обръщайте към специалист. Добре е вашият детски лекар или кинезитерапевт да ви покажат техниките, за да ги усвоите по-лесно и да се чувствате по-уверени.

 

Схеми за масаж и гимнастика можете да намерите в книжното издание Дневникът на мама.

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook