Меню

Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

Обривът под пелената, известен и още като подсичане, се среща сравнително често в бебешка възраст. Бебешката кожа е нежна и по-податлива на раздразнение от механични, химични и микробни фактори.

Какво представлява подсичането?

Най-леката форма на подсичане са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената. При по-тежките форми подсичането може да достигне до корема – кожата е зачервена, подпухнала и топла при допир.

Ако вашето бебе има обрив под пелената, това не означава, че сте небрежен родител. Справянето с подсичането е част от родителската грижа през първата година на детето.

Причини за подсичането

Обрив под пелената може да се получи по много причини – от нова храна до урината на вашето бебе.

Основните фактори са:

Влага – и най-абсорбиращата пелена оставя влага по кожата на вашето бебе. Влагата от урината „размеква“ най-горния слой на нежната бебешка кожа, а при досег с бактериите от изпражненията отделя амоняк, който е доста агресивен към кожата и би могъл да причини разраняване.  Разраняването обикновено се влошава от солите, които се съдържат в урината, и от жлъчните соли и ензими от изпражненията. Това е причината децата с по-чести изхождания да се подсичат по-често. Дете, оставено твърде дълго с наакана пелена, е по-податливо на подсичане. Но и всяко дете с по-чувствителна кожа може да има обрив под пелената, независимо от честата й смяна.

Механично/химично дразнене – триенето на пелената в кожата на бебето също може да предизвика обрив, особено ако детето е чувствително към химикалите, които се съдържат в пелените за еднократна употреба или перилните препарати. Възможно е детето да има непоносимост към мазилата и козметиката, която използвате за хигиена на зоната на пелената.

Нови храни – Понякога при въвеждането на нови храни е възможно да се появи обрив под пелената – новата храна променя състава на изпражненията и честотата на изхожданията и оттам е възможно да се получи раздразнение.

Бактериална или гъбична инфекция – влажната среда е отлична за развитието на гъбични или бактериални инфекци – често те се появяват в гънките около зоната на пелената. Някои деца, които имат млечница, развиват и гъбична инфекция под пелената.  Възможно е гъбична инфекция да се появи при бебета, които приемат антибиотик или на които майките са на антибиотично лечение докато кърмят.

 

Как да предотвратим подсичането?

Сменяйте често пелената – по този начин кожата на вашето дете ще остане суха. Особено в първия месец може да ви се наложи да смените пелената и през нощта, ако детето е мокро и наакано.

 1. Мийте зоната на пелената при всяка нейна смяна – не използвайте ароматизирани или съдържащи алкохол кърпички.
 2. Подсушавайте кожата с потупване, а не с търкане.
 3. НЕ стягайте пелената плътно – оставете я по-широка, за да има циркулация на въздух. Ако ползвате пелени за еднократна употреба и бебето ви има повтарящи се обриви под пелената, можете да пробвате да смените пелените, които използвате с  пелени за чувствителна кожа, силно абсорбиращи пелени или пелени на друг производител.
 4. Оставяйте бебето без пелена за по-продължителни периоди върху лесна за почистване повърхност. Оставянето на кожата да диша предотвратява появата на обрив и помага по-бързото  лечение на подсичането.
 5. Кърмете бебето си колкото е възможно по-дълго. Кърменето защитава децата от инфекции и намалява вероятността да се нуждае от антибиотици, които могат да причинят подсичане.
 6. Можете да използвате цинков, ланолинов или друг подходящ крем, който да предпазва бебешката кожа от контакт с урина и изпражнения, особено ако вашето бебе получава често обриви. 

Ако обривът НЕ премине до 2-3 дни, консултирайте се с лекар.

Натурална козметика KLORANE bebe при смяна на пелени

KLORANE bebe се възражда с НАТУРАЛНИ формули, с по-голяма еко-съобразност и с най-висока БЕЗОПАСНОСТ и УДОВОЛСТВИЕ при УПОТРЕБА.

НЕВЕН от ОРГАНИЧНО земеделие присъства в сърцето на всяка формула, заради своите успокояващи и защитни свойства.

Нежни почистващи кърпички

70 бр. или 25 бр.

 • За тоалета на бебето
 • Успокояващ Невен 
 • Цветове от органично земеделие
 • 98% Натурална формула*

Предназначение: Нежни почистващи кърпички за кърмачета и бебета. За ръце, лице и при смяна на пелени. Тестван под педиатричен контрол. Направени от 100% биоразградими фибри**. Без изплакване. 
 

Почистваща вода

500 мл

 • Успокояващ Невен
 • цветове от органично земеделие
 • Лице, ръце и зоната на пелените
 • Нормална кожа
 • 98% Натурална формула*

Предназначение: Почистваща вода за кърмачета и бебета за лице, ръце и зоната на пелените. Формула без сълзи с 98% натурален произход на съставките. Не лепнеща текстура. Клинично тестван под педиатричен контрол. Без изплакване.

Почистващо тоалетно мляко

500 мл

 • За тоалета на бебето
 • Успокояващ Невен 
 • цветове от органично земеделие
 • Лице, ръце и зоната на пелените
 • Нормална към суха кожа
 • 97% Натурална формула*

Предназначение: Почистващо мляко за лице, ръце и зоната на пелените при кърмачета и бебета. Нормална към суха кожа. Не мазна текстура. Клинично тествано под педиатричен контрол.

ERYTEAL Помада 3 в 1

75 гр

 • Грижа и защита при раздразнена кожа
 • Успокоява с първото нанасяне

Предназначение: Еryteal помада 3 в 1 при смяна на пелени за кърмачета и бебета. Грижа и защита при раздразнение в зоната на пелените в следствие на сухота. Без аромат. Клинично тестван под педиатричен контрол.

Защитна пудра

100 гр

 • Успокояващ Невен 
 • Цветове от органично земеделие
 • Нормална кожа

Предназначение: Защитна пудра за бебета. За ежедневен тоалет на кърмачета и бебета. Абсорбира влагата в гънките. Съдържа защитни и успокояващи цветове от Невен от органично земеделие. Минерална формула с нежен и релаксиращ аромат, абсорбира влагата в гънките, успокоява леките раздразнения и усещане за сърбеж. Оставя нежен защитен филм. KLORANE bebe вече 50 години експертиза и сигурност.

 

Повече за продуктите на Klorane bebe тук.

 

Производител: "Laboratories Klorane", Франция, подбранд Клоран бебе, част от групата „Пиер Фабр“

           

Вносител: „Пиер Фабр Дермо-козметик България“ ЕООД

София, гр. София 1404
бул. България №49
Бизнес център Витоша, ет. 6
02 803 43 00
e-mail: office.bg@pierre-fabre.com

прегледано от д-р Анастасия Миланова, септември 2016

Още по темата

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

 • Видео: Тоалетът на бебето

  Това е вторият от поредицата Обучителни филмчета от раздел Основни грижи. В него ще видите как да се грижите за зоната около пелената, ингвиналните гънки, кожата на...

 • Многократни пелени - често задавани въпроси

  Ако сте майка или тепърва навлизате в майчинските среди, вероятно сте чували за употребата на многократни пелени. Още по-вероятно е всичко около тях да ви звучи много...

 • Как да поддържаме носната лигавица здрава

  Лигавиците на дихателния и храносмилателния тракт са първата бариера срещу микробите. Затова и първото условие детето ни да е здраво, е да поддържаме в добро и...

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Гърнето – какво, как, кога?

  Около 1 г и 3 месеца детето детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. Добре е до тази възраст то вече да знае за какво служи гърнето или тоалетната. Как?...

 • Врастнал нокът при децата

  Врастнал нокът е състояние, при което страните или ръбовете на нокътя врастват в околните меки тъкани. Профилактиката на врастналия нокът включва носенето на удобни...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook