Меню

Правилна позиция на бебешките крачета при носене и в столче

Правилна позиция на бебешките крачета при носене и в столче

Правилно ли поставяте крачетата на бебето, когато го носите или превозвате в бебешко столче или количка? Понякога грешка може да стане неумишлено и да доведе до проблем като луксация или дисплазия на ставата. Тези състояния не са болезнени за бебето и е възможно даже да не разберете, докато... детето не проходи. Прочетете тази статия, ако имате бебе.

Какво е здрава тазобедрена става?

След раждането са нужни няколко месеца, докато ставите на бебето се разгънат по естествен път. При бебетата, които са били в напречна позиция в утробата (с дупето напред), е нужно дори повече време. Тазобедрената става се състои от ямка (приличаща на джоб) и бедрена глава (приличаща на топка). В първите няколко месеца бедрената глава е по-вероятно да седи разхлабена в ямката, защото е естествено бебетата да са по-гъвкави и защото краищата на тази ямка са изградени от мек хрущял, като този на ушите. Това означава, че ако твърде рано започнете насилствено да разтягате бедрата на бебето, има опасност краищата на ямката да се деформират (дисплазия на тазобедрената става) или постепенно бедрената глава да се изплъзне от там (луксация, дислокация).

Дисплазията и дислокацията не са болезнени за бебето. Възможно е дори да не разберете за тези състояния до момента на прохождането. Когато порастне обаче, те могат да се превърнат в болезнени артрити.

Рискът от дисплазия и луксация на тазобедрената става е по-голям в първите няколко месеца. До възраст 6 месеца, повечето бебета вече са удвоили размера си, бедрата са по-развити и сухожилията са по-силни, т.е. те са по-малко податливи към развитие на дисплазия на тазобедрените стави. 

Най-нездравословната позиция за тазобедрената става през детството е крачетата да се държат в права линия с таза и колената да са събрани едно до друго. Това е точно обратното на позицията на бебето в утробата. Рискът за тазобедрената става е още по-голям, когато бебето продължително време е в тази нездравословна позиция. 

Най-здравословната позиция за тазобедрената става е бедрата да падат или да се разтварят (естествено) настрани, като бедрата са подкрепени, а ставите – тазобедрените и на коленете, са наклонени/сгънати. Тази позиция (spread squat position) е наречена позицията на жокей, положението на стрелата, позицията на жабата, позицията на разпределение-клек или позицията на човека. Свободното движение на бедрата без насилствено да ги събираме едно към друго подкрепя естественото им развитие. 

Вижте повече за правилното повиване

Някои видове средства за носене на бебето могат да попречат на правилната позиция на бедрата. Такива могат да бъдат колички, столчета за кола, слингове, приспособления за скачане, ходене, упражнения и т.н. Всички те биха могли неумишлено да поставят крачетата в нездравословна позиция, особено когато се използват продължително време. Важно е да се оцени колко е голямо бебето и дали неговите размери и тегло са съобразени и отговарят на средството за носене, така че по време на транспортирането на бебето, крачетата да са в правилна позиция. Съветът е родителите да проучат гаранциите за сигурност и безопасност и рисковете на покупката. Ако имат съмнения, препоръчваме да се консултират със специалист. 

Илюстрациите по-долу показват обичайните средства за пренасяне, позволяващи по-здравословна позиция на крачетата, сравнени с тези, които не осигуряват това предимство.

 

Слингове

 


Източник: International Hip Dysplasia Institute 
Статията е преведена с разрешението на Международният институт за дисплазия на тазобедрената става от официалния сайт на института.

Summary Statement: The Medical Advisory Board of the IHDI does not endorse nor advise against any particular baby carrier or other equipment. The purpose of this educational statement is to provide information about healthy hip development to guide manufacturers in the development of safe designs of infant equipment, and to help parents make informed choices about the devices they use for their babies. Parents and caregivers are encouraged to choose a baby carrier that allows healthy hip positioning, in addition to other safety considerations. When babies are carried, the hips should be allowed to spread apart with the thighs supported and the hips bent.

Education Statement: Международният институт за дисплазия на тазобедрената става препоръчва здравословно позициониране на бедрата на бебето с цел подкрепа на тяхното нормално развитие. По време на вътреутробното си развитие, бебето прекарва дълго време свито в позиция, в която и двете бедра и колене са сгънати. 

Още по темата

Харесай ни във Facebook