Меню

Практики в Болниците – приятел на бебето

Какво представлява статутът "Болница – приятел на бебето" и има ли той почва у нас?

През 1991 г. СЗО и УНИЦЕФ стартираха инициативата “Болница – приятел на бебето”. Това е статут, който една болница с родилно/неонатологично отделение може да придобие, когато прилага определени практики в подкрепа на кърменето. Тези практики, известни под името "10 стъпки за успешно кърмене", следва да бъдат част от националните политики, програми и планове. Трябва да бъдат заложени като стандарт за качество на национално ниво. Съответно, за тяхното изпълнение следва да се следи на национално ниво. Статутът се дава за 3 години и може да бъде отнет, както се случи с болниците-приятел на бебето у нас. В България инициативата стартира през 2015 година, когато болници са акредитирани като "Болници – приятел на бебето" от ???? За да няма спекулации с този термин, важно е родителите да знаят, че към 2019 г в България няма болници-приятел на бебето. 

За какво е нужен този статут?

Научно доказано, кърмените деца са по-здрави. Има майки, които са твърдо решени да кърмят децата си и се справят, преодолявайки предизвикателствата. Но има и майки, които имат нужда от подкрепа за успешното начало на кърменето. Ако наречем предизвикателство това да нямаш достъп до новороденото си бебе, за да го накърмиш, или то да получи първата си глътка, но тя да бъде не от майчиното, а от изкуствено мляко, дори майчиното да е налично, то може да се каже, че има какво да се направи, за да се подкрепи кърменето. Тези предизвикателства съществуват не само у нас. Препятствие в страната ни е дори липсата на достатъчно кадри в болниците, които да консултират и подпомагат майките.

 

Десетте стъпки в подкрепа на кърменето адресират именно подобни предизвикателства, които съществуват в болничните практики навсякъде по света. В най-актуалния им вид от 2018 година, те ясно определят стандартите за индивидуална грижа за майките и бебетата в клиничните практики, които желаят да получат статут на "Болница - приятел на бебето", както и национални процедури, гарантиращи спазването на тези стандарти. Кои са те?

Критични управленски процедури 

1a. Да спазват изцяло Международния код за маркетинг на заместителите на кърма и свързаните резолюции на Международната здравна асамблея. 

1b. Да има писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.

1c. Да има налични системи за постоянен мониторинг и управление на данните.

2. Всички сътрудници да имат достатъчни знания, компетентности и умения, за да поощряват кърменето.
 

Ключови клинични практики

3. С бременните жени и техните семейства да бъдат обсъждани значението и практическото осъществяване на кърменето.

4. Да се подпомага незабавния и непрекъсван контакт кожа до кожа и майките да бъдат подпомагани в поставяне на бебето на гърда възможно най-рано след раждането. 

5. Майките да бъдат подкрепяни да започнат да кърмят и да се справят с обичайните затруднения при кърменето. 

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни, ако това не се препоръчва по здравословни причини.

7. Майките и децата трябва да бъдат оставяни заедно и да бъдат в една стая 24 часа на ден. 

8. Майките да бъдат подкрепяни да разпознават и отговарят на сигналите на бебето за нуждата му хранене.

9. Майките да бъдат консултирани за използването и рисковете от храненето от шише, гумени биберони и залъгалки.

10. При изписването от болницата или родилния дом да се осигури достъп на родителите и децата им до навременна и продължителна подкрепа и грижа. 


Ако болницата не покрива горните точки, то тя не следва програмата „Болница – приятел на бебето”. Повече информация за инициативата прочетете в оригиналните документи (на английски език) тук.

Какво се очаква от здравните заведения, акредитирани като „Болница – приятел на бебето”*

 1. Да бъдете информирани предварително за предимствата на майчиното мляко и как да започнете да кърмите по най-добрия начин, така че да сте добре подготвена.
 2. Непосредствено след раждането имате право да получите бебето и то да остане непрекъснато при вас, най-малко за един час или докато първото кърмене е факт, да има пряк контакт с вашата кожа, за да му се даде възможност да намери самó гърдата.
 3. В случай че това се налага да се отложи поради раждане с цезарово сечение или усложнения в здравословното ви състояние, трябва да ви дадат детето до половин час, след като го поискате и сте в състояние да се грижите за него.
 4. Персоналът проверява от самото начало дали всичко е наред с кърменето.
 5. При нужда ви дават съвет винаги, когато ви е необходимо.
 6. В случай че възникнат проблеми, получавате необходимата помощ, така че да можете сама да ги разрешите.
 7. Ако временно сте отделена от детето, трябва да ви покажат как да се изцеждате на ръка и с помпа и да ви разяснят как да поддържате лактацията.
 8. В случай че бебето ви трябва да лежи в детското отделение, трябва да ви дадат възможност да бъдете с него през по-голямата част от деня, ако това е вашето желание.
 9. Новороденото ви дете не получава друга храна или течност, а само майчино мляко, освен когато има медицинско основание за това.
 10. Желателно е бебето да остане при вас през цялото денонощие. Болницата трябва да има практика за това.
 11. Можете да помолите за помощ и отмяна, ако сте много изтощена. Персоналът ще се погрижи за вас, така че да имате сили за детето.
 12. Насърчават ви да кърмите на поискване, т.нар. саморегулиране. Това означава да давате на детето ви да суче веднага щом прояви интерес и колкото време пожелае, в рамките на разумното, в случай, че това е добре за вас.
 13. Да ви научат, че прекалено сънливи деца, които не проявяват желание да се хранят, трябва да се вземат на ръце, да се носят и стимулират, че можете да събудите детето си и да го сложите на гърдата винаги, когато пожелаете, например, за да облекчи препълнените гърди.
 14. В родилното отделение не се използват шишета за хранене или биберони. Съветват ви да избягвате това, особено през първите седмици, докато усвоите и свикнете с кърменето и произвеждате достатъчно мляко.
 15. Дават ви информация за поликлиниката във вашия район и къде можете да потърсите помощ след раждането, в случай че възникнат проблеми.**
 16. Ако детето ви има нужда от адаптирано мляко, след като ви изпишат от родилното отделение, трябва да ви обяснят как да го приготвяте и как да го давате на бебето.

Тези изисквания са в съответствие на изработената програма от УНИЦЕФ и Световната Здравна Организация (СЗО), наречена „Десет стъпки за успешно кърмене”.

 


*Източник: "Азбука на кърменето", 2010, Гру Нюландер, издателство Славена
** В България има две доброволчески организации в подкрепа на кърменето –  Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене” и Ла Лече Лига. 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook