Меню

Препоръки на СЗО за двигателна активност, време за седящи занимания и сън

Препоръки на СЗО за двигателна активност, време за седящи занимания и сън

 

За деца до 5 години

Тези указания са предназначени за всички здрави деца под 5 годишна възраст, независимо от пола, културния произход или социално-икономическия статус на семейството и са валидни за деца с всякакви способности. Въпреки това, грижещите се за деца с увреждания или медицинско състояние, могат да потърсят допълнителни указания от здравен специалист.


За най-големи ползи за здравето, бебетата и малките деца трябва да отговарят на всички препоръки за физическа активност, седящи занимания и сън в рамките на 24 часа. Замяната на време за седящи занимания пред екрана с умерена и интензивна физическа активност, придружено с достатъчно сън, може да осигури допълнителни ползи за здравето.


Препоръки за физическа активност

Деца до 1 г.

Трябва да бъдат физически активни по няколко пъти на ден по различни начини, особено чрез интерактивна игра на пода. Повече е по-добре. За тези, които още не са подвижни, това включва най-малко 30 минути в позиция по корем, разпределени в рамките на деня, докато детето е будно.


Деца на 1 – 2 г.

Трябва да прекарват поне 180 минути (3 часа) в различни физически дейности при всякаква интензивност, включително  умерена  до интензивна физическа активност, разпределена през целия ден; повече е по-добре.


Деца на 3 – 4 г.

Трябва да прекарват поне 180 минути (3 часа) в различни физически дейности при всякаква интензивност, от които най-малко 60 минути в умерена до интензивна физическа активност, разпределени през целия ден; повече е по-добре.

 

Препоръки за време в седящо положение

Деца до 1 г.

• Не трябва да бъдат задържани за повече от 1 час наведнъж (в детски колички, високи столове за хранене или на гърба на грижещия се).

• Времето пред екран не се препоръчва.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.


Деца на 1 – 2 г.

• Не трябва да бъдат задържани (в детски колички, високи столове за хранене или на гърба на грижещия се) или да седят за повече от 1 час наведнъж.

• За 1-годишна възраст, времето пред екран (като гледане на телевизия или видеоклипове, игра на компютърни игри) не се препоръчва.

• За 2-годишна възраст, екранното време не трябва да бъде повече от 1 час за целия ден; по-малко е по-добре.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.


Деца на  3 – 4 г.

• Не трябва да бъдат задържани за повече от 1 час (в детски колички) или да се оставят седнали за продължителни периоди от време.

• Времето пред екран трябва да бъде не повече от 1 час за целия ден.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.

 

Препоръки за време за сън

Деца до 1 г.

Трябва да имат 14–17 часа (0–3-месечна възраст) или 12–16 часа (4–11-месечна възраст) качествен сън, включително дрямка.


Деца на 1 – 2 г.

Трябва да имат 11–14 часа сън с добро качество, включително дрямка, с едно и също време за лягане и събуждане.


Деца на 3 – 4 г.

Трябва да имат 10–13 часа сън с добро качество, включително дрямка, с едно и също време за лягане и събуждане.

 
Речник

Интерактивна игра Интерактивна игра е игра с родител или грижещ се, в която детето и възрастният взаимодействат помежду си и се ангажират в играта както с цел познавателно учене и моторно учене. 
Да бъдат задържани  Когато децата не могат да се движат наоколо свободно и да играят за продължителен период от време

 


Източник и снимка: WHO guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age

 

 

Още по темата

 • Поставянето по корем – кога, как и каква е връзката му с ходенето

  Поставянето по корем е важно още в първите дни след раждането. Каква е връзката му с пълзенето, лазенето, изправянето с oпора и прохождането? Експерти установяват, че...

 • Анкета - Коя книга бихте препоръчали на други родители?

  Скъпи родители, има ли книга, която препоръчвате горещо на други родители? Споделете я с нас! Искаме да помагаме на вас, нашите читатели в избора на книги за родители и...

 • Да четем заедно

  Четенето на книжки още от най-ранна възраст е важно за развитието на детето. Целта не е децата да се научат да четат, защото те още не са готови за това. Те ще овладеят...

 • Как да отгледаме четящи деца

  За да могат да се справят децата с предизвикателството на променящия се свят, те трябва да умеят да четат с разбиране. Това се постига единствено ако книгите са станали...

 • Културата на четене се възпитава още преди раждането

  Децата са наши огледала. Вгледайте се в тях и вижте какво ще откриете за своето собствено отношение към книгите... Мислете за книгите като за обувките. Ако купите два...

 • Език и общуване - част 1

  За усвояването на звуците, думите и изреченията - едва ли си даваме сметка колко много информация трябва да обработи детето, за да научи майчиния си език. Много лингвисти...

Харесай ни във Facebook