Меню

Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

Различни проучвания показват, че храната на кърмещата майка може да влияе върху състоянието на бебето, особено ако тя има алергична предразположеност. Хранителни алергени като млечни продукти, яйца, фъстъци, соя и риба, могат да преминат от кръвната циркулация на майката в кърмата и да стимулират алергична реакция в бебето. Тезата се потвърждава от проучване, в което при майки с атопичен дерматит, които избягват горе-споменатите продукти, бебетата, които развиват заболяването са по-малко (21%) в сравнение с 48% бебета на майки с атопичен дерматит, които приемат тези храни.

Проведени са редица проучвания върху ефекта на пробиотиците върху възтановяването на чревната бариерна фунция на майката с атопичен дерматит с цел да се предотврати преминаване на хранителни алергени от храносмилателната система, през кръвообращението в кърмата. Установява се, че прием на пробиотици по време на бременност и лактация, намаляват сенсибилизацията към храна.

Абнормална микрофлора, колонизация с Candida albicans, прием на антибиотици, храни, богати на захар и бедни на фибри, повишават пропускливостта на чревната стена и улесняват преминаването на хранителни алергени в майчиното мляко.

Друго проучване показва, че ниски нива на Oмега 3 мастни киселини и витамин С в кърмата могат да пречат на узряването на имунната система в лигавиците и чревната стена на бебето. Храни, богати на тези елементи трябва да присъстват в достатъчни количества по време на кърменето.

Текстът е откъс от статията...


Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

Повече за причините, както и резултати от клинични проучвания при алтернативни методи на лечение: чрез билки, минерали и пробиотици. Ролята на храненето по време на кърмене.


 

 

Изследване в едно от най-авторитетните научни списания Nature Medicine 2017* показва, че вещества първоизточници на Омега-3 мастни киселини (епоксиди на мастните киселини) са автокринни медиатори и контролират силата на активиране на клетките, които в имунния отговор при алергии потискат анафилаксичната реакция.

Една от хипотезите как храненето по време на бременност ще повлияе алергиите и появата на астма включва действието на храната върху клетките на имунната система. Счита се, че повишеният прием на Омега-6 мастни киселини, съчетан с намален прием на Омега-3, на флаваноиди, плодове, витамин Е и селен, карат т.нар Т-лимфоцити да придобиват нетрадиоционна функция в 24-та седмица от бремеността, която после има значение за появата на алергични реакции. Друг фактор по врeме на бременност е оксидативният стрес, създаден от тютюнопушенето, който директно повлиява правилното развитие на лигавицата на белия дроб при новороденото.

Според данните**, има 13 публикации с изследвания при определени групи и 7 публикации с котролирани клинични изпитания. При 9 от 13 статии и при 5 от 7 клинични проучвания се показва асоциация между приема на Омега-3 или рибни продукти, богати на Омега-3 и случаите на алергии при деца.  Най често има намаляване на симптоми, свързани с атопична екзема, алергия към яйца и към храни с глутен, по време на първите 12 месеца след раждането. Въпреки това, резултатите не са съвсем ясни и все още не може напълно да се определи дали това е вярно или не.

Ефектът на прием на Омега е показан, че има значение при деца до 3 години.

доц. Петя Димитрова, БАН

 

*Nature Medicine volume 23, pages 1287–1297 (2017),  doi:10.1038/nm.4417 

**Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):128-43. doi: 10.3945/ajcn.115.111104. Epub 2015 Dec 16.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook