Меню

“... Не е нужно промяната да бъде борба. Промяната може да се случва и по-лесно."

“... Не е нужно промяната да бъде борба. Промяната може да се случва и по-лесно."

“... Не е нужно промяната да бъде борба. Промяната може да се случва и по-лесно.

Г-жа Слончева

 

Фокус към решения

В тази публикация няма да намерите рецепта за забогатяване, или съвет за добра забавачка, или пък как да склоните децата да ви слушат. Предлагам ви нещо далеч-далеч по-полезно.

Бих могла да ви кажа как успях с моите пораснали вече деца, но моите деца не са вашите деца. Вие не сте аз. Сигурно не живеете, където живея аз и може би не харесвате занимания, които аз харесвам. С други думи, експертните съвети стигат само дотам, докъдето се вместват в конкретната ситуация, в която се намираме.

Наместо това, краткият текст, който предлагам, се отнася до това как бихте могли да добавите ново измерение в разговорите си с другите хора, как да вървите напред като прилагате един подход, наречен Фокус към решения. С него вие минавате встрани от причините на проблема и се насочвате право към решението.

Къде и кога

Преди 30 години, Фокус към решения се появи като название за вид кратка терапия, изградена от Стийв де Шазер и Инсу Ким Берг, семейни терапевти от Милуоки, САЩ. Подходът бързо си проправи път и към други професионални територии, например в коучинга и организационното развитие. Сега се използва по целия свят в здравната и социална сфери, бизнеса и образованието.

Започнах да работя с Фокус към решения преди около десет години. Обучила съм много професионалисти да го практикуват. Приятели и познати отдавна ме питат как могат да научат повече.

Научава ли се?

Всеки може да използва Фокус към решения. Лесно се научава и с малко практика става естествена алтернатива на “разрешаване на проблемите". Няма да мине много време и ще разберете, че насочването към проблемите не винаги е най-доброто решение.

Проблемите

Знаем, че когато изникне проблем, много експерти отделят значително време и внимание да разсъждават върху проблемите, да говорят за тях и да ги анализират, докато в същото това време, болката и страданието продължават. Времето и огромните усилия, които  се изразходват за разговори върху проблема биха могли да се използват да се търсят решения, които да доведат до видимо облекчение и при това възможно най-бързо.

Проблемите не продължават през цялото време. Дори и при най-упоритите от тях има кратки моменти, когато трудностите не се забелязват или пък силата им намалява. Именно в тези промеждутъци от време, когато проблемите не са толкова тежки или пък изобщо ги няма, хората вършат много положителни неща и при това  без напълно да го съзнават. Когато вкарат тези малки постижения в орбитата на съзнанието си и ги правят отново и отново, хората подобряват качеството си на живот и стават все по-уверени в себе си.

Вяра

И, разбира се, нищо не помага на човек да повярва в себе си и живота по-добре, отколкото поредицата от малки успехи. Когато хората хранят надежда, те искат да направят своя живот и този на семействата си по-добър. Започват да вярват в бъдещето и желаят да постигат все повече.

И тъй като тези решения понякога вече се случват и произтичат от самия човек, повторенията на успешното поведение се получават по-лесно в сравнение с овладяването на голям пакет от нови решения, които е възможно да са работели за някои други хора. И в това се състои краткият аспект на нашия подход. Поради това, че полагат по-малко усилия, хората с готовност повтарят успешните поведения и продължават да се променят.

Едно мое откритие

Преди няколко години попаднах на книжка с девет приказки. За по-малко от час тя стана моята книга и оттогава не напуска работната ми маса. Книжката се казва Г-н Мечо иска да бъде обичан, и други приказки как да направим промяната по-лесна. Авторът е мой колега, Паоло Терни и живее в Калифорния. Получих разрешение да преведем и издадем книгата на бългaрски и го направихме заедно с друг колега-съмишленик тук, Боян Страхилов.

Предлагам ви една от приказките и се надявам да се насладите на нейната простота и краткост

ГОСПОДИН ВРАБЧО ГРАДИ ГНЕЗДО

Г-н Врабчо искаше да построи чудесен дом за любимата си г-жа Врабча. И така, той отиде при г-н Маймунски и го попита, „Г-н Маймунски, искам да построя едно наистина специално местенце за г-жа Врабча. Как мога да го направя? ”

Г-н Маймунски каза, „Няма нищо по-лесно! Ще й построиш голяма къща.”

Г-н Врабчо му отговари, „ Знам само как да свия гнездо. Как се строи къща?”

Г-н Маймунски каза, „Лесно е! Първо издълбаваш дълбока дупка. След това поставяш здрави основи. После изграждаш стени от дърво и правиш прозорците. И след това вдигаш покрива!”

Но Г-н Врабчо е толкова мъничък! Човчицата му не може да изкопае голяма дупка. Мъничките му нокти не могат да вдигат стени. Никога преди това не е градил къща! Той само и единствено знае как да вие гнезда. Нещастен, г-н Врабчо отлетя нанякъде.

След това Г-н Врабчо отиде при г-жа Слончева и каза, „Г-жа Слончева, искам да построя едно специално местенце за г-жа Врабча. Как да го направя?”

Г-жа Слончева попита, „Как би изглеждало това специално местенце?”

Г-н Врабчо отговари, „Ооо! Ще свети и искри отвсякъде! Но аз изобщо не знам как се строи къща!”

Г-жа Слончева попита, „Г-н Врабчо, а какво можеш да строиш?”

С гордост г-н Врабчо отговари, „Строя прекрасни гнезда! С човката събирам малки клончета. Хващам се здраво за дървото с нокти и увивам клончетата. Наистина знам как да правя гнезда. ”

Г-жа Слончева попита, „Г-н Врабчо, а как би направил гнездото лъскаво и красиво?”

Г-н Врабчо отговари, „Докато вия гнездото, ще поставям лъскави парченца тук-таме. Парченце стъкло тук, станиол от дъвка там. Прекрасно ще се получи!”

Намерил отговор на въпроса си, г-н Врабчо отлетя радостен и щастлив.

------------------

Леа Давчева е доктор на педагогическите науки, основателка и директорка на АХА моменти – Център за междукултурност, Фокус върху решения и Гостоприемно лидерство  www.ahamoments.eu

Тя е обучителка и коуч с международна практика и (съ-) авторка на книги, статии и учебни материали.

 

 

 

Още по темата

Още от АХА моменти

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook