Меню

Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

Обривът под пелената, известен и още като подсичане, се среща сравнително често в бебешка възраст. Бебешката кожа е нежна и по-податлива на раздразнение от механични, химични и микробни фактори.


Какво представлява подсичането?

Най-леката форма на подсичане са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената. При по-тежките форми подсичането може да достигне до корема – кожата е зачервена, подпухнала и топла при допир.

Ако вашето бебе има обрив под пелената, това не означава, че сте небрежен родител. Справянето с подсичането е част от родителската грижа през първата година на детето.


Причини за подсичането

Обрив под пелената може да се получи по много причини – от нова храна до урината на вашето бебе. Основните фактори са:

 1. Влага – и най-абсорбиращата пелена оставя влага по кожата на вашето бебе. Влагата от урината „размеква“ най-горния слой на нежната бебешка кожа, а при досег с бактериите от изпражненията отделя амоняк, който е доста агресивен към кожата и би могъл да причини разраняване.  Разраняването обикновено се влошава от солите, които се съдържат в урината, и от жлъчните соли и ензими от изпражненията. Това е причината децата с по-чести изхождания да се подсичат по-често. Дете, оставено твърде дълго с наакана пелена, е по-податливо на подсичане. Но и всяко дете с по-чувствителна кожа може да има обрив под пелената, независимо от честата й смяна.
 2. Механично/химично дразнене – триенето на пелената в кожата на бебето също може да предизвика обрив, особено ако детето е чувствително към химикалите, които се съдържат в пелените за еднократна употреба или перилните препарати. Възможно е детето да има непоносимост към мазилата и козметиката, която използвате за хигиена на зоната на пелената.
 3. Нови храни – Понякога при въвеждането на нови храни е възможно да се появи обрив под пелената – новата храна променя състава на изпражненията и честотата на изхожданията и оттам е възможно да се получи раздразнение.
 4. Бактериална или гъбична инфекция – влажната среда е отлична за развитието на гъбични или бактериални инфекци – често те се появяват в гънките около зоната на пелената. Някои деца, които имат млечница, развиват и гъбична инфекция под пелената.  Възможно е гъбична инфекция да се появи при бебета, които приемат антибиотик или на които майките са на антибиотично лечение докато кърмят.
   

Как да предотвратим подсичането?

Сменяйте често пелената – по този начин кожата на вашето дете ще остане суха. Особено в първия месец може да ви се наложи да смените пелената и през нощта, ако детето е мокро и наакано.

 1. Мийте зоната на пелената при всяка нейна смяна – не използвайте ароматизирани или съдържащи алкохол кърпички.
 2. Подсушавайте кожата с потупване, а не с търкане.
 3. НЕ стягайте пелената плътно – оставете я по-широка, за да има циркулация на въздух. Ако ползвате пелени за еднократна употреба и бебето ви има повтарящи се обриви под пелената, можете да пробвате да смените пелените, които използвате с  пелени за чувствителна кожа, силно абсорбиращи пелени или пелени на друг производител.
 4. Оставяйте бебето без пелена за по-продължителни периоди върху лесна за почистване повърхност. Оставянето на кожата да диша предотвратява появата на обрив и помага по-бързото  лечение на подсичането.
 5. Кърмете бебето си колкото е възможно по-дълго. Кърменето защитава децата от инфекции и намалява вероятността да се нуждае от антибиотици, които могат да причинят подсичане.
 6. Можете да използвате цинков, ланолинов или друг подходящ крем, който да предпазва бебешката кожа от контакт с урина и изпражнения, особено ако вашето бебе получава често обриви. 

Ако обривът НЕ премине до 2-3 дни, консултирайте се с лекар.


прегледано от д-р Анастасия Миланова, септември 2016

Още по темата

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. 

 • Видео: Тоалетът на бебето

  Това е вторият от поредицата Обучителни филмчета от раздел Основни грижи. В него ще видите как да се грижите за зоната около пелената, ингвиналните гънки, кожата на...

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Многократни пелени - често задавани въпроси

  Ако сте майка или тепърва навлизате в майчинските среди, вероятно сте чували за употребата на многократни пелени. Още по-вероятно е всичко около тях да ви звучи много...

 • Как да поддържаме носната лигавица

  Лигавиците на дихателния и храносмилателния тракт са първата бариера срещу микробите. Затова и първото условие детето ни да е здраво, е да поддържаме в добро и...

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в...

 • Гърнето – какво, как, кога?

  Около 1 г и 3 месеца детето детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. Добре е до тази възраст то вече да знае за какво служи гърнето или тоалетната. Как?...

Публикации

 • Гърнето – какво, как, кога?

  Около 1 г и 3 месеца детето детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. Добре е до тази възраст то...
 • Гърнето – какво, как, кога?

  Около 1 г и 3 месеца детето детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. Добре е до тази възраст то...

Харесай ни във Facebook