Меню

Микробиом на бременната и риск от аутизъм и други невроразвитийни нарушения

Възможно е учените да са открили  начин да се намали вероятността от развитие на аутизъм чрез диета на бременните в риск или чрез използването на медикаменти, насочени към специфична имунна молекула. - съобщава изданието R&D. 

Изследователи от Университета Virginia School of Medicine са открили, че здравето на микробиома на бъдещата майка може да определи риска за аутизъм и други други невро-развитийни нарушения. Изданието цитира водещият изследвовател John Lukens, PhD от департамента по невронауки към университета, който споделя: 

“Микробиомът може да оформи развиващия се мозък по много различни начини. Той е наистина важен за калибрирането на начина, по който имунната система на потомството ще отговаря на инфекция, или нараняване, или стрес.". Изследователите вярват, че върху микробиома на майката може да се въздейства чрез промяна в нейната диета, а именно като консумира повече пробиотици или чрез трасплантирането на фекален материал от един човек на друг, предполагайки, че по този начин е възможно да се намали риска от аутизма. На този етап обаче не са идентифицирани кои точно характеристики от микробиома на бременната съответстват на повишения риск от аутизъм – това е следващата голяма стъпка, за която ученият споделя че предстои да бъде направена."

Друга пътека за превенция на аутизъм, която се търси при неродените бебета е таргетирането на специфична молекула на имунната система. В опити с мишки, учените са успели да блокират възпалителната молекула interleukin-17a. Тази молекула се свързва с редица нарушения, включително множествена склероза, псориазис и ревматоиден артрит. Счита се обаче, че това може да доведе до странични ефекти и инфекции, тъй като нейната функция е да спира инфекциите, в частност гъбичните инфекции. Предстои учените да изследват и ролята на други имунни молекули за развитието на аутизма и подобните на него състояния.

Изследването е публикувано в The Journal of Immunology.

 

 

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook