Меню

Нормална честота на изхожданията

Нормална честота на изхожданията

Нормалната честота на изхожданията зависи до голяма степен от възрастта и начина на хранене на децата. При кърмачетата на естествено хранене броят на дневните изхождания може да достигне до 10, а консистенцията им в първите три месеца може да бъде рядко кашава до водниста. Децата, които получават адаптирано мляко се изхождат по-рядко, като честотата на дефекациите може да варира между 1 на два дни, до 3-5 на ден. В процеса на захранването – при въвеждането на по-консистентна храна честотата на изхожданията намалява, консистенцията им става по-гъста.

Децата над 3 годишна възраст, както и възрастните, отделят изпражнения обичайно 1 път дневно, а кърмачетата и малките деца до 3 г отделят изпражнения средно 1 до 3 пъти дневно. Отделените изпраженения са меки и оформени.

Цветът на изпражненията варира значително от златисто жълто до кафяво. 

Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че то има запек.

Ако отделя повече от обичайния брой за възрастта, воднисти и с примеси на слуз или кръв изпражнения, това означава, че има диария. Изхожданията може да имат неестествен зелен цвят, поради по-бързото преминаване на жлъчката през храносмилателната система.В кърмаческа възраст нейното наличие не означава непременно възпаление на храносмилателната система. 

При бебетата и децата преобладава т.нар. функционален запек, който не е свързан с анатомична аномалия и не е следствие на друго заболяване.

С изключение на първите 6 седмици от живота, наличието на слуз в изпражненията е признак на заболяване. Наличието на кръв не е нормално при никакви състояния – при наличие на кръв в изпражненията, обърнете се към вашия педиатър, който ще ви насочи към преглед от гастро-ентеролог.

 

Нормална честота на дефекациите по възраст
Възраст Средно изхождания на седмица Средно изхождания на ден
от 0 до 3 м, кърмени от 5 до 40 2.9
от 0 до 3 м, хранени с мляко за кърмачета от 5 до 28 2
от 6 до 12 м от 5 до 28 1.8
от 1 до 3 г от 4 до 21 1.4
над 3 г от 3 до 14 1

 

 

Брой и цвят на изпражненията до 6-а седмица при кърмените бебета: 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook