Меню

Поникване на млечните и постоянните зъби

Поникване на млечните и постоянните зъби

Кога пробиват млечните зъби?

Понякога млечните зъби пробиват преди сроковете, посочени в стандартните таблици. Това почти винаги води до тяхното по-ранно падане и по-ранен пробив на постоянните зъби. От гледна точка на подреждането на зъбите е важно да записвате кога е пробил първият и съответно последният млечен зъб. Важно е също да започнете с денталната хигиена (грижата за зъбките) още с пробива на първото зъбче.

 

Кога пробиват постоянните зъби?

2 години след пробива си, зъбите имат пълно кореново развитие – т.е корените им са достигнали своята пълна дължина и обем. Тези корени започват да се резорбират с началото на пробива на постоянните зъби – на 5 години за резците, 7 години за предкътниците и 8 години за кучешките.

 

Какво означава резорбция на корените?

Резорбция ­буквално означава стопяване на корените. Когато млечните зъби пробият, те имат съвсем малки коренчета. С порастване на детето и челюстта му, до 3 години след пробива на зъба, корените му достигат пълната си дължина – т.е на рентгенова снимка не се различават от корените на възрастен човек.

Когато постоянният зъб започне да пробива, той се “изкачва нагоре в костта”. На пътя му застават корените на млечния зъб и той ги “изяжда” т.е стопява. Така си прави място. Останал с много малък или напълно стопен корен, млечният зъб се разклаща и пада или бива изваден. Това оставя впечатление у родителите, че млечните зъби нямат корени – защото те ги виждат извън устата само в този им безкоренов вид.

Наличието на корени е една от причините да е важно да се лекуват млечните зъби (очаквайте и другите причини в следващ материал) – тези зъби боледуват от пулит и периодонтит също както тези на мама и татко. Резорбция на корените на млечните зъби може да се получи и вследстие на нелекувана зъбна инфекция. Тогава зъбът се разклаща и пада, но на негово място дълго време не пробива постоянен – още една причина за лечение на млечните зъби. Резорбция на корените се наблюдава и при постоянните зъби, но много рядко, почти никога при деца. 

 

Какво да правим, ако детето има болен или паднал след травма млечен зъб?

Ако зъбите са имали гангрена или травматично увреждане, те падат по-рано от очаквания срок и тогава резорбцията на корените не се предизвиква от пробива на постоянния зъб, т.е. корените още са там. Това означава, че ранната загуба на зъб няма да доведе до по-ранен пробив на постоянния зъб. Ако това се случи на вашето дете, задължително трябва да бъде назначена рентгенография (рентгенова снимка), за да се установи къде е зародишът на постоянния зъб и кога се очаква неговия пробив. За целта, заведете детето на консултация с ортодонт. На база на очакванията, той ще може да ви насочи към решение за поставяне на местопазител или друг вид ортодонтски апарат. 

 

За късния пробив на млечните и постоянните зъби

Късният пробив на млечните зъби предизвиква повече тревога у родителите, но всъщност изключително рядко е причина за притеснение. Ако общото физическо развитие на детето е добро, няма установени рахит и авитаминоза, но пробивът на млечните зъби закъснява, обикновено се касае за по-плътна кост или по-дебели венечни структури (нишките, които придържат зъба към костта).

При зъбите, които пробиват късно, понякога се наблюдава кистозно образувание със синкав цвят. Това е т.нар еруптивна киста, която се дължи на съдови смущения и изчезва с пробива на зъба.

Късният пробив на млечните зъби предполага и късен пробив на постоянните. Хубаво е да направите отново консултация с ортодонт и конролна рентгенография, ако на 10 годишна възраст детето има сменени само 8 от зъбите, а именно – фронталните (предните). Има особени случаи на т.нар анкилозирани млечни зъби, които не падат. Тези зъби задължително трябва да бъдат извадени от дентален лекар и също изискват консултация от ортодонт.

 

Какво означава Анкилозирани млечни зъби?

Това са зъби, които буквално са станали единна част с костта. Дали детето има такива млечни зъби се установява по клинични признаци и рентгенографски, но само от лекар по дентална медицина. Тези зъби не падат спонтанно, а задължително се екстрахират (вадят) от стоматолог. Ако това не се направи своевременно, тогава се получава забавяне на пробива на постоянния зъб, погрешно разполагане на останалите вече пробили постоянни зъби, а в най-лошия случай – постоянният зъб под анкилозирания поема друга посока и пробива на погрешно място – твърде високо откъм бузите или вътре към небцето. Анкилозирани зъби се наблюдават и при постоянните зъби.

  1. До късна смяна на зъбите може да доведе и неправилно разположение на зародиша на постянния зъб. 
  2. Лекуваните млечни зъби също могат да паднат малко по-късно, но могат да паднат и в точния срок.

 

Постоянните зъби са повече от млечните

Не трябва да забравяме, че падат 20 млечни зъби, но постоянните, които пробиват са 28. На 6 години пробива постоянен кътник без да е сменен друг зъб.

 

Според един нов метод, наречен дентософия, има връзка между зъбите, храненето, възпитанието, образованието и начина на живот. Пробивът първо на горните зъби е признак на ранна интелектуализация на детето. Според основателя на метода, за да уважим физиологията на детето, трябва да изчакаме появата на първите постоянни кътници, между шестата и седмата година, за да започнем интелектуалното обучение на четене и писане например.


Прочетете повече за дентософията тук.

Как да изпреварите проблемите?

След пробива на първите зъби, някъде около една годинка, специалистите препоръчват редовна проверка на състоянието на зъбите – без да има конкретен проблем. Така първият преглед няма да остави неприятни асоциации у детето и то ще свикне да посещава кабинета, а освен това, винаги ще има кой да отговори на въпросите ви за грижите, хигиената и здравео на зъбите. Възможните проблеми или тяхното задълбочаване също ще бъдат избегнати. Във всеки един период се следи както здравето, така и развитието на челюстта и подреждането на зъбите, дори на млечните зъби. Вижте плана...

План за преглед на детските зъби по възрасти

 

 

 

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook