Меню

Поставянето по корем – кога, как и каква е връзката му с ходенето

Поставянето по корем – кога, как и каква е връзката му с ходенето

 

Най-малките бебета се ориентират, благодарение на вродените им рефлекси – неосъзнато, инстинктивно те имат умението да сучат, да хващат, когато сложите пръст в ръчичката им, да търсят, извивайки глава, когато докоснете устата им. Вродените им рефлекси са им дадени, защото в тази ранна възраст, те дори не познават тялото си. Не знаят къде са ръцете и краката им и за какво служат. Но целта е да започнат да правят тези неща осъзнато, а не инстиктивно. Благодарение на неврони, разположени в нашите мускули и стави, всяко усещане в пространството се предава под формата на сигнал към мозъка – научаваме къде са разположени нашите крайници и изграждаме своята КАРТА НА ТЯЛОТО. След като усетим тялото си, постепенно се научаваме как да го използваме, т.е организираме го да изпълнява нашите команди.

Връзката между поставянето по корем-пълзене-лазене-изправяне с oпора-прохождане.

Поставянето по корем поставя началото на физическото и сензомоторното развитие на детето. Когато е по корем, детето задържа главата вдигната, което развива мускулатурата на гърба. С течение на времето, от тази позиция то ще се опита да лази и да достига до различни обекти. Това ще развие неговата карта на тялото. Картата на тялото ( body map ) е от голямо значение за всяко дете, за да може да използва тялото си. Изграждането на body map е сензомоторният елемент на този етап от развитие на детето. Пълзенето и лазенето (хетеролатералното) развиват мозъчния ствол, който има отношение към примитивните рефлекси, вниманието, организацията на тялото и др.

 

Защо поставянето на бебето по корем е важно

Времето, прекарано по корем, е важно от първите дни след раждането. То ще помогнe на бебето да е здраво и ще му даде стабилна основа за надграждане на по-нататъшни умения. Експерти установяват, че бебета, които не прекарват известно време по корем, често имат забавяне на двигателните си умения. Докато е по корем, бебето се учи да вдига главата, да се избутва с ръчички, да се обръща от корем по гръб и обратно, да сяда, да се избутва до седеж, да се хваща и изправя.

 

По пътя от раждането до изправянето и прохождането има няколко важни двигателни умения:
 • Умението на детето да лежи по корем и да изправя главичката си
 • Умението да се обръща от корем по гръб и обратно
 • Умението да пълзи

Развитието на тези умения е програмирано да се случи в точно определени “времеви прозорци”, като всяко от тях помага за развиване на следващото умение. Ролята на родителите е да подпомагат развитието на тези умения или да се обърнат към специалист при неуспешни опити детето да ги постигне в посочените в Стандартите за учене и развитие периоди.

 

Кога да играем с бебето по корем?

Преди всяко поставяне, уверете се, че не е гладно или уморено.  Изчакайте около час след храненетo. Ако започне да плаче, дори и да е само след минута, се опитайте да го убедите да прекара максимално дълго време по корем. Ако не желае, опитайте по-късно. С течение на времето, бебето ще харесва все повече тези моменти. За много бебета позицията по корем става по-удобна и предпочитана, поради факта, че са по-самостоятелни, когато искат да стигнат до някой предмет.

В началото може да го поставяте по корем за кратко, след всяка смяна на пелената. Така е по-удобно за родителя, а пък и бебето ще знае след кое какво следва, което ще създаде рутина и спокойствие помежду ви. Ако сменяте пелената на маса се уверете, че сте до него и го държите през цялото време, за да не се преобърне.

Започнете да поставяте бебето по корем когато навърши 2 седмици. (Уверете се, че пъпчето на вашето новородено е зараснало напълно.) Tова е период, в който то е с все още слаби мускули и затова не бива да го задържаме повече от 30 секунди в тази позиция. Навършило 2 месеца, за бебето е нормално да прекарва в тази позиция между 3 до 5 минути на ден. Постепенно оставяйте бебето все по-дълго по корем. До навършването на около 5 месеца е добре то да прекарва по 15 минути на ден по корем. От тази позиция то ще започне да се обръща по гръб, а в последствие ще се научи да се обръща и от гръб по корем. От този момент нататък вече не е нужно да го поставяте по корем. 

 

Защо бебетата не харесват да стоят по корем?

В днешно време бебетата прекарват голяма част от времето си облегнати назад – докато спят, в столчетата за кола, бебешките колички, люлките и сгъваемите седалки. Това са все позиции, неизискващи физическо натоварване. Затова, когато поставите вашето бебе по корем е нормално да не се чувства комфортно – позицията по корем изисква активни движения на цялото тяло, за да може детето да види какво се случва около него. Повдигането на главата, избутването с ръчички, прехвърлянето на тежеста само върху едната ръка, издърпването напред, са все неща, които са организационно и силово предизвикателство за едно бебе.

 

Как да задържим по-дълго време бебето по корем?

Бъдете в играта заедно с него.

Един от изпитаните трикове е да разсейвате бебето, докато то свикне с непознатото усещане. Най-добрият начин, по който можете да го направите, е да легнете с него на пода. Говорете му, използвайте дрънкащи, светещи играчки, правете смешни лица, привличйте вниманието му. Ако то стои и ви гледа, значи правите нещата по най-добрия начин.

Друга възможност е да поставите бебето върху корема си или върху activity mat за бебета.

След като детето ви има достатачно контрол на главата, около 4-ия месец, можете да играете на самолет. Легнете на пода и огънете краката си. Поставете корема на бебето на краката си, главата му – на коленете. След това свийте краката, докато държите здраво бебето. Гледайте се в очите през цялото време и се забавлявайте.

Бъдете в постоянен контакт с бебето си, за да усетите до кога то се чувства комфортно в тази позиция. Не забравяйте, че за деца в първите месеци след раждането това е огромно физическо натоварване. След като приключите с игрите и сложите детето да спи,  поставете го по гръб. Това е от изключителна важност за него.

Не използвайте възглавница, преди детето да е навършило 1 година. Препоръчително е възглавница да се ползва след 2 годишна възраст. 

Как да е лесно и забавно

За да улесните заниманията със своето бебе, използвайте разноцветен activity mat за бебета. Тези постелки са специално предназначени за деца на възраст до 6-7 месеца. На тях може да има огледало, музикални играчки, повърхности с различна структура.

Ако бебето има по-голям брат или сестра, може да се вкючи в заниманията. От най-ранна възраст децата учат от това, което виждат, чуват и усещат със сетивата. Интеракцията е изключително важна, това е периодът, в който детето ще изгради доверие във вас. 

Ползите за бебето от времето прекарано по корем!

 1. Помага за урепване на врата, гърба и мускулите на гръдния кош. Бебетата се нуждаят от силна мускулатура, за да се научат да сядат, пълзят, лазят и ходят.
 2. Времето, прекарано по корем с вашето бебе ще помогне да избегнете синдрома на отпуснанатата глава. Бебета, които прекарват твърде много време лежащи по гръб в бебешки легла и кошове, могат да развият плоски участъци по главата. Това е известно като positional plagiocephaly.
 3. Бебетата, които прекарват времето си по корем, гледат на околната среда около тях от различна гледна точка. Дори преди да започнат да пълзят, те могат да изследват техния свят, като въртят главата си и тялото си в различни позиции. Това помага за когнитивното развитие, а именно – бебето да опознава заобикалящия го свят по-бързо.
 4. Времето, прекарано по корем също помага на бебето да се учи да се съсредоточава и следи движенията на обекти.
 5. Бебетата, които прекарват известно време по корем всеки ден имат по-малка вероятност да имат нарушение в моторното развитие.

Какво да очакваме от нашето бебе по отношение на поставянето по корем??

0-2 седмица

 • Бебето може да повдигне изавърти главата с голямо усилие.
 • Ръцете са сгънати и прибрани до раменете.
 • Краката са сгънати и прибранаи под таза.
 • Бебето може да направи опит за избутване с краката.

1-2 месец от раждането

 • Бебето може да повдигне главата (за кратко) и да я завърти не напълно до около 45 градуса.
 • Върти главата за да постави бузата на пода.
 • Чуства се комфортно с бузата на пода.
 • Краката започват да се  така че корема да докосва пода.
 • Ръцете се отпускат и са вече отстрани на тялото.
 •  Докато е по корем ръцете леко натискат пода и изтласкват гръдния кош леко нагоре.

3-ти месец

 • Повдига главата 45-50 градуса и може да задържа без да се движи.
 • Въртене на главата, за да гледа и в двете посоки с повдигната глава.
 • Лакътя в опора най-често под или пред раменете.
 • От време на време повдига раменете и горната част на гръдния кош като пренася натиска на предмишницата.

4-ти месец

 • Повдига и държи главата стабилно до 90 градуса
 • Притиска предмишниците за да повдигне горната част на гръдния кош.
 • Бебето може да държи гръдния кош докато, главата гледа надолу.
 • Бебето може да повдигне едновременно и ръцете и краката в позиция „летене“

5-ти месец

 • Бебето все по-често предпочита да е по корем.
 • Започва да се издърпва и да достига до бекти.
 • Бебето може да започне да се обръща от корем по гръб и обратно, за стимулиране на сетивата си.
 • Започва да натиска с прави ръце за да повдигне гръдния напълно от пода.

6-7-ми месец

 • С изпънати ръце и вдигнат гръден кош се избутва назад.
 • Може да започне да отделя и корема от пода.
 • Започва да се върти в полу кръг с ръцете си.
 • Чуства се комфортно с дланите на пода.

 

 Рисунки: Анелия Захариева, за Дневникът на мама и татко ©. Използването на рисунките без разрешение от Дневникът на мама и татко е забранено.

 

 

 

 

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook