Меню

Ползите за бебето от бебеносенето

Ползите за бебето от бебеносенето

Носенето на вашето бебе е от съществено значение за неговото нормалното физическо, психологическо и неврологично развитие. Човешките тела са приспособени да носят, това е част от нашата еволюционна история, но те не са толкова пригодени, нито толкова силни, колкото на номадските ни предци. Носенето на ръце може да бъде трудно за по-продължително време. Все пак, бебетата имат нужда да бъдат държани на ръце и една добра, безопасна носилка може да бъде много полезна.

Запомнете, че отношенията на близост и любов са най-важни, както и позицията на поставяне в добра носилка. Типът или тъканта на носилката, която използвате, са въпрос само на лични предпочитания.
 

Положителните ефекти за бебето от носенето са много. Ето няколко:

 1. Насърчава свързването с родителя и помага да се посрещне силната нужда на бебето от чувство за сигурност и привързаност, което ще доведе до по-голяма увереност и независимост по-късно в живота, както и до гъвкавост и по-добро физическо здраве в дългосрочен план.
 2. Помага за регулиране на температурата, сърдечната и дихателната честота, както и емоционалното и физическо развитие. Това може да бъде особено полезно за недоносени бебета (терминът "кенгуру грижа" и "четвърти триместър" идват от тази концепция) или деца, които не се чувстват добре. Можете да прочетете повече за огромните предимства на близостта „кожа до кожа“ в тези ранни дни тук.
 3. Насърчава и подпомага установяването на успешна връзка при кърмене. Майките, които носят децата си, е по-вероятно да продължат да кърмят и след ранните седмици.
 4. Смята се, че редовният близък контакт с кожата помага на бебетата да регулират по-добре циркадните си ритми и да усещат разликата между нощния и дневния сън.
 5. Намалява плача – както честота, така и продължителността, и може да подобри съня. Безопасно е бебето да спи в слинг, ако притокът на въздух (въздушният поток) е добре подсигурен. По-малкото плач означава повече време за „тихо усвояване“, насърчаване на ученето и положителни взаимодействия със света.
 6. Бебетата с колики се успокояват трудно, но движението, което се получава от лекото поклащане, докато родителят ходи, често помага.
 7. Една добра носилка, която насърчава изправената позиция, може да намали притеснението и рефлукса, а разгънатата позиция (spread squat position – наподобяваща носенето на хълбок, с крачета около носещия, известна още като поза "жабка" – виж тук, бел. ред) помага да се отпусне ректалната мускулатура, за да подпомогне освобождаването на червата.
 8. Движението, което бебето усеща по време на носенето, помага за по-бързото развитие на неговия вестибуларен апарат и баланс и увеличава невромоториката и мускулната му сила. Подобрява контрола на врата и главата, но не е заместител на „времето по корем” (повдигането на главата, когато детето е по корем е срещу гравитацията). Това е по-ясно изразено при динамично носене в обятията (където това е възможно). Слингът или раницата никога не трябва да се използват като продължително решение за ограничение на движението (освен ако има опасност като пресичане на пътя).
 9. Смята се, че носенето насърчава социализацията и езиковото развитие; да бъдеш в състояние да чуеш гласа на родителя отблизо и да наблюдаваш взаимодействието му със света и други хора от по-висока гледна точка е полезно и също така подпомага формирането на семейни отношения. Тази статия за това накъде да бъде обърнато детето, когато се вози в количка, подчертава значението на това децата да могат лесно да общуват с грижещите се за тях.
 10. Има доказателства, които подсказват, че обонянието и речта на бебето се насърчават, когато то се носи по-често.
 11. Позволява на бебето да се оттегли от завладяващия свят и да се притисне в тялото на родителя за отдих, когато е необходимо.
 12. Бебетата могат да учат много лесно от позицията на постоянна безопасност. 
 13. Добрите, правилно проектирани носилки, които осигуряват правилната физиологична позиция (наподобяваща клек), могат да помогнат за предотвратяване на проблеми с бедрата на по-късен етап от живота на деца, изложени на риск от дисплазия на тазобедрената става.
 14. Носените бебета са по-малко застрашени от плагиоцефалия - синдром на сплесканата глава (състояние, което се характеризира с деформиране на определен участък от главата на бебето, който става плосък (деформира се), в следствие на продължителен период в една и съща поза за сън – по гръб или на една страна).

 


Източник: https://www.carryingmatters.co.uk/positive-effects-of-carrying-for-baby/

Текстът, който предлагаме на читателите ни, е от интернет страницата на д-р Роузи Ноулс www.carryingmatters.co.uk. Публикуваме го с любезното ú съгласие. Снимка: www.carryingmatters.co.uk
"Дневникът на мама и татко" благодари на Слингомания и Kaya за съдействието.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook