Меню

Метаболитен синдром и затлъстяване

Метаболитен синдром и затлъстяване

Метаболитният синдром включва следните 5 симптома:

  • Затлъстяване
  • Повишено кръвно налягане
  • Нарушено ниво на глюкозата, измерена на гладно,
  • Повишено ниво на триглицериди
  • Намалено ниво на холестерол с висока плътност – т.нар. HD cholesterol.

Доказано е, че тези симтоми са свързани и се дължат на сериозна промяна в метаболизма, свързана с усвояването на хранителни вещества и наличието на резистентност към глюкозата и високо ниво на инсулин. Това означава, че наднорменото тегло, както и затлъстяването може да се окажат част от едно много по-сложно заболяване, което засяга нормалния ни начин на живот и може по-късно да е един от основните фактори за инфаркт, инсулт и диабет.

Група от експерти – н.нар. The Pediatric Metabolic Syndrome Working Group (PMSWG), усилено работят за определяне на точните критерии на това заболяване при деца, както и да насочат вниманието към необходимостта симптомите на това заболяване да се проследяват не само при деца с тип 2 диабет и с кардиологични проблеми, но и при деца с повишен Интекс на телесна маса (ИТМ), с цел превенция. Те установяват, че освен ИТМ и описаните по-горе антропологични характеристики, е нужно да се проследява наличието на затлъстяване в областта на врата и  систоличното кръвно налягане. От показателите в кръвта  е нужно да се следи за отношението на триглицериди към HD холестерол, кръвната захар, нива на адипонектин и възпалителни фактори (CRP, IL-6, ICAM-1 и E-selectin). Изследователите препоръчват тези изследвания да станат задължителни при по-пълни деца.**J Pediatr. 2008 Feb;152(2):160-4. doi: 10.1016/j.jpeds.2007.07.056. Epub 2007 Oct 31. Defining the metabolic syndrome in children and adolescents: will the real definition please stand up?

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook