Меню

Новороденото през първия месец от раждането

Новороденото през първия месец от раждането

Колко малки са всъщност човешките същества когато се родят. И колко безпомощни изглеждат. Колкото и да сме виждали малки бебета (обикновено за първи път на погача – 40 дни), всъщност се изненадваме, когато видим собственото си супер мъничко бебе, дори и да е 4-килограмов бузанко. Бебетата, обикновено удвояват теглото си около петия месец и го утрояват до годинката.

Това съвсем мъничко същество, се появява розово-мораво, поема първия си дъх, и записква с невероятно силен глас, който сякаш ни казва „Погрижи се за мен, веднага“. И ние го правим.

През първите три месеца от раждането, детето трябва да се нагоди към външната среда и горе-долу тогава узрява за света навън. Някои педиатри, сред които и световноизвестния д-р Харви Карп, наричат тези първи три месеца – четвъртия триместър. Поради големия си мозък, от който зависи оцеляването на човека, бебето се ражда недоносено. Ако сравним зрелостта на новороденото шимпанзе, например, то човешкото бебе, трябваше да остане в утробата между 18-21 месеца, за да достигне неговата неврологична и когнитивна зрялост.

Когато се роди бебето излиза от една среда приличаща на „дзен състояние“, където е получавало храна, вода, кислород, топлина, мекота и гушкане по 24 часа в денонощието. Всички негови нужди са били задоволявани мигновено. И изведнъж то се ражда и тялото му трябва да се справи с терморегулацията, дишането, сученето, храносмилането, опорно-двигателния апарат и центъра на равновесието. Да не говорим, че получава и първите си впечатления от външния свят. То вижда, чува и усеща още в утробата, а когато излезе навън е бомбардирано от всичките тези нови усещания, във всичките си сетива.

Когато се появи бебето, родителите имат три основни предизвикателства: да го хранят успешно, да го успокояват и да общуват с него.
 

Храненето

В началото кърменето, може да е трудно и затова е важно да сте подготвени с информация. Правилната поза е изключително важна, за да захапе детето зърното и голяма част от ареолата, което е ключово за безпроблемното сучене. Препоръчвам Ви две видеа: „Кърменето – първи стъпки“: и „Кърменето – митове и истини“.

При невъзможност за кърмене можете да храните бебето и с адаптирано мляко за кърмачета. Можете да намерите повече информация тук.


Успокояването

Изследванията показват, че на бебетата, на които се откликва, стават по-бързо самостоятелни и са по-уверени. Когато задоволяваме нуждите на бебето, ние го учим, че светът не е враждебно място и те стават по-търпеливи и склонни да чакат по-дълго. Гушкайте бебетата си и не се притеснявайте, че можете да ги разглезите или да се пристрастят. До около 6-месечна възраст бебето, не може да плаче манипулативно, а към гушкането се е родило пристрастено и така му помагаме, постепенно да се адаптира, към новата среда.

Д-р Харви Карп ни разкрива тайните на липсващия четвърти триместър и успокояващия рефлекс, който можем да активираме почти безотказно през първото тримесечие на бебето, чрез пет успокояващи техники. Техниките могат да започнат да се прилагат около 3-тата седмица след раждането, когато сученето/храненето е тръгнало добре и са най-успешни до около 3-ия месец:

  1. Повиване

Повиването излиза от мода през 17-18 век, а преди това предците ни са повивали бебетата си от палеолитния период, от около 4-4500 години. Повиването основно се е критикувало, заради дойките, които повивали бебетата и ги оставяли по цял ден без гушкане и смяна на пелените, както и с идеите, че след 9 месеца, бебето иска вече свобода на крайниците.

В днешно време повиването се завръща, като средство за успокояване на бебето, удължаването на съня му и предотвратяването на стрясканията по време на сън, заради рефлекса на Моро. Така бебето се чувства гушкано и по-лесно се адаптира от тясната среда на утробата в широкия бял свят. Дори да не ги повивате, сами ще забележите как бебетата, обичат тесни пространства и често се сгушват в крайчеца на кошарата си.

При повиването е важно да знаем, че стегнато се повиват ръчичките, но крачетата, трябва да могат да се движат свободно. Педиатрите и ортопедите абсолютно забраняват повиването на новородени бебета с изпънати крачета, особено ако това се прави стегнато. Причината е да се предпази детето от дисплазия на тазобедрената става, което е състояние срещащо се едва при 0,4% от новородените.

Повиваме ръцете на бебето, стегнато и не оставяме никакви свободни краища, които могат да разтворят пелената за повиване или да омотаят бебето. Повече за повиването тук

  1. Позиция на страни или по корем

Често бебетата имат тремори, на някои трепери брадичката при плач, стряскат се от собствените си ръце или когато ги поставяме по гръб. Заради това най-успешната поза за успокояване на бебето е да го гушнем настрани или през корема. Така деактивираме рефлекса на Моро, който е известен още като рефлекс на стряскането. Проявява се, когато „изпуснете“ вратлето и главичката на бебето. Ръчичките му се разперват и после сякаш се прегръщат, като пръстчетата се свиват. Този рефлекс продължава до 2-рия месец. За сън, обаче, най-подходящата поза е по гръб. След като през 1992 г., Американската Педиатрична Асоциация излиза с тази препоръка, синдрома на внезапна детска смъртност намалява с над 40%. Новородените бебета трябва да спят в креватче или в „гнездо“ в леглото на родителите, най-добре в бебешки спален чувал, без допълнителни играчки, възглавници или свободни краища, в които могат да се заплетат или да затруднят дишането си. До около 4-ия -5-ия месец, бебето не може да се обръща самостоятелно.

  1. Бял шум

Белият шум или звукът „шшш“ действа изключително успокояващо на бебето, тъй като то е свикнало в утробата на силния звук от шуртенето на кръвта в артериите на майката и бумтенето на сърцето ѝ. Шушка се близо до ухото на бебето, със силата на неговия плач, иначе то няма да Ви чува. Когато то започне да намалява децибелите, намалявате и Вие интензитета на звука. Водещо е бебето. Можете да ползвате и запис на бял шум.

  1. Люлеене

Люлеенето и поклащането са отдавна познати форми за успокояване на бебето. То е било люляно в топлите води на утробата през цялото си вътре-маточно развитие и люшкането, задейства успокояващия му рефлекс. Винаги люшкайте бебето внимателно, като придържате главата и шията му. Люшкането трябва да е енергично и колкото по-разстроено е бебето, толкова по-бързи са движенията. Като започне да се успокоява, намалете интензитета. Никога не люшкайте бебето когато сте разстроени или гневни. Оставете бебето на безопасно място и потърсете помощ.

  1. Сучене

Черешката на тортата е сученето. Когато бебето е разстроено едно от най-добрите средства за успокоение е сученето. Няма нищо лошо също в това бебето да заспива на гърдата Ви. Когато го слагате в креватчето, ако то е заспало на гърдата, съвсем леко го разбудете, за да усети, че е в леглото и заспива само. Ако се разбуди твърде много и се разстрои, поставете го отново на гърдата докато се успокои и се унесе и отново го върнете в креватчето му, като съвсем леко го разбудите. Когато не искате да давате зърното, можете да подадете на бебето добре измития си палец, който то да посмуче за успокояване. Oколо 2-3-ия месец, бебето може вече да използва собствения си палец, за успокояване. Няма повод за притеснение ако детето Ви използва често палеца си, до около две-три годинки се отказват сами. Ако след третата година, детето Ви все още използва палец за успокоение, трябва да потърсите емоционални или други причини. Около 4-5-тата година, трябва да откажете детето от смученето, преди появата на постоянните зъбки.

Можете да съчетаете 5-те техники заедно, за най-добри резултати.

Винаги се консултирайте с педиатър ако не можете да успокоите бебето, дори и след като сте приложили 5-те успокояващи техники.
 

Общуването

Можете да започнете да общувате с бебето още в утробата. Да, бебетата чуват още от около 3-ия-4-ия месец и започват да реагират на звуците около 5-ия-6-ия месец. След, като бебето се роди, можете да му говорите или да му пеете. Разказвайте му какво правите в момента, докато го къпете, преобличате или храните, къде ще отидете и др., нищо че изглежда, че не Ви разбира. Бебетата, на които повече се говори, по-бързо проговарят.

Ако имате нужда от подкрепа, не се колебайте да потърсите и други специалисти, които да Ви помогнат. Появата на бебето, може да провокира у Вас и партньора Ви различни смущаващи усещания. Около 40% от жените страдат от след родилна депресия, а 80% от техните партньори също. Не се свенете да търсите помощ дали от роднини и приятели, дали от професионални гледачки и други специалисти. За всяко бебе, ранното социализиране е от полза, пък и Вие сте по-пълноценен родител, когато почивате и се грижите за себе си. Детето никога не е било отглеждано само от родителите си и нуклеарното семейство (мама, татко и аз) съществува само от стотина години. Има една поговорка, която гласи: „Нужно е цяло село, за да се отгледа едно дете“ (It takes a whole village to raise a child.)

Автор: Вероника де Буур, сертифициран обучител по програмата на д-р Харви Карп (www.happydete.com)

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook