Меню

Мерки срещу затлъстяването при децата – данни от изследвания

Мерки срещу затлъстяването при децата – данни от изследвания

Как да намалим обиколката на талията при децата?

 
Промяна в храненето

Счита се, че е достатъчно детето да се храни според препоръките за здравословно и балансирано хранене. Целта би следвало да е да забави увеличаването на теглото, докато детето порастне на височина, т.е, както обичаме да казваме, докато "се източи".

 

 

Ето какво установяват различни изследвания сред деца:
 1. Изследване в Полша****  установява, че приемът на храни с нисък гликемичен индекс подобрява липидния метаболизъм при всички деца с отклонения в стойностите на холестерола и глюкозата (кръвната захар).
 2. При деца от 3-6 години с наднормено тегло без такива отклонения, по-честият прием на храна с нисък гликемичен индекс не води до промяна в теглото.
 3. При деца от 7 до 15 години такава нискоенергийна диета има ефект върху всички антропологични показатели – тегло, дебелина на кожата, мастна тъкан около ръцете, обиколка на талията и ханша. При тези деца намаленият прием на въглехидрати (сладки, торти), зърнени храни и мазнини, води до загуба на тегло.
 4. Намаляване на честотата на прием на сладки, шоколад и бонбони води до понижаване на Индекса на телесна маса.
 5. Значителна загуба на телесна маса има при деца, в чиято диета количеството протеини и техният дял в общата енергийна стойност е съобразен с физиологичните препоръки, но се различава леко от нивото преди диетичното лечение.
 6. Нискокалорийна диета, но с храни с висок гликемичен индекс не води до добри резултати по отношение на намаляване на теглото, по скоро употребата на храни с нисък гликемичен индекс има такъв ефект.*****
 7. Честият прием на риба намалява холестерола и глюкозата при децата между 8-11 години, докато приемът на картофи се свързва с повишаване на обиколката на талията.
 8. Приемът на пълнозърнести храни и фибри не оказва влияние върху показателите, характерни за метаболитен синдром.
Гимнастика

Изследванията показват, че най-бърз резултат от физическата активност при децата има върху мозъчната дейност – увеличава се способността за концентрация и решаване на задачи. При пълни деца с метаболитен синдром обаче се установява проблем с координацията на движенията. При 43.7% от децата с метоболитен синдром има двигателни проблеми и проблеми, свързани с нормални двигателни активности. Въпреки това, при тези деца не се препоръчва активна гимнастика – например аеробика, по-скоро се залага на гимнастика с повече дихателни упражнения и подобряване на мускулната активност – стречинг.   

Прием на хранителни добавки

През 2017 година бяха получени данни, че затлъстяването и метаболизма на глюкозо-инсулин може да се повлияе фармакологично*******. Чрез прилагане на metformin и metformin в полизахариден комплекс - Policaptil Gel Retard®, PGR  се намалява за кратък период ИТМ, мастната тъкан, нивата на глюкоза и инсулина при пълни деца с метаболитен синдром. Друго изследване******** показва, че комбинирането на диета с нисък гликемичен индекс и Policaptil Gel Retard, може да ускори загубата на тегло и да подобри биохимичните показатели, характерни за пълни деца с метаболитен синдром и диабет тип 2.

 

Libramed

 

Libramed е медицинско изделие, клинично тествано за безопасно и ефективно лечение на наднормено тегло и затлъстяване. Стимулира намаляването на телесното тегло и обиколката на талията.

Съдържа 138 таблетки от 725 mg всяка

 

     

 


Как действа

Libramed контролира пиковете на кръвната захар след хранене, като поддържа по-постоянна концентрация на глюкозата и инсулина в кръвта, така че да ограничи липогенезата (натрупването на мазнини в адипоцитите) и усещането за глад. Действието на Libramed се дължи на Policaptil Gel Retard® - патентован комплекс от полизахаридни молекули, синергичното действие на чиито компоненти притежават силно гелообразуващо действие.
На практика, Policaptil води до образуване на гел в тънките черва, който въздейства на въглехидратите, като намалява усвоеното количество и скоростта на усвояване (retard ефект).
Благодарение на свойствата на този гел, Libramed ограничава и усвояването на мазнините, намалява постпрандиалната сънливост, като подпомага чревния транзит и регулира консистенцията на изпражненията.


Показания

Libramed, благодарение на своя патентован комплекс Policaptil Gel Retard®, действа контролирайки пиковете на кръвната захар, като редуцира натрупването на мазнини и намалява чувството за глад. Благодарение на този механизъм на действие Libramed, заедно с уравновесена диета и редовна физическа дейност, благоприятства намаляването на теглото и обиколката на талията и затова е подходящ за:
 

Възрастни

 • При наднормено тегло и затлъстяване
 • При високи стойности на обиколката на талията, включително при нормално тегло

Деца на и над 8-годишна възраст

 • При наднормено тегло и затлъстяване


Предупреждения

При пациенти, които имат проблеми с преглъщането, не се препоръчва директното поглъщане на таблетките, те трябва предварително да се разтворят, както е посочено в Начин на употреба. Препоръчва се приемането на продукта най-малко два часа след приема на лекарства и витаминни добавки, за да не интерферира с тяхното усвояване. Да не се приема по време на бременност и кърмене. Да не се използва при наличие на свръхчувствителност или алергия към някоя/някои от съставките.

 

Състав

Патентован комплекс от полизахаридни макромолекули (Policaptil Gel Retard®); аромати на портокал, ябълка и лимон.
 

Начин на употреба

Възрастни и деца над 12 години По 3 таблетки преди двете основни хранения
Деца на възраст между 8 и 12 години По 2 таблетки преди двете основни хранения

 

Посочената доза трябва да се приема с пълна чаша вода, като таблетките се поглъщат една по една. Таблетките се поглъщат цели, без да се дъвчат или разтрошават със зъби.

Пациенти, които имат проблеми с преглъщането, могат да разтварят таблетките Libramed в топла вода или в неподсладен чай, като се разбъркват до пълното им разтваряне. Получената напитка се изпива в рамките на няколко минути, преди да се образува гел.

 

Прочетете внимателно информационната листовка и инструкциите за употреба

Повече за Libramed

 

Производител: Aboca S.p.A. Societa Agricola, Италия


 

****Med Wieku Rozwoj. 2006 Jan-Mar;10(1):3-191.[Simple obesity in children. A study on the role of nutritional factors

*****J Endocrinol Invest. 2012 Jul;35(7):629-33. doi: 10.3275/7909. Epub 2011 Sep 6.Metabolic changes after a hypocaloric, low-glycemic-index diet in obese children.

******Eur J Nutr. 2016 Aug;55(5):1973-84. doi: 10.1007/s00394-015-1013-z. Epub 2015 Aug 13.Associations between school meal-induced dietary changes and metabolic syndrome markers in 8-11-year-old Danish children.

******* Nutrients. 2017 May 20;9(5). pii: E524. doi: 10.3390/nu9050524.Retrospective Evaluation of Metformin and/or Metformin Plus a New Polysaccharide Complex in Treating Severe Hyperinsulinism and Insulin Resistance in Obese Children and Adolescents with Metabolic Syndrome).

********Ital J Pediatr. 2015 Feb 15;41:10. doi: 10.1186/s13052-015-0109-7.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook