Меню

Най-важното за коронавирусите

Най-важното за коронавирусите

SARS-CoV-2 e нов вирус, който причинява респираторно заболяване, познато като COVID-19.  Разпространението на инфекцията се установява през Декември 2019 в Китай. Инфекцията има инкубационен период от 5.2 дни , поява на симптоми от 11 до 28 дни. Причинява повишена температура, кашлица, мускулни болки и пневмония, силно затруднено дишане и остър респираторен дистрес. Към днешна дата има недостиг на информация относно SARS-CoV-2 инфекция при деца, но липсват доказателства, че децата са по-податливи. Повечето потвърдени тежки случаи на COVID-19 са при възрастни над 60 г, тежестта на заболяването при младите хора и при децата е по-малка. Симптоми почти липсват при деца под 8 години, въпреки че могат да са носители. На повишен риск са изложени деца със здравословни усложнения като например синдром на остър респираторен дистрес или заболявания на белия дроб. За разлика от грипните вируси, SARS-CoV-2  причинява повече смъртни случаи и няма изграден естествен имунитет у хората, защото се срещат за първи път с него. Няма и известна ваксина. 80-90% от хората с Covid-19 имат леки или никакви симптоми.

Какво представляват коронавирусите?

Коронавирусите са идентифицирани през средата на 60-те години.
Коронавирусите, които причиняват инфекции при човек са 7, като 4 са човешки, а останалите 3 са предадени на човек от животни.  Коронавирусите се разделят на 4 подтипа: алфа, бета, гама, делта. Сегашният коронавирус е бетакоронавирус, но напълно нов.

Обичайните коронавируси, които често предизвикват инфекции при хората:
 • 229E (алфа коронавирус)
 • NL63 (алфа коронавирус)
 • OC43 (бета коронавирус)
 • HKU1 (бета коронавирус)

Тези инфекции преминават с по-малко усложнения и циркулират почти всяка година в човешката популация. Счита се, че между 30 и 60% от китайската популация е позитивна за антитела срещу човешките коронавируси алфа и бета.

Нови коронавируси, изменени след инфектиране на животни:

Коронавирусите инфектират и животни. Тогава те се изменят и променят начина, по който инфектират своите гостоприемници. При хората предизвикват сериозни инфекции и се превръщат в нови вируси. Такива са последните три коронавируси от 2002 до днес.

 • MERS-CoV– бета коронавирус, причинява Близкоизточен респираторен синдром –MiddleEastRespiratorySyndrome(MERS)
 • SARS-CoV– бета коронавирус, причинява Остър респираторен синдром – SevereAcuteRespiratorySyndrome(SARS)
 • SARS-CoV-2 – нов коронавирус, предизвиква COronaVIrusDisease 2019 –(COVID-19)

Как се диагностицира COVID-19?

Изследването на пациентите става при поява на симптоми или след контакт със заразени лица. Лекарите са инструктирани да обръщат по-специално внимание на възрастни пациенти със съпътстващи заболявания – сърдечно-съдови, диабет, хронични белодробни и бъбречни заболявания и при пациенти, подложени на имуносупресивно лечение и заразени.

Вземат се следните проби от респираторен тракт

 • Долен респираторен тракт
 • Бронхоалвеоларен лаваж и трахеален аспират се събират стерилно (2-3 мл)
 • Плюнка/Слюнка – пациентите изплакват устната кухина с вода и чрез дълбоко откашляве изплюват слюнката в стерилен съд(най-вече при пациенти с кашлица).
 • Горен респираторен тракт
 • Назофаренгиалени гърленсекрет взет с тампон–използват се специални тампони, които не потискат детекцията на вируса. Тампоните се поставят незабавно след вземане в специална среда за транспортиране.
 • Промивка от носа или назофаренгиален аспират – поставя се в стерилен съд.

Лабораторно изследване за COVID-19

COVID-19 е вирус с генетичен материал RNA (РНК – Рибо-Нуклеинова Киселина). Взетите проби от респираторния тракт се подлагат на изследване за наличието на вирусен генетичен материал. Използва се специална техника (real-time RT-polymerase chain reaction (rRT-PCR) и метод с много висока чувствителност и възпроизводимост. Счита се за един от най-сигурните за определяне на RNA в проби, включително и на проби, съдържащи вирусна RNA.

Този метод се счита за един от най-сигурните за определяне на RNA в проби, включително и на проби, съдържащи вирусна RNA. При контакт със заразен се търси личен лекар и се вземат мерки да се даде проба за това изследване.

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook