Меню

Методът на д-р Карп – бебетата все пак се раждат с „копче“ за успокояване

Методът на д-р Карп – бебетата все пак се раждат с „копче“ за успокояване

Опиталите методите на д-р Карп го наричат вълшебник, който може да „изключи“ задавящия рев на бебето и да включи благословено спокойствие и тишина просто за секунди. И как няма да благославят добрия доктор – всички знаем до какво родителско отчаяние води неспирния плач на новороденото през първите месеци.

Хулителите обаче казват, че прославилият се с методите си педиатър просто е извадил торба стари трикове, които нямат нищо общо с научния подход.
Да, триковете наистина са стари. Харви Карп е проучвал в продължение на десетилетия много далечни и стари култури, в които бебетата просто не страдат от колики – да, онези, които оставят без сили и новороденото, и всички около него. И след това е прилагал в кабинета си наученото.

„Онова копче“, което „изключва“ плача на разтърсваното от колики мъниче, успокоява го и го приспива са всъщност


5 прости стъпки, познати от векове, но забравени в нашия „модерен“ свят

 

Д-р Харви Карп е известен американски педиатър, специалист по детско развитие и професор по педиатрия в Медицинското училище на Южнокалифорнийския университет. Завършил е медицина в Ню Йорк, практикувал е в Детската болница в Лос Анджелис, изкарал е допълнително обучение по амбулаторна педиатрия и детско развитие в Калифорнийския университет в същия град.
В своята над 30-годишна педиатрична практика е обучил хиляди родители как да успокояват новородените си съкровища, да ги приспиват успешно и за дълго, да правят себе си и децата си... щастливи заедно.
Ню Йорк таймс нарича методите му, описани в първата му книга „Най-щастливото бебе в квартала“ (The Happiest Baby on the Block – 2003 г.) „Катурването на д-р Спок“. Книгата е преведена на повече от 20 езика, едноименният диск се разграбва като топъл хляб, по нея се правят курсове за обучение на родители в болници и клиники, в групи за подкрепа.
Но д-р Карп не изоставя родителите, когато детето им порасне и започне да щъка на собствен ход наоколо. Втората му книга „Най-щастливият мъник в квартала“ (The Happiest Toddler on the Block – 2008 г.), също придружена от DVD, помага на мама и тати да се справят с капризите, агресията, тръшкането и гневните избухвания само за минути.
В момента д-р Карп е посветил цялото си време на писане, лекции и обучение на родители. Пътува из цялата страна – навсякъде, където е желан лектор. Живее в Лос Анджелис със съпругата си Нина.

Според Харви Карп те не само спират плача, но задействат „успокояващия рефлекс“, както той го нарича. Д-р Карп смята, че всички бебета се раждат с него – не, по-точното е, че те го имат още преди раждането.

Теорията на добрия доктор е, че човешките бебета се раждат по-рано от необходимото за развитието им – липсва им още едно тримесечие, четвъртото. Затова и страдат през първото тримесечие след раждането си. Разковничето за родителите е да уподобят околната среда на тази, в която бебо е свикнал – утробата, през първите три месеца. Точно това правят 5-те стъпки.

1. Плътно повиване – това е основното за успокояване на бебето, съществената първа стъпка. Повиването наподобява меката прегръдка на утробата. (Важно е крачетата на бебето да имат достатъчно място свободно да се сгъват, плътно са увити само ръчичките.)

2. Странична или по корем поза в ръцете на мама или тати – макар лежането и спането по гръб да е най-безопасно, то най-малко успокоява новороденото, защото създава чувство за „падане“ у него. Като заспи бебо, сложете го да легне по гръб.

3. Силен ш-ш-ш-ш звук – толкова силно, колкото силен е плачът на бебо. Намалете силата на шушкането, когато плачът стихне. Ако се изморите, пуснете сешоара, прахосмукачката, душа или направете запис, който да му пускате. Това е така наречения „бял шум“, който елиминира останалите шумове от околната среда.

4. Люлеене – всички бебета го обичат, но плачливите се нуждаят от по-бързо ритмично движение с малка амплитуда (никога не разтърсвайте силно бебо!). Люлките, люлеещите се столове, слинговете (или цедилките) могат да ви помогнат.
5. Сукане – най-добре майчината гърда. Смукателният рефлекс успокоява чудесно, но не използвайте биберон-залъгалка, ако още не сте постигнали пълен синхрон с бебо при кърменето.

При много неспокойното бебе всичките 5 стари като света методи трябва да се прилагат заедно, наведнъж. Д-р Карп оприличава успокояването на плачещото мъниче с танц, при който то води. И както танцуването, иска се практика, за да усъвършенствате методиката и да правите всичко „както трябва“ и да включите успешно успокояващия рефлекс на бебето.


Прекалено просто и хубаво, за да е истина?

Така казват и скептиците. Циниците дори го обвиняват, че международната му слава всъщност не идва от ефикасността на метода, а от звездите като Мадона, които го препоръчват. Но онези критици, които са решили да пробват, за да знаят от първа ръка, са „приели вярата“ много бързо.

Сред тях са педиатрите, които всеки ден се срещат с ревящи и гърчещи се бебета, и за да ги прегледат, трябва да ги успокоят.  Д-р Розан Огоян от Лейк вила в Илинойс е една от тях. След като успокоила за секунди особено ревливо новородено, което преди с нищо не можела да накара да млъкне, тя започнала да насърчава родителите на неспокойни бебета да използват техниката на д-р Карп.

Американската академия по педиатрия подкрепя и препоръчва методиката му. Главният редактор на изданието на академията „Как да се грижим за бебето и малкото дете“ д-р Стивън Шелов казва, че подходът на д-р Карп към плачещите бебета е най-добрият, който той познава.
Специалистите по синдрома на внезапната детска смърт обаче се притесняват, че предупрежденията в книгата на д-р Карп да не се повива толкова стегнато, че да пречи на дишането, както и бебетата винаги да се слагат да спят по гръб, не са достатъчно ясни. Но те говорят за първото издание на книгата, в следващите тези предупреждения са подчертани.

Дали ще повярвате на д-р Карп или не, зависи само от вас. Нищо обаче не пречи да опитате, ако вашето новородено е сред онези 25% от децата, за които коликите са особено мъчителни.
 

За допълнителна информация:

The Dreaded Colic – by Harvey Karp, MD, FAAP

Да излекуваме коликите – превод на същата статия на български

Още по темата

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • За повиването на бебето – в миналото и днес

  Напоследък отново излиза на мода повиването на бебето в пелени. Теорията е, че стегнатото повиване, особено нощем осигурява по-дълъг и спокоен сън. Старите методи с...
 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

Публикации

Харесай ни във Facebook