Меню

Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

Различни проучвания показват, че храната на кърмещата майка може да влияе върху състоянието на бебето, особено ако тя има алергична предразположеност. Хранителни алергени като млечни продукти, яйца, фъстъци, соя и риба, могат да преминат от кръвната циркулация на майката в кърмата и да стимулират алергична реакция в бебето. Тезата се потвърждава от проучване, в което при майки с атопичен дерматит, които избягват горе-споменатите продукти, бебетата, които развиват заболяването са по-малко (21%) в сравнение с 48% бебета на майки с атопичен дерматит, които приемат тези храни.

Проведени са редица проучвания върху ефекта на пробиотиците върху възтановяването на чревната бариерна фунция на майката с атопичен дерматит с цел да се предотврати преминаване на хранителни алергени от храносмилателната система, през кръвообращението в кърмата. Установява се, че прием на пробиотици по време на бременност и лактация, намаляват сенсибилизацията към храна.

Абнормална микрофлора, колонизация с Candida albicans, прием на антибиотици, храни, богати на захар и бедни на фибри, повишават пропускливостта на чревната стена и улесняват преминаването на хранителни алергени в майчиното мляко.

Друго проучване показва, че ниски нива на Oмега 3 мастни киселини и витамин С в кърмата могат да пречат на узряването на имунната система в лигавиците и чревната стена на бебето. Храни, богати на тези елементи трябва да присъстват в достатъчни количества по време на кърменето.

Текстът е откъс от статията...


Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

Повече за причините, както и резултати от клинични проучвания при алтернативни методи на лечение: чрез билки, минерали и пробиотици. Ролята на храненето по време на кърмене.


 

 

Изследване в едно от най-авторитетните научни списания Nature Medicine 2017* показва, че вещества първоизточници на Омега-3 мастни киселини (епоксиди на мастните киселини) са автокринни медиатори и контролират силата на активиране на клетките, които в имунния отговор при алергии потискат анафилаксичната реакция.

Една от хипотезите как храненето по време на бременност ще повлияе алергиите и появата на астма включва действието на храната върху клетките на имунната система. Счита се, че повишеният прием на Омега-6 мастни киселини, съчетан с намален прием на Омега-3, на флаваноиди, плодове, витамин Е и селен, карат т.нар Т-лимфоцити да придобиват нетрадиоционна функция в 24-та седмица от бремеността, която после има значение за появата на алергични реакции. Друг фактор по врeме на бременност е оксидативният стрес, създаден от тютюнопушенето, който директно повлиява правилното развитие на лигавицата на белия дроб при новороденото.

Според данните**, има 13 публикации с изследвания при определени групи и 7 публикации с котролирани клинични изпитания. При 9 от 13 статии и при 5 от 7 клинични проучвания се показва асоциация между приема на Омега-3 или рибни продукти, богати на Омега-3 и случаите на алергии при деца.  Най често има намаляване на симптоми, свързани с атопична екзема, алергия към яйца и към храни с глутен, по време на първите 12 месеца след раждането. Въпреки това, резултатите не са съвсем ясни и все още не може напълно да се определи дали това е вярно или не.

Ефектът на прием на Омега е показан, че има значение при деца до 3 години.

доц. Петя Димитрова, БАН

 

*Nature Medicine volume 23, pages 1287–1297 (2017),  doi:10.1038/nm.4417 

**Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):128-43. doi: 10.3945/ajcn.115.111104. Epub 2015 Dec 16.

Още по темата

 • Как да увеличим количеството на произвежданото майчино мляко?

  Един от най-честите въпроси, които майките си задават е: „Имам ли достатъчно кърма и ако не, то какво да направя за да я увелича?” Родителите често са объркани кое е...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Под каква форма да приемаме фолати (витамин B9)?

  Ако планирате или очаквате бебе, е важно да взимате добавки, за да си набавите нужната доза фолати. Защо това е необходимо и каква добавка да изберете?

 • Фолиева киселина през бременността – таблица

  Нуждите от B9 през бременността нарастват най-много от всички витамини и храната често не може да ги задоволи. Затова се препоръчва прием на таблетки фолиева киселина.

 • Наддаване на тегло при бременната

  Послание: Следете дали наддавате нормално на тегло през бременността си. Това увеличава шансовете да родите здраво бебе и вие самата да сте здрава.

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Кърмене с плоски зърна - има начин

  Какво да направите, ако имате плоски зърна, за да дадете най-добрата храна на вашето бебе – кърмата.

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Видео: Как да се грижим за тоалета на бебето?

Препоръчано от Дневникът на мама и татко

Виж

 

Харесай ни във Facebook