Меню

Отпечатъкът на първите 1000 дни върху целия живот

Отпечатъкът на първите 1000 дни върху целия живот

Сигурно обичате да четете за това как расте и се развива вашето бебе. Как през бременността се оформят органите, всеки от които започва да изпълнява някаква функция. Учените са доказали, че през периода от зачеването до втория рожден ден на вашето дете, вие, неговите родители, "програмирате" бъдещото му здраве, способности и поведение. Храненето на бременната е ключово, за да достави точните градивни елементи за тези органи. От тях особено важен е мозъкът. Обърнете внимание колко много командни центрове има в него. На различните органи, на умствените ни способности, на емоциите и поведението... Затова е важно да осигурим всичко необходимо, за да се развие правилно. Ключово е да го храним и стимулираме в рамките на първите 1000 дни – това е периодът от зачеването до навършването на 2 г. като в точно определени критични периоди се стараем да получи повече от точно определени вещества. Спазвайки препоръките за хранене и грижа по време на бременност и след това, вие правите възможно най-доброто за вашето дете. 

 

Какъв е механизмът, по който най-важните за първите 1000 дни фактори определят бъдещото здраве и умствено развитие, е описано в изследване от 2017 г:*

Ключовите фактори за здравето и развитието през първите 1000 дни:

Стрес

Установено е, че продължителният токсичен стрес по време на бременност засяга нервната система на плода и влияе върху растежа и продължителността на бременността. Важно е да различаваме токсичния от здравословния стрес, който изпитваме ежедневно. Опасен е токсичният стрес. Такъв може да бъде причинен например при наличие на семейно насилие, война или дългосрочни финансови проблеми. По-ниските нива на стрес могат да бъдат дори полезни за развиващия се плод. Те помагат на плода да се подготви за него още преди раждането. Водещият автор д-р Тим Мур казва, че ако майката е изложена на екстремен продължителен стрес по време на бременност, бебето е по-вероятно да бъде свръхбдително – винаги да внимава за опасност, да се успокоява по-трудно, да реагира твърде силно. Тези бебета вероятно ще бъдат трудни за успокояване и лесно ще реагират прекалено силно. Макар че това може да им помогне да бъдат в безопасност първоначално в опасна среда, когато тръгнат на училище, ще им бъде по-трудно да се успокояват и да задържат вниманието си. "

Взаимоотношения в семейството

Качеството на родителството; връзката между родителите и връзката между родителите и тяхното бебе има най-голямо влияние върху детето. Вредно влияние върху детето има, когато вижда родителите да се бият, когато са пренебрегвани или малтретирани от тях или други или живеят в опасна среда. 

Хранене

Храненето по време на бременност и в първите 1000 дни има дългосрочно въздействие върху здравето на детето. Доброто хранене намалява риска на детето от по-късно развитие на коронарна болест на сърцето, остеопороза, астма, диабет тип 2, някои форми на рак и белодробни заболявания. Изборът на храна на жената по време на бременност също може по-късно да повлияе на психичното здраве на детето, неговите хранителни предпочитания, апетит, мускули и инсулинова резистентност. Ако бременната жена е с наднормено тегло или затлъстяване, това увеличава риска от затруднено раждане, вродени дефекти, кръвоизлив и мъртво раждане. Има и все повече доказателства, които показват, че теглото на бащата също играе важна роля преди зачеването. След раждането, изследванията установяват, че колкото по-дълго бебето е кърмено, толкова по-малък е шансът му да развие затлъстяване по-късно в живота, като рискът спада до четири процента на месец през първите девет месеца. Кърменето също е свързано с намалени нива на алергии.

Създаване на връзка с бебето

След като бебето се роди, важните връзки в мозъка се укрепват чрез взаимодействия с родителя или грижещия се. Това става чрез мимики, дрънкане, жестове и по-късно чрез думи от страна на децатата, на което възрастните реагират с подобни жестове или звуци. Тези отзивчиви взаимодействия помагат да се развият тези връзки в мозъка. Но ако най-близкият до бебето човек постоянно не реагира, няма го или не отговаря стимулиращо, това може да повлияе отрицателно върху развитието, поведението, обучението и здравните резултати на детето, по-късно в живота. „Бебетата със сигурност трябва да се чувстват в безопасност и сигурност“, казва д-р Мур. „Те излизат от света здраво свързани, за да намерят човека, който може да осигури това. Те търсят лицето, което се съчетава с гласа, който са чували в утробата през последните няколко месеца на бременността и те са привлечени от това лице повече, отколкото от други лица. Така че тук има биологични процеси, които ги подготвят да се прикрепят “, казва той.

Когато не се чувства спокойно, защитено и в безопасност, мозъкът на детето е по-вероятно да развие невронални пътища, които са свързани с оцеляването, отколкото тези, които са необходими за учене и растеж.

Алергии

Първите 1000 дни са критичен период за развитието на имунната система, с която са свързани алергиите. Това става благодарение на бактериите, които заселват червата на бебето най-вече по време и след раждането. Те обучават и стимулират имунната му система, което помага на тялото да се справя с инфекциите. „Има доказателства, че ние се опитваме да се поддържаме прекалено чисти и това, което трябва да разберем за бактериите, е, че те живеят в нас и върху нас, развивали са се съвместно с нас и формират нашето благосъстояние по начини, които едва сега разкриваме“, казва д-р Мур. Изследванията показват, че децата, които развиват алергични заболявания, имат по-малко разнообразие в броя на бактериите в червата, когато са бебета. Те са склонни да имат по-малко „приятелски“ бактерии и повече от бактериите, произвеждащи болести. С други думи - излагането на ежедневни „приятелски“ микроби по време на много ранните етапи от живота не е нещо, от което трябва да се страхувате, то всъщност може да помогне за предотвратяване на алергии. Изследванията също така установяват, че бебетата, които се хранят с кърма, имат по-малка вероятност да развият алергии по-късно. Препоръчва се изключително кърмене, когато е възможно, докато бебето навърши около 6 месеца, когато може да се въведе друга подходяща за бебето храна. Ако тези допълнителни храни се въведат твърде рано (преди 4 месеца) или не се дават безопасно, това може значително да ограничи или дори да забави растежа на детето, според изследването.

Наднормено тегло и затлъстяване при децата

Според изследванията има връзка между децата с наднормено тегло и тяхното затлъстяване по-късно в живота.  Основните начини родителите да предотвратят затлъстяване са:

 • Отказ от тютюнопушенето преди зачеването
 • Поддържане на здравословно тегло по време на бременност
 • Бащата, поддържащ здравословно тегло преди зачеването
 • Поддържане на здравословни нива на кръвната захар по време на бременност
 • Най-малко 12 часа сън на ден за бебета
 • Изключително кърмене до шест месеца, когато е възможно.

Излагане на химикали и токсини от околната среда

През първите 1000 дни хората са особено уязвими към въздействието на токсичните химикали. Изследователи, изучаващи пъпните връзки на новородени бебета, откриват средно 200 индустриални химикала в тях. Това означава, че когато една майка е изложена на химикали в храни, вода, въздух и други продукти, тези токсини се споделят с нейния плод. Излагането на някои химикали по време на бременност е свързано с преждевременно раждане и редица други здравни резултати.

Алкохол и детско развитие

Излагането на алкохол по време на бременност е най-предотвратимата причина за вродени дефекти. Установено е също, че е причина номер едно за когнитивното увреждане и невроразвитието. Сред проблемите,  които пиенето на алкохол по време на бременност може да причини, са:

 • Аномалии при формирането на лицето
 • Интелектуални и обучителни затруднения
 • Проблеми с паметта
 • Забавяне на речта и езика
 • Поведенчески проблеми
 • Трудности при социализацията

На въпроса дали има „безопасно“ ниво на пиене по време на бременност - това е нещо, което не е доказано, затова се препоръчва жените да не пият изобщо през това време.

Пушене по време на бременност

Пушенето може да повлияе негативно при способността за зачеване, а по време на бременност има сериозно дългосрочно въздействие върху здравето на детето. Никотинът може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове, което може да повлияе на доставката на кръв, кислород и хранителни вещества за плода. Има все повече доказателства, че тютюнопушенето може също да повлияе върху развитието на мозъка на нероденото бебе, да повлияе на риска то да бъде мъртвородено и да увеличи риска от синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Пушенето също увеличава риска от отлепване на плацентата и плацента превиа. Установено е, че производството на кърма е по-ниско при пушачите, а излагането на деца на вторичен дим влияе върху развитието на белите дробове и увеличава риска от астма, заболявания на средното ухо и респираторни заболявания.


Източник: https://media.bupa.com.au/research-unborn-babies-predict-the-world-they-will-live-in/

Снимка: unsplash.com

 

Невронаучни, биологични, генетични и социални научни доказателства 
недвусмислено демонстрират, че основите на здравето на възрастните, благосъстоянието
и производителността им се формират през първите години от живота (Shonkoff et al., 2012).

Първите 1000 дни се отнасят за времето, необходимо на детето да расте от зачеването до втория рожден ден. Това е време на бързи промени. През този период архитектурата на развиващия се мозък е много отворена за влиянието на взаимоотношенията и преживяванията (Shonkhoff et al. 2016).

Взаимодействието "Подай и върни" формират мозъчната архитектура. Shonkhoff et al. (2016).

Ранните преживявания влияят върху естеството и качеството на развиващата се архитектура на мозъка, като подсилват някои синапси и подрязват други поради липса на употреба. Първите 1000 дни оформят архитектурата на мозъка, но мозъчните функции от по-висок порядък продължават да се развиват в юношеството и ранната зряла възраст (Kolb, Harker и Gibb 2017).

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook