Меню

Препоръки на СЗО за двигателна активност, време за седящи занимания и сън

Препоръки на СЗО за двигателна активност, време за седящи занимания и сън

 

За деца до 5 години

Тези указания са предназначени за всички здрави деца под 5 годишна възраст, независимо от пола, културния произход или социално-икономическия статус на семейството и са валидни за деца с всякакви способности. Въпреки това, грижещите се за деца с увреждания или медицинско състояние, могат да потърсят допълнителни указания от здравен специалист.


За най-големи ползи за здравето, бебетата и малките деца трябва да отговарят на всички препоръки за физическа активност, седящи занимания и сън в рамките на 24 часа. Замяната на време за седящи занимания пред екрана с умерена и интензивна физическа активност, придружено с достатъчно сън, може да осигури допълнителни ползи за здравето.


Препоръки за физическа активност

Деца до 1 г.

Трябва да бъдат физически активни по няколко пъти на ден по различни начини, особено чрез интерактивна игра на пода. Повече е по-добре. За тези, които още не са подвижни, това включва най-малко 30 минути в позиция по корем, разпределени в рамките на деня, докато детето е будно.


Деца на 1 – 2 г.

Трябва да прекарват поне 180 минути (3 часа) в различни физически дейности при всякаква интензивност, включително  умерена  до интензивна физическа активност, разпределена през целия ден; повече е по-добре.


Деца на 3 – 4 г.

Трябва да прекарват поне 180 минути (3 часа) в различни физически дейности при всякаква интензивност, от които най-малко 60 минути в умерена до интензивна физическа активност, разпределени през целия ден; повече е по-добре.

 

Препоръки за време в седящо положение

Деца до 1 г.

• Не трябва да бъдат задържани за повече от 1 час наведнъж (в детски колички, високи столове за хранене или на гърба на грижещия се).

• Времето пред екран не се препоръчва.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.


Деца на 1 – 2 г.

• Не трябва да бъдат задържани (в детски колички, високи столове за хранене или на гърба на грижещия се) или да седят за повече от 1 час наведнъж.

• За 1-годишна възраст, времето пред екран (като гледане на телевизия или видеоклипове, игра на компютърни игри) не се препоръчва.

• За 2-годишна възраст, екранното време не трябва да бъде повече от 1 час за целия ден; по-малко е по-добре.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.


Деца на  3 – 4 г.

• Не трябва да бъдат задържани за повече от 1 час (в детски колички) или да се оставят седнали за продължителни периоди от време.

• Времето пред екран трябва да бъде не повече от 1 час за целия ден.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.

 

Препоръки за време за сън

Деца до 1 г.

Трябва да имат 14–17 часа (0–3-месечна възраст) или 12–16 часа (4–11-месечна възраст) качествен сън, включително дрямка.


Деца на 1 – 2 г.

Трябва да имат 11–14 часа сън с добро качество, включително дрямка, с едно и също време за лягане и събуждане.


Деца на 3 – 4 г.

Трябва да имат 10–13 часа сън с добро качество, включително дрямка, с едно и също време за лягане и събуждане.

 
Речник

Интерактивна игра Интерактивна игра е игра с родител или грижещ се, в която детето и възрастният взаимодействат помежду си и се ангажират в играта както с цел познавателно учене и моторно учене. 
Да бъдат задържани  Когато децата не могат да се движат наоколо свободно и да играят за продължителен период от време

 


Източник и снимка: WHO guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age

 

 

Още по темата

 • Поставянето по корем – кога, как и каква е връзката му с ходенето

  Поставянето по корем е важно още в първите дни след раждането. Каква е връзката му с пълзенето, лазенето, изправянето с oпора и прохождането? Експерти установяват, че...

 • Анкета - Коя книга бихте препоръчали на други родители?

  Скъпи родители, има ли книга, която препоръчвате горещо на други родители? Споделете я с нас! Искаме да помагаме на вас, нашите читатели в избора на книги за родители и...

 • Да четем заедно

  Четенето на книжки още от най-ранна възраст е важно за развитието на детето. Целта не е децата да се научат да четат, защото те още не са готови за това. Те ще овладеят...

 • Как да отгледаме четящи деца

  За да могат да се справят децата с предизвикателството на променящия се свят, те трябва да умеят да четат с разбиране. Това се постига единствено ако книгите са станали...

 • Културата на четене се възпитава още преди раждането

  Децата са наши огледала. Вгледайте се в тях и вижте какво ще откриете за своето собствено отношение към книгите... Мислете за книгите като за обувките. Ако купите два...

 • Език и общуване - част 1

  За усвояването на звуците, думите и изреченията - едва ли си даваме сметка колко много информация трябва да обработи детето, за да научи майчиния си език. Много лингвисти...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook