Меню

Нашите идеи за важните неща, които могат да "отключат" силните страни на вашето дете

Нашите идеи за важните неща, които могат да "отключат" силните страни на вашето дете

Скъпи приятели,

през 2018 Дневникът на мама (и татко) навършва 10 години! Изминахме дълъг път, по 30 000 книжки всяка година стигат до младите родители, създадохме и нова онлайн платформа. Сайтът ни е посетен през миналата година от близо половин милион души. 

Новата платформа беше призната за една от най-добрите социални иновации за 2017 – от министерството на труда и социалната политика. Фондация "Промяната" ни класира в челната десятка в едноименния си конкурс за социално предприемачество. Най-важна все пак остана вашата оценка за постигнатото. Тя осмисли още повече начинанието и ме вдъхнови за нови идеи, приобщавайки все повече и повече будни умове към идеята, че знаещите и обичащите родители са ключът към доброто бъдеще за децата ни.
Следващите стъпки и прозренията, които ми помогнаха да стигна до тях, искам да споделя с вас в следващите редове...

В морето от информация за бременността и грижите за децата има важни неща, които остават скрити за много родители. Те са приложими в точно определени моменти през бременността и първите години и пропуснете ли ги – няма връщане назад. 

Тези важни неща могат да дадат по-силен старт – да "заключат" заболявания и отклонения в развитието, както и да "отключат" силните страни на вашето дете. Свързани са както с храненето, така и с грижите, общуването, играта, умението ви да разчитате навреме знаците. Донякъде все по-неприятните статистики за влошено здраве, хиперактивно поведение, ниска самооценка, проблеми с ученето и дори аутизъм, както и много други, се дължат на пропускането на такива важни неща. 

Затова в следващите години ще се стремим да ги популяризираме и да ви ги поднасяме навреме, като ви даваме и перспективи за това защо са важни. 

Например, ако откриете недостиг на хормона на щитовидната жлеза през бременността, можете да вземете мерки, а с това, да се застраховате срещу възможните последствия за детето. Ако знаете, че у нас 25% от децата между 1 и 4 г имат желязо-дефицитна анемия и че този дефицит не може да се компенсира в по-късна възраст, вероятно ще направите нужното, за да не се стига до анемия, а и ще правите кръвни изследвания, за да сте сигурни, че всичко е наред (на 2 г, когато е важно, по каса няма предвидено изследване на кръвна картина). Ако можете да разпознаете дислексията възможно най-рано и знаете, че навременните мерки могат да помогнат на детето да се справи с нея, едва ли ще седите със скръстени ръце. Стандартите за развитие и учене ще ви дадат основните ориентири, които са важни на всеки етап. 

Общата идея за ранното детско развитие и неговото "оптимизиране", наричано също "програмиране", прилича на строенето на висока сграда. Всеки следващ етаж стъпва върху предния, а цялата сграда – върху основата. Да кажем, че основата е периодът на бременността и първата година на детето. Развитието на всяко умение или състояние е условие за развитието на следващо. Ако обаче основата не е добра, сградата няма да бъде достатъчно здрава и стабилна. Дори простички наглед неща като това да говорим на бебето са важни, защото му помагат да научи думите, а по-късно, да проговори. По-нататък, говорът ще му помогне да участва в игри и да създава приятелства и т.н. 

 

За да научавате тези важни неща точно когато ви трябват, е достатъчно да имате профил при нас с въведена възрастта на детето ви или вашия термин на раждане. Така се абонирате за нашия възрастов бюлетин. Той вече работи за възрастите до 3 г., но предстоят още много допълнения на важни неща.

За онези от вас, които са любопитни как се роди идеята за образователен възрастов бюлетин, ще споделя: Бях стигнала до 2 прозрения: Първо, че достигате до нас и сайтове като нашия като търсите по ключови думи, свързани с болести или проблеми. Нарекох ги "Болни ключови думи". И второ, че някои от вас споделиха, че не могат да върнат времето назад – съжаляват за неща, които не са знаели навреме. Става дума именно за онези важни неща, за които ви писах по-горе.

Така миналата година започнахме да реализираме идеята да ви говорим навреме за важните неща, които често няма от къде да научите. Благодарна съм на специалистите – медици, психолози, учени, родители, художници, които са до мен и ми помагат. Благодарна съм и на тези от вас, които споделиха с нас своите истории. И тъй като вероятно срещате различни предизвикателства, включително неща, за които съжалявате, че не сте знаели по-рано, искам да ви поканя: Споделяйте ги с нас – а ние с радост ще ви се отблагодарим за всяка публикувана история – като ви подарим книги по избор от представените при нас. Вашата история може да стигне навреме до други родители, така, както историите на други родители, могат да стигнат навреме до вас.

Благодарим ви, че ни се доверявате през последните десет години, нека заедно изградим едно по-добро бъдеще за децата ни!  

Искрено ваша, 

Елена Бачева,

Основател 
 

Все се чудите дали не пропускате нещо важно?

Важните неща за вашето дете са в нашия възрастов бюлетин. Ние издирваме, четем, следим последните новости, проверяваме. Питаме, консултираме и пишем с лекари, ерготерапевти, психолози, медицински сестри, акушерки, родители, консултанти по кърмене, специалисти по ранно детско развитие, специалисти по хранене. 

Помагаме ви да се чувствате сигурни, че правите важните неща навреме.  Направете си профил при нас.

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook