Меню

Основни причини за повишаване на температурата при децата

Повишената температура е защитна реакция на организма, която алармира за "нападение" от болестотворни микроорганизми (вируси, бактерии) или за вече задействана защитна реакция. Тя е знак, че имунитетът е активиран. 
 

Най-често причини за повишаване на температурата при децата са:

 • вирусни инфекции
 • бактериални инфекции
 • шарки
 • възпалени уши

Прочетете за вирусните и бактериалните инфекции

Прочетете  за имунитет и температура 

 

По-рядко температурата се повишава от:

 • имунизации
 • никнене на зъби

Странични ефекти от ваксините

В този материал са посочени страничните ефекти, свързани със състоянието на детето непосредствено след поставяне на ваксината.

Още по време на имунизацията се осведомете какво да очаквате след всяка конктретна ваксина и как да реагирате при повишена температура и очевидно силна болка.

Децата, макар и не всички, може да вдигнат температура след имунизация. Това може да се случи още на същия ден или до три дни след поставянето на ваксината. В повечето случаи температурата от поставяне на ваксини не е висока - до 38° С. Ако все пак достигне стойности над 39° С консултирайте се с лекаря за даването на антиалергичен препарат, освен температуро-понижаващите средства.

 1. Мястото на инжектиране може да се зачерви, подуе и да е болезнено.
 2. Децата стават по-нервни и раздразнителни, може да забележите намален апетит. ​​​​​​​
 3. Рядко се срещат тежки алергични реакции, но те може да бъдат предизвикани от всяка ваксина.

При повечето ваксини симптомите се проявяват в рамките на 24 часа и отзвучават до 2-3 дни. Страничните реакции бяха често явление, когато се работеше с живи ваксини. С новите ваксини (в България вече не се работи с живи ваксини) най-често срещаните реакции след имунизация  се срещат все по-рядко. 

 

Как да реагирате

След имунизация можете да поставите компрес с реванол, да дадете парацетамол и да не къпете детето в деня на поставянето на ваксината.

Обадете се на педиатъра, ако температурата е прекалено висока – 38,3 градуса и нагоре, ако детето плаче повече от 3 часа без прекъсване, ако детето е неконтактно или спи дълго и непробудно, ако поведението му е много нетипично.

Алергичната реакция като подуване на устата, лицето, гърлото или обрив по кожата също са повод за консултация с лекар. Ако при тези симптоми дишането на детето е затруднено, викайте Бърза помощ.

 

За да се избегнат странични реакции, при ваксиниране детето трябва да е здраво, добре е да няма и болни в семейството. Ваксинирането при протичане на вирусна инфекция  може да доведе до усложнения или задълбочаване на инфекцията.

 

Никнене на зъбки

Възрастта, в която пониква първото зъбче, е наследствено обусловена. Има деца, които се раждат с 1-2 зъбчета, а при други зъбките започват да никнат след годинка. Общо временните зъби са 20, на две годинки и половина детето има пълен комплект млечни зъби.

Вижте Схема на никнене и падане на зъби

Никненето на зъбки може да причини неразположение, включително и стомашно, детето може да е неспокойно, да отказва да се храни. Някои деца вдигат еднократно температура. Погрешно е да се смята обаче, че пробиването на зъбите води до висока температура. Така че, ако бебето има над 38 градуса, повръща, има диария или някакъв друг симптом на заболяване, не приписвайте всичко това на зъбките. Консултирайте се с педиатър.

 

 

Обадете се на педиатъра, ако освен повишената температура:

 • детето наистина изглежда болно, унесено, вяло и отпуснато,
 • дишането му е учестено или е затруднено, дори след почистване на носа,
 • има кожен обрив,
 • има разстройство или повръща нееднократно,
 • има признаци на обезводняване (уринира малко, плаче без сълзи),
 • вдига температура 5 поредни дни,
 • получи фебрилен (температурен) гърч,
 • има друго хронично заболяване.

Още по темата

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook