Меню

Масаж и физическата активност

Масаж и физическата активност

Актуализиран текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко", тираж 40 ноември 2022.

Масажът и физическата активност насърчават цялостното здраве и развитие на детето. Отделеното за тях време е прекрасна възможност да изградите силна и обична връзка с него. Информация за многобройните им предимства можете да намерите в нашия сайт. До около 6 месеца акцентът е върху масажа, гимнастиката и поставянето по корем. С тях ще развиете двигателната активност на бебето и ще подготвите тялото му за всеки етап от двигателното развитие (обръщане-пълзене-лазене изправяне с опора и прохождане). Всеки похват от масажа и упражненията трябва да бъде възрастово адекватен. След 6 месеца детето става все по-подвижно и акцентът все повече се измества върху активната свободна игра.
 

Масаж – от първите седмици до прохождането

Най-правилният ориентир кога и как да правите масаж са сигналите, които ви дава вашето бебе. Ако все още няма момент, в който то да го приема, можете да започнете с поглаждане по гръбчето и крачетата още докато е на гърдите ви – в контакт „кожа до кожа“ (кенгуру грижа) с мама или татко. 
Полезен е за всяко здраво дете, включително, след консултация – и за недоносени и бебета с нарушения в развитието. Не се прави масаж 2-3 дни след имунизация, ако бебето има температура, инфекции на кожата (обриви, гнойна инфекция), както и при по-тежки състояния. Масажът се съчетава чудесно с гимнастиката и е важно да преминава като игра и да доставя удоволствие и на вас, и на бебето.
 

Съвети*

1. Осигурете нужните условия: 

 • Изминали поне 45 минути от последното хранене; 
 • Проветрена стая с температура 22°C (при новородено 25°C); 
 • Твърда повърхност, покрита с памучен чаршаф (повивалник или на пода); 
 • Вашите ръце – меки, топли, без наранявания, с изрязани нокти и без бижута; 
 • Масажно бебешко олио (през зимата) или мляко (през лятото). Изсипете от олиото или млякото в ръцете си, а не директно върху тялото на бебето. 

2. Започнете, когато бебето е готово да приеме масажа ви. То е в тихо, концентрирано състояние. Изглежда спокойно, вглежда се във вас, щастливо е да го сложите да легне, позата на тялото му е отворена или се протяга към вас. 

3. Говорете му още преди да започнете и по време на масажа. Можете да попитате бебето дали иска масаж – то разбира много повече, отколкото си мислите. Може да ви даде знак, че е готово за вашето докосване, както и какво му харесва и какво не. 

4. Следете и се съобразявайте с реакциите на бебето. Седмица след седмица, въвеждайте постепенно масажните движения. Ако не му е приятно, изчаквайте или не правете масажа или съответното движение –  тогава мускулатурата е стегната и няма ефект.

5. Постепенно превърнете масажа в част от ежедневния режим. Ползата от ежедневния масаж е най-голяма. Някои бебета приемат да го правите дори по няколко пъти на ден. Открийте най-подходящото време за вашето бебе: може да е сутрин, вечер след баня или точно преди лягане. Когато сменяте пелената може да харесва само масаж на коремчето или крачетата, а след къпане – масаж на цялото тяло.
 

Как се прави масаж

Масаж:

 1. ПОГЛАЖДАНЕ
 2. РАЗМАЧКВАНЕ
 3. РАЗТРИВАНЕ
 4. ПОЧУКВАНЕ

В първите дни започнете само с поглаждане, последователно включете и останалите три похвата. В началото бебето може да ви позволи по-малко време – около 5 минути, постепенно увеличавайте времето. Основен критерий за продължителност не е изминалото време, а това как се чувства детето. 


Основни правила при масаж
 1. Не се правят масажни движения върху кости, стави, гръбначен стълб, ходила и длани!
 2. Не се прави почукване в областта на корема и бъбреците (кръста)!

Последователност

Поставете детето легнало по гръб. Говорете му. Можете да пуснете лека музика или да му пеете. Започнете с поглаждане на едната ръка (от рамото към дланта). Поглаждането се прави с пръсти или с цяла длан. Продължете с размачкване – прави се като обхванете ръчичката около китката (противопоставяйки вашите палец и показалец) и правите с пръсти притискане и отпускане, придвижвайки се към дланта. Следва разтриване (с длан и пръсти) – кръгообразни или изтеглящи движения от рамото към китката, почукване (с върха на пръстите) и накрая отново с поглаждане. Направете същото и с другата ръка. Следват същите похвати на гърдите. На корема извършвате само поглаждане и разтриване с изтеглящи масажни движения с лек до среден натиск. Продължете с крачетата – масажът е същият както при ръчичките. После обърнете по корем и направете масаж на гърба и седалището.

Обобщено последователността е следната:

1. Ръчички: поглаждане, размачкване, разтриване, почукване, поглаждане;
2. Гърдички: поглаждане, разтриване, поглаждане;
3. Коремче: поглаждане и разтриване с изтеглящи масажни движения с лек до среден натиск, поглаждане; При коремчето – започвате с движения около пъпчето, по посока на часовниковата стрелка, след което поставяте пръсти под ребрата и ги изтегляте надолу до долната част на коремчето (особено ефикасно при деца с рефлукс).
4. Крачета: поглаждане, размачкване, разтриване, почукване, поглаждане;
5. Седалище: поглаждане, разтриване, почукване, (пощипване), поглаждане;
6. Гръбче: поглаждане, разтриване, почукване, поглаждане.
 

Физическа активност

За всяка физическа активност е важно детето да бъде в подходящо настроение и да я приема с удоволствие. Насърчаването ú включва ежедневни занимания и общуване с детето, адекватни на неговата възраст: гимнастика, поставяне по корем и свободна активна игра. Най-доброто място за физическа активност е на пода – на обезопасено място, с нужните стимули, играчки и игри, например игрите “Къде е бебето”, “Ку-ку” и много други. Свободните движения насърчават децата да изследват обкръжаващата ги среда. Затова не се препоръчва да задържате активно движещите се деца за повече от един час наведнъж, вързани в колички, столчета или носилки (слинг, ергономична раница и др.). Не се препоръчва използването на проходилка или бънджи. Не се препоръчва и време пред каквито и да е екрани през първите години на детето.

Важно е да знаете, че: 
 1. 1. Всяко постигнато умение е условие за постигане на следващо. Забавянето на едно води до забавяне и на другите. 
 2. 2. За всяко умение е отредена точна възраст и ред, в които тялото (мускулите, костите) и неговият команден център (мозъкът) са в готовност да го постигнат.
 3. 3. Преди да настъпят възрастта и редът, не избързвайте да го стимулирате, защото можете да навредите. 

Някои деца изостават в двигателното си развитие от средните норми. Ако е в рамките на един месец, не трябва да се тревожите. Може да е свързано с недостатъчна физическа активност или да е нормална индивидуална особеност. Но ако изоставането обхваща повече от една двигателна дейност, и особено ако е свързано и с нервно-психическото развитие, потърсете квалифицирана помощ.


Физическа активност от новородено до навършване на 3 месеца

Масажът можете да се съчетаете с гимнастиката – първо на ръцете, после на краката. Всички движения са нежни, без да насилвате ставата. Всяко упражнение се повтаря по 4-5 пъти, като можете да започнете от 2-3 пъти.

Гимнастика

Ръце:

 • Разтваряйте ръчичките встрани и ги кръстосвайте пред гърдите – файтонджийско движение.

 • Сгъвайте и разгъвайте в лакътната става, придържайки с едната ръка мишницата на детето. После направете същото и с другата ръчичка.

 • Повдигайте нагоре ръцете (докато стигнат от двете страни на главата) и ги спускайте надолу (от двете страни на тялото) ритмично с честотата на дишане.

Крака:

 • Сгъвайте двете крачета едновременно към корема и разгъвайте обратно, без да натискате при опъването към постелката. Може да правите това упражнение с всяко краче поотделно, като с едната ръка го придържате в областта на бедрото.
 • След това обхванете коленцата с длани и разтворете сгънатите крачета встрани по посока на постелката като „жабче“.
 • Велосипедист – направете каране на колело.

 • Тупаница – както при велосипедист, движите крачетата, но опирате стъпалата в масата, подобно на тропане.
 • Раздвижете ходилата от глезените във всички възможни посоки. Нежно изтеглете всяко пръстче.

 • От положение по корем опънете ръчичките му напред пред лицето и бавно ги придвижете през страни до назад (до таза). После ги върнете по обратния път напред. Можете да правите от 2 месечна възраст, докато бебето успее да извади самостоятелно ръчичките като в началото му помагате. Упражнението тренира мускулите за постигане на подпирането върху лакти с повдигната глава.
   

Поставяне по корем 

Поставянето по корем е важно за развитието на детето. То става все по-силно и ориентирано в пространството – помага мускулите да укрепнат, което ще бъде нужно за следващите постижения. Докато е по корем, бебето се учи да вдига главата, да я задържа изправена, да се избутва с ръчички, да се обръща от гръб по корем и обратно, да се избутва до седеж, да се хваща и изправя. Когато стане по-подвижно и самó започне да се обръща от корем по гръб и обратно, вашата задача вече ще бъде друга – всекидневно да осигурявате условия за свободна игра.  

Съвети
 1. Осигурете нужните условия: Преди да започнете, уверете се, че пъпчето е зараснало и бебето е на поне две седмици. Преди всяко поставяне, уверете се, че бебето не е гладно или уморено. Изчакайте около час след храненетo. 
 2. Постепенно увеличавайте времето по корем: В началото мускулите на бебето все още са слаби и затова не бива да го задържате повече от 30 секунди по корем. На 2 месеца вече е нормално да прекарва по корем между 3 до 5 минути на ден. До навършването на около 4-5 месеца времето достига до около 15 минути на ден.
 3. Бъдете търпеливи: Нормално е в началото да заплаче, но въпреки това се опитайте да го разсеете, за да прекара максимално дълго време по корем. Ако не желае, опитайте по-късно. С времето, бебето все повече ще предпочита тази позиция, защото тя го прави по-самостоятелно, а нещата около него – по-достижими.
 4. Превърнете го в част от ежедневния режим: Поставяйте го по корем, например след всяка смяна на пелената. Така ще създадете рутина и спокойствие – бебето ще знае кое след кое следва.
 5. Бъдете в играта заедно с бебето: Поставянето по корем става под формата на игра. Разсейвате го, докато то свикне с непознатото усещане. Най-добрият начин е да легнете с него на пода. Говорете му, използвайте дрънкащи, светещи играчки, правете смешни лица, привличйте вниманието му. Ако то стои и ви гледа, значи правите нещата по най-добрия начин. За повече идеи посетете сайта ни.
   
Физическа активност в периода между навършване на 3 и 6 месеца

През този период мускулният тонус трябва да се е нормализирал. Поставеното по корем дете се подпира на предмишници, повдига и задържа по-продължително главичката си, като я движи свободно във всички посоки. След навършване на 3 м. вече не е необходимо да я придържате. Поставено по гръб, то започва да насочва, макар и некоординирано, ръцете си към играчка. Основна задача сега е развитието на силата и координацията на мускулите на ръцете и тялото. В края на тримесечието и началото на следващото детето трябва да хваща подадени предмети, да се обръща от гръб по корем и обратно, да прави и първите си опити за сядане и отпускане с цялата си тежест, макар и за кратко, върху крачетата. Започват първите опити за пълзене (придвижване по корем напред, на лакти), възможно е за кратко и задържане върху колена и длани (подготовка за лазене). Не пропускайте всекидневните активни игри. 

Внимание: Не подпирайте детето с възглавници, за да се задържа в седнала позиция. Това е вредно за гръбчето, което все още не е укрепнало. Времето за постигане на умението да седи още не е дошло. Ако на 6 месеца все още не може да седи без подкрепа го слагайте в количката (при разходка) или в столчето (при хранене) под ъгъл от 45 градуса. Също така, не карайте детето да ходи, преди крачетата да могат да го държат, като му държите ръцете или подмишниците. Още е рано.

Гимнастика и поставяне по корем

Продължавайте упражненията от първите три месеца. При поствянето по корем можете да правите и следните:

 1. Подпомагайте обръщане от гръб по корем и обратно, докато малкият човек започне да се справя сам.

 1. Рефлекторно пълзене – от 5-6 месеца – поставете детето по корем, поставете и леко натиснете дланта си към ходилата му и изчакайте опита му за пълзене – то рефлекторно се изтласква с крачета.

Физическа активност в периода между навършване на 6 и 9 месеца

Задачата през този период, освен затвърждаване на постигнатото, е развитие на мускулатурата на тялото и краката. В края на тримесечието детето трябва да сяда самостоятелно от легнало положение, да се изправя самó, използвайки за опора околните предмети, да стои стабилно с малка помощ, някои вече пристъпват встрани, придържайки се за неподвижна опора. Продължавайте с масажа и подходящата гимнастика. Ако детето изостава с нещо, наблегнете на съответното упражнение. Не пропускайте всекидневните активни игри.

 1. Насърчавайте детето да се научи да лази като го придържате да стои подпряно на колена и длани. Целта е да се задържи самостоятелно в тази позиция – тогава първо ще се люшка напред-назад, после ще започне да лази. Лазенето е придвижване „на четири крака“ и се постига на около 7 месеца и половина.
 2. След като се научи да лази, започнете да насърчавате детето да се изправя. Например, като държите или поставяте играчка на дивана. Изправянето става на 8-9 месеца.
 3. След като се научи да се изправя, насърчавайте детето да стои така, хванато за стабилна опора.

Физическа активност в периода между навършване на 9 и 12 месеца

Основна задача в този период е движенията да се затвърждават и усъвършенстват, за да може детето да проходи. Обикновено в края му то вече може да се изправя и от седнало положение с малка или без помощ. Прохождането става между деветия месец и годинка и пет месеца. Продължавайте с масажа и подходящата гимнастика.

 1. След като вече стои изправено, насърчавайте детето да обикаля около мебелите, подпирайки се за тях. Например, като поставяте играчки в другия край на дивана. Постига се между 9-10 месеца и годинка.
 2. След навършване на около 10-11 месеца, упражнявайте ходенето напред като го придържате за таза. 
 3. Не дръжте детето за ръце или подмишници преди да проходи стабилно самó! Още е рано. Ако го държите за две ръце или под мишниците има риск от неправилна походка. Ако го държите за една ръка – от изваждане на ябълката на раменната кост.
 4. От изправено положение в един момент детето самó ще се пусне. Тогава, насърчавайте го да стои право без да се държи. След като успее да се задържи за около 30 сек., ще започне да прави първи крачки, също без да се държи.
 5. След като проходи стабилно, насърчавайте го да изкачва самостоятелно по ниски стълби, да се катери по подходящи за възрастта му катерушки, като винаги бъдете до него в готовност да помагате, ако се наложи.
   

*Съобразени с препоръките на Международната асоциация за масаж на кърмачето

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook