Меню

Прилошаване при пътуване (кинетоза)

Прилошаване при пътуване (кинетоза)

Най-после сме на прага на дългоочаквана ваканция. Хубавото ни настроение обаче може да се помрачи, ако ние самите или детето ни страдаме от прилошаване по време на пътуване. Медицинското наименование на това състояние е кинетоза.  
 

Какво предизвиква кинетозата?

Кинетозата се дължи на разнопосочните и натоварващи сигнали, които постъпват в мозъка от очите, от рецептори за движение във вътрешното ухо и от стави, мускули, сухожилия, където също има рецептори за движение и положение на тялото в пространството. Вестибуларният апарат (органът на равновесието, разположен във вътрешното ухо) подава сигнали за изменение на положението на тялото, очите също може да регистрират промяна в обстановката, но рецепторите на мускулите, ставите и сухожилията отчитат, че тялото е в покой, защото самият човек не се движи. Това води до „объркване” на мозъка, който трябва да възприеме и преработи тази разнопосочна информация. Най-зле се понасят вертикалните движения (нагоре-надолу), каквито има при пътуване с кораб или яхта, но за някои и пътуването с автомобил е изпитание.  По-лабилната вегетативна нервна система, склонността към мигрени, нарушенията във вестибуларния апарат и стомашно-чревните проблеми също могат да допринесат за изявата и силата на симптомите.


Форми на кинетозата

Кинетозата има скрита и изявена форма. При скритата форма симптомите са:
 • усещане за тежест в главата;
 • сухота в устата;
 • слабост;
 • понижена активност.
   
При изразената форма към всичко гореизброено се прибавят един или повече от следните симптоми:
 • световъртеж;
 • гадене;
 • повръщане;
 • повишено слюноотделяне;
 • побледняване или зачервяване на кожата на лицето;
 • студена пот;
 • разтреперване;
 • ускоряване на пулса.

 

В по-тежките случаи има неудържимо повръщане, втрисане, силна тревожност или изразена раздразнителност.

Някои автори разделят кинетозата на стомашно-чревна, сърдечно-съдова и нервна форма, но най-често симптомите от трите системи са комбинирани.

Обикновено симптомите изчезват в рамките на 15 минути след спиране на движението. Това дава основание на учените да спорят дали кинетозата е болестно състояние или просто защитна реакция на претоварения от разнопосочни сигнали мозък. Многократното пътуване с един и същ вид превозно средство в рамките на кратък период от време може да доведе до постепенно развиване на толеранс към този вид движение и прекратяване на оплакванията.


Кой е засегнат?

Кинетозата се среща най-често сред децата (обикновено между 2 и 12 години). Преобладават момиченцата. Най-малките са пощадени, благодарение на това, че полюляването бързо ги приспива и така те „изключват” активната преработка на сигнали от очи, мускули, стави и т.н. Кинетоза може да има и в зряла възраст и отново е по-честа при жените. Това се обяснява с по-голямата лабилност на вестибуларния апарат при женския пол. Особено уязвима група са бременните жени, тъй като промените в хормоналния баланс също са фактор, улесняващ изявата на кинетозата.


Как можете да си помогнете при кинетоза?

 1. Общи мерки
 • Страдащият от кинетоза не бива да се храни обилно преди пътуване.
 • Избирайте за пътуването място над крилото на самолета или в средата на кораба, където турбуленцията и клатушкането се усещат най-малко;
 • Дайте възможност на засегнатия да диша свеж въздух, когато това е възможно (например отворете прозореца на колата или излезте на палубата на кораба);
 • Избягвайте всяка дейност, която изисква фокусиране на погледа върху близки предмети (четене или разглеждане на книга, електронни игри и др.);
 • Страдащият от кинетоза трябва да гледа напред към хоризонта, а не настрани и да избягва резките движения на главата;
 • Трябва да се избягват пушачите и силните парфюми – силните миризми често усилват гаденето.
 • Лесно достъпен начин за облекчаване на гаденето по време на пътуване е да се масажира акупресурната точка P-6. Тя се намира на вътрешната страна на предмишницата, във вдлъбнатината по срединната й линия, на около 2-3 пръста над китката. Има акупресурни гривни, които упражняват въздействие върху тази точка.

 

 

 1. Конвенционално лечение

За лечение на кинетозата, конвенционалната медицина прилага медикаменти с антихолинергично действие (напр. лекарства на основата на дименхидринат). За съжаление това са медикаменти с множество възможни странични ефекти и приложението им при най-често засегнатите от кионетоза (деца и бременни) трябва да става с повишено внимание. Поради риск от сънливост такива медикаменти не бива да се използват от шофьори.

 

 1. Лечение с хомеопатия

Хомеопатията предлага ефикасна и безвредна алтернатива при лечение на кинетозата.

Предимствата на хомеопатичните медикаменти са свързани с бързото действие и липсата на каквито и да било противопоказания за прием (вкл. при малки деца, бременни жени, шофьори). Те могат да бъдат усвоени от организма, дори когато е налице повръщане (не се пият, а се смучат и така попадат директно в кръвообращението, без да има опасност да се изхвърлят при повръщането).

Има два вида хомеопатични медикаменти за прилошаване при пътуване: – комбинирани (т.нар. специалитети, съдържащи група от активни вещества) и индивидуални (т.нар.монопрепарати, съдържащи само едно активно вещество). Един от най-използваните и ефикасни хомеопатични специалитети при кинетоза е Cocculine. При кинетоза, могат да бъдат подбрани и монопрепарати. Предимството на монопрепаратите се състои в това, че позволяват индивидуализиране на хомеопатичната терапия, а колкото по-близка е терапията до спецификата на оплакванията при дадения човек, толкова по-добър е ефектът й. Недостатъкът е, че монопрепаратите по-трудно могат да бъдат определени без консултация с квалифициран хомеопат.


Монопрепарати

Тук ще представим най-важните монопрепарати, използвани при кинетоза с техните основни характеристики. Обичайният начин на дозиране при тях е:

5 гранули за смучене 3 пъти дневно в деня преди пътуването и 5 гранули непосредствено преди отпътуването. След това, ако се наложи, по 5 гранули при всеки пристъп на неразположение. За малките деца, които не могат да смучат гранулите, 10 гранули се разтварят в малка бутилка вода. Това е медикаментът за деня. Водата се отпива след енергично раздрусване на бутилката.

 

Добре е 10-15 минути преди и след прием на хомеопатични препарати да не се приемат течности и храна.

Ментата, какаото, кофеинът и никотинът предизвикват спазъм на кръвоносните съдове. Добре е да се изчака един час след консумацията им, преди да се приема хомеопатичен препарат. Причината е, че хомеопатичните препарати се смучат, за да попаднат директно в кръвообращението, а при спазъм се нарушава проникването им в кръвоносните съдове.Cocculus indicus 9 СН. Оплаквания от гадене, повръщане и силен световъртеж, съпроводени от отпадналост и чувство за мускулна слабост. Оплакванията се засилват от всяко движение, от силни миризми (особено на цигари ), от преумора и безсъние. Подобрение настъпва от затопляне.

Tabacum 9 CH.  Освен гаденето, повръщането и световъртежа, тук е налице и повишено слюноотделяне и/или пребледняване със студено изпотяване. За разлика от Cocculus indicus, Tabacum е препоръчителен за употреба, когато оплакванията се влошават от затопляне, а се подобряват на открито и при затваряне на очите.

Petroleum 9 CH. Оплаквания се подобряват при затопляне (както при Cocculus indicus), при затваряне на очите (както при Tabaccum) и след нахранване (което не е характерно за останалите медикаменти). Детето Ви ще се повлияе добре от Petroleum, ако похапването на солети или друго по време на път, облекчава оплакванията му. 

Colchicum autumnale 9 CH: Оплакванията се провокират и обострят от силни миризми (на парфюм, храна, цигари…).

Nux vomica  9 CH. Този медикамент е подходящ за употреба, когато повръщането по време на пътуване, води до облекчаване на гаденето. Последното се засилва по време на хранене.

Ipeca 9 CH е препоръчителен медикамент в случаите, когато гаденето, което пациентът има, не се облекчава след повръщане.

 

Дневникът на мама благодари на д-р Райна Томова, зам.председател на Българската медицинска хомеопатична организация, за подготовката на тази тема.

Още по темата

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Как точно се разболяваме от грип?

  Как се заразяваме? Как да се борим с вирусите на грипа? Можем ли да се предпазим? Как да се лекуваме?

 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.

 • Мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

  Някои елементарни, но в същото време ефикасни мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те - прочетете тук. Познаването на най-често използваните...

 • Хомеопатия и температура

  Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме  се извършва индивидуално. От какво се определя и как се...

 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е хомеопатията.

Публикации

Харесай ни във Facebook