Меню

Проблеми при кърмене от страна на майката – преглед

Често трудностите при кърмене се дължат на особености в протичането на лактацията и неефективно сукане. Те водят до неадекватно изпразване на гърдите на кърмещата жена и разраняване на зърната. Това причинява неприятни усещания, болка и потиснатост, които от своя страна затрудняват по-нататъшното успешно кърмене.

Препълване на гърдите

Това е състояние, което обичайно настъпва на 2-3-ти ден след раждането на детето и се изразява в бързо нарастване на гърдите. Те стават по-тежки, твърди, топли и понякога болезнени при допир. Продължава 24-48 часа при подходящо лечение. Обичайно е по-изразено при първораждащи жени и по-поносимо и леко при раждане на второ и следващо дете. Някои майки си го обясняват със „слизането на млякото". Причината е бързото образуване на по-голямо количество мляко и оток в гърдите на жената. Най-добре е да бъде предотвратено - това може да стане ако детето е дадено на майката възможно най-рано след раждането, както и му е дадена възможност да суче начесто – при всяко желание.

Ако все пак се случи, вижте какво може да се направи тук:

 

Препълване на гърдите

Това е състояние, което обичайно настъпва 2-3 ден след раждането на детето и се изразява в бързо нарастване на гърдите. Те стават по-тежки, твърди, топли и понякога болезнени при допир. Ареолата и зърното са много твърди, възможно е зърната да се "изгубят". Бебето засуква трудно – възможно е да захапва само зърното.

При подходящо лечение това продължава 24-48 часа. Обичайно е по-изразено при първораждащи жени и по-поносимо и леко при раждане на второ и следващо дете.

 

Причини за препълване

Някои майки си го обясняват със „слизането на млякото“. Причината е бързото образуване на по-голямо количество мляко и оток в гърдите на жената. 

 

Какво може да се направи

Най-добре е препълването на гърдите да бъде предотвратено – това може да стане, ако детето е дадено на майката възможно най-рано след раждането и му бъде дадена възможност да суче често – винаги когато пожелае.

Ако въпреки всичко препълването възникне, може да се приложат следните мерки:

 1. Нежно масажиране на гърдите отгоре надолу по посока на ареолата и зърното (необходимо е повече търпение, отколкото сила и натиск, които могат да причинят много силна болка). Понякога отнема 30-40 минути;
   
 2. Топли компреси (топли кърпи) на гърдите няколко минути преди кърмене помага на кърмата да потече;
   
 3. Топъл душ или вана непосредствено преди кърмене;
   
 4. Изцеждане на малко количество кърма непосредствено преди кърмене с цел намаляване на напрежението и по-лесно засукване.
   
 5. Обратен натиск (линкът е към официалния български превод на статията) непосредствено преди кърмене – обичайно при препълване на гърдите, ареолата и зърното са много твърди и бебето засуква трудно. При притискане на ареолата с петте пръста на едната ръка (като лале) по посока на гръдната стена, се намалява отока на тъканта в областта на ареолата и така детето може да засуче по-лесно и ефективно;
 6. Mасаж по време на кърмене и компресия на гърдата – тази техника подобрява ефективността на сукането.
   
 7. Масаж на гърба;
   
 8. Физиотерапия.

 

Хиперлактация

Състояние, при което има свръхпроизводство на кърма. То може да е следствие както на физиологична особеност на жената, така и на предизвикан свръхсинтез на мляко. Обичайна причина е доизпомпването на гърдите до край след всяко сукане на детето. Случва се най-вече в първите седмици след раждането, когато страхът, че няма мляко или че може да стане мастит, е най-голям.


Какво може да се направи:

 • Намаляване на изцеденото количество мляко от всяка гърда;
 • Изцеждане само до облекчение – до намаляване на напрегнатостта на гърдите, независимо, че в тях остава известно количество кърма;
 • Сукане от едната гърда 2 последователни пъти – така се дава възможност на другата да „почива„  6 часа и да не произвежда толкова много мляко. Гърдата, от която не се суче, може леко да се изцежда само за облекчение.

Ако все пак се случи, вижте повече тук

Хиперлактация

Твърде многото кърма понякога се превръща в също толкова сериозен и притеснителен проблем, колкото и недостатъчното мляко. Това състояние често е некомфортно, болезнено и свързано с редица неприятни физически преживявания за вас и за детето. За щастие обаче има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.

Кога твърде многото мляко е проблем?

Всяка майка се надява да има много мляко за своето бебе и да се чувства спокойна, че то се храни добре и дори му остава. Затова обикновено обилното количество кърма е повод за радост и облекчение. Ако вие и бебето се чувствате добре и храненията са приятни и без стрес за двама ви, тогава няма нужда да се предприема каквото и да е.

Понякога обаче твърде изобилното количество мляко създава проблеми при вас и при бебето.

ПРОБЛЕМИ ПРИ МАЙКАТА

 • Гърдите ви са непрекъснато напрегнати и постоянно текат
 • Когато бебето се пусне от гърдата в началото на кърменето, млякото тече на силни струи
 • Постоянно се налага да изцеждате за облекчение на гърдите след сукането на бебето
 • Изцеденото мляко след кърмене е значително количество (повече от 50-60 мл)
 • Често получавате запушвания, които може да се развиват в мастит
 • Усещате болки по време на и след кърмене, защото бебето стиска зърното
 • Зърната може да се разраняват от дърпането на детето
 • Кърменията са изтощителни и нервни, защото бебето се дърпа и плаче на гърдата

ПРОБЛЕМИ ПРИ БЕБЕТО

 • Детето се дави от твърде силна струя, кашля, поема много въздух при хранене
 • Често повръща мляко по време на и след кърмене, понякога и през носа (заради което бебето може да бъде диагностицирано с „рефлукс“)
 • Изхожданията са твърде чести, експлозивни, зелени
 • Понякога изхожданията са нередовни, но бебето има повече от обичайната бройка тежки, постоянно мокри памперси
 • Бебето суче лошо заради постоянните опити да се справи със струята – засуква плитко, може да стиска с венци и да се дърпа от гърдата
 • Кърменето е голяма борба – детето се извива и дърпа назад, стяга се и пищи
 • Бебето не суче за успокоение и постоянно търси да суче нещо, което не пуска мляко
 • Детето е нервно, неспокойно и ревливо заради поемането на твърде много мляко и болките в коремчето
 • Някои деца започват да отказват да сучат на гърдата, ако не се вземат мерки и храненето продължава да е твърде некомфортно със седмици и месеци

Заради тези проблеми на бебето може погрешно да бъдат поставени диагнози като рефлукс, лактозна непоносимост, колики, алергия към белтъка на кравето мляко.

Как да съм сигурна дали проблемите с кърменето са заради твърде много мляко?

Всяка намеса в процеса на образуване на кърмата трябва да бъде преценена много внимателно, особено в първите седмици след раждането. Затова е важно да сте сигурна, че проблемът е именно с количеството кърма.

Признаците за това кога млякото е твърде много за бебето съвпадат с тези при различни други състояния на кърмачката и кърмачето (недостатъчно мляко, рефлукс, проблеми със сукането, къса юздичка на езичето и т.н.). Затова понякога разпознаването на проблема е трудно.

Един добър ориентир е, че при твърде много мляко децата обикновено наддават добре и дори повече от средното. Бързото наддаване на кърмачетата е нормално и не е повод за притеснение, ако детето се чувства добре и суче с удоволствие и желание. Ако обаче храненето е стресиращо за бебето и за вас, тогава е разумно да се вземат мерки.

Понякога обаче има бебета, които не наддават добре дори при изобилно количество мляко. Обикновено това е заради проблеми със сукането или защото храненето е твърде стресово и се опитват да го избягват.

Защо млякото е твърде много?

В първите дни почти всички жени имат много мляко. Ако раждането е протекло нормално и бебето има възможност да суче често и неограничавано, гърдите получават нужните сигнали и отговарят ентусиазирано. На 3-4. ден млякото се увеличава съществено и често става доста повече, отколкото е нужно за малкото стомахче на бебето. В тези моменти може да се наложи да се изцеждате, за да облекчавате постоянно пълните гърди.

Ако това е първото ви бебе, гърдите все още не знаят колко мляко ще е нужно и затова „дават всичко от себе си”.

При майките с второ или следващо бебе пък млякото обикновено е повече от първия път, вероятно защото нервните пътища за стимулиране са разработени добре и гърдите „знаят какво да правят”.

Това е физиологично свръхпроизводство, което се регулира за няколко дни до седмица, ако всичко върви нормално.

В първите дни след раждането често можете да чуете добронамерени, но погрешни съвети да цедите след всяко кърмене „докато гърдата стане мека като мекото на ухото”, за да няма препълване и задръжка на мляко. Ако в тази чувствителна фаза следвате усърдно тези съвети и всеки път цедите след добре сучещо бебе „до последна капка”, можете да се окажете с гърди, които произвеждат все повече и повече мляко с всеки изминал ден.

Опитите да спрете или намалите цеденето, когато не се правят по подходящ начин, може да докарат препълване, което да изисква още по-интензивно цедене за няколко дни. Така се завърта един неприятен порочен кръг на изцеждане, защото млякото е много, което прави млякото още повече, а това изисква още повече цедене.

Ако бебето се дави много по време на кърмене заради голямото количество кърма, може да чуете съвет да поизцедите гърдите преди това, за да се намали силата на струята. По този начин храненето става по-комфортно за бебето. В някои случаи обаче това изцеждане преди кърмене допълнително стимулира гърдите и млякото може да продължи да се увеличава.

Някои проблеми с организацията на кърмене също може да доведат до излишни количества мляко.

При жени, които имат изобилна кърма, бебетата често се нахранват много бързо. И ако сте чували, че бебето трябва да яде и от двете гърди, може да се изкушавате да го махнете бързо от едната, за да успее да посуче и на другата. По този начин се стига до свръхстимулиране на склонните към по-високо производство гърди.

Понякога поведението на децата също може да води до увеличаване на млякото. Бебето ви може да се нахранва много бързо, но да продължава да е много неспокойно. Макар да успява да поеме големи количества мляко само за няколко минути, информацията за пълното стомахче изисква поне 15-20 мин, за да стигне до мозъка. През това време бебето продължава да дава сигнали за глад, търси да суче и е неутешимо, което ви кара отново да предложите гърдата.

Препълването на коремчето пък прави детето още по-неспокойно и раздразнително. Големите кърмачета на майки с твърде много мляко се научават да отбягват гърдата и да си търсят други начини за сукане за комфорт (залъгалка, пръстче, одеалце...), но новородените още не са изградили тези връзки и разчитат на инстинкта си да сучат, когато усещат дискомфорт. От сукането обаче гърдите се стимулират повече от нужното и се поема твърде много мляко, което усилва дискомфорта на детето.

Майките на близнаци често имат големи количества мляко, тъй като по време на бременността гърдите са стимулирани от допълнителни количества плацентарен лактоген от втората плацента. След раждането пък всеки път се стимулират и двете гърди едновременно, а това е добра рецепта за поддържане на обилно количество кърма.

При някои жени може да има допълнителни (хормонални) фактори, които понякога имат за резултат свръхпроизводство на мляко.

Прочетете продължението, в което ще научите как да се справите с проблема:

Как да направя храненето по-комфортно за бебето?

Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко

Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

За щастие има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.

Как да направя храненето по-комфортно за бебето?

Според д-р Джак Нюман, повечето здрави бебета могат да се справят добре със силната струя, ако са засукали добре. Дълбокото засукване води до това млякото да тече в гърлото и намалява вероятността от давене и връщане на мляко през носа.

Когато кърмата е твърде много обаче, бебетата бързо се научават да сучат плитко и слабо в опит да намаляват силата на струята. Макар тази техника да им помага да се справят със силно течащото мляко за момента, в дългосрочен план позволяването на плитко и „мързеливо“ сукане може да доведе до рязък спад в количеството кърма след първите 2-3 месеца. Затова вниманието с поставянето и засукването винаги е добра идея.

Когато бебето се дави и не успява да се справя със силната струя, смяната на позата може да помогне:

Биологичната позиция

върши чудесна работа при повечето деца – детето е върху гърдата, главата му е по-високо от нея. В тази поза струята мляко трябва да тече срещу гравитацията. Това отслабва силата й и детето може да контролира по-лесно сукането.

Позата "конче" 

е друга много подходяща позиция, при която вие сте се облегнала назад, а детето е почти седнало с лице към вас и краченцата му обкрачват бедрото ви. Тази поза се препоръчва както при рефлукс, така и в много ситуации, когато децата се давят при хранене заради проблем с координирането на дишане, сукане и гълтане (както се случва и при твърде силна струя).

Вашето бебе суче спокойно през нощта, а се дави и дърпа през деня?

Тогава можете да помислите дали „нощната“ ви поза му помага да суче по-добре. Доста деца се справят значително по-лесно със силната струя в легналата поза за кърмене. Когато бебето е доста сънено, то суче по-слабо и млякото не тече така бурно.


А ако бебето има проблем само в самото начало,
при първото силно потичане на мляко, тогава има простичък трик, който често върши добра работа. Сложете едната си ръка плоско върху гърдата и в момента, в който усетите потичането, натиснете с длан към гръдния кош. Тъй като каналчетата са разположени плитко под кожата, такова плоско притискане върху голяма площ от гърдата намалява силата на струята и ще помогне детето да не се дави толкова.

Един друг вариант е да използвате поддържането на гърдата близо до ареолата „като цигара“ между показалеца и средния пръст. Това също притиска каналчетата и намалява силата на струята.


В случаите, когато тези простички мерки не помагат достатъчно или когато имате твърде много излишно мляко (над 500 мл излишък на ден), често са необходими по-сериозни действия.

Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко

При голямо количество излишно мляко не е разумно рязко да се спре изцеждането. Това може да доведе до запушвания и проблеми.

Един възможен вариант е да започнете плавно да намалявате изцежданото количество. Напр. ако цедите по 100 мл след сукането на бебето, може за 3-4 дни да опитате да цедите по 80 мл. След това намалявате с още 20-30 мл и пак изчаквате няколко дни, за да дадете възможност на гърдите да се нагодят и да намалят производството. Този метод обикновено е успешен и много щадящ, независимо че отнема по-дълго време.

Често препоръчваното в тези случаи хранене на бебето само от едната гърда на хранене обичайно върши добра работа, ако количеството излишна кърма не е твърде голямо.

Когато обаче количеството излишна кърма наистина е много голямо и обичайните мерки не дават достатъчно добър резултат, се използва т.нар. метод на пълно изпразване на гърдите и блок-хранения от едната гърда.

При този метод на първото сутрешно хранене и двете гърди се изпразват напълно с изцеждане, а после се дава и на бебето да суче от тях. Целта е да започнете деня със спокойни и леки гърди.

В следващите няколко часа давате на бебето да суче колкото често желае, но само от едната гърда. Разумно е да започнете с по-кратък период, напр. 3-4 часа предлагане само на едната гърда. Сами ще разберете кога е време за смяна – когато усещането за препълване в другата гърда започне да става много осезаемо.

Неизползваната гърда ще се препълва много – важно е да я облекчавате колкото пъти се наложи! За облекчаване се използва следният начин:

Започвате да изцеждате по какъвто начин ви е най-удобно и в момента, в който млякото започне да пръска на струйки, спирате. Ако гърдата е много пълна, вероятно някакво количество кърма ще изтече спонтанно. По този начин напрежението в гърдата се отпуска леко и ви става по-комфортно. Изцеденото количество кърма обаче е малко и не стимулира произвеждането на повече. Гърдата се задържа пълна, което е важно за задействане на естествените механизми за намаляване на млякото.

Допълнително можете да облекчавате дискомфорта, като използвате компрес от зелеви листа (измито и намачкано листо от прясно зеле се увива около гърдата) или студен компрес за около 20 мин на всеки 2 часа.

Въпреки мерките за облекчаване, напрежението започва да става трудно за издържане след няколко часа (обикновено след 3 или 4 часа). Това усещане – или ако видите, че бебето е започнало да става неспокойно на другата гърда и изглежда, че не му е достатъчно – е сигнал да прехвърляте детето да суче на пълната гърда, докато изпразнената започне да се препълва нетърпимо.

Първите 1-2 кърмения от силно напрегнатата гърда може да са много некомфортни за бебето заради твърде силната струя, затова е важно да използвате всички похвати:

 • биологична поза или друга, в която главата на бебето е по-високо от гърдата;
 • плоското притискане с длан или цигарения захват при задействане рефлекса на потичане;
 • отдръпване на бебето от гърдата в момента, в който усетите потичането и оставяне на силната струя да изтече спонтанно (можете да си подложите чашка, кърпа, или дори памперс за попиване на течащото мляко).

На следващата сутрин повтаряте програмата отначало. Рядко се налага гърдите да се изпразват с изцеждане сутрин повече от 2 поредни дни. Обичайно след това можете просто да храните от едната гърда за няколко часа, а след това само от другата за следващите няколко часа, докато количеството кърма се нормализира.

В огромната част от ситуациите тези два подхода вършат отлична работа и в рамките на няколко дни до седмица има значително подобрение.

В случаите, когато процесът не върви гладко или не става достатъчно бързо, вашият консултант може да ви предложи допълнителни мерки за улесняване на нормализирането на кърмата. Има някои обичайни билки, които се използват успешно за намаляване на млякото (сок от магданоз, ментова тинктура, чай от салвия и др.) в комбинация с останалите мерки.

В изключително тежки случаи, особено ако е намесен хормонален елемент и обичайните мерки не дават резултат, може да се наложи приемане на медикаменти под контрола на лекар.

За щастие в повечето ситуации кърмата се регулира по естествен път с порастването на детето. При огромната част от майките напасването на производството към нуждите на бебето става още в рамките на първия месец. В останалите случаи излишните количества постепенно намаляват и изчезват между втория и третия месец след раждането, когато хормоналното „управление“ на процеса отпада за сметка на увеличаващото се значение на сукането на бебето за контролиране на количеството.

Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

Мерките, които взимате, са временни и се използват, за да намалят излишното количество кърма – но ако се прилагат твърде дълго и не се следи ефекта им, може наддаването на бебето също да намалее. Целта ви е да се регулира производството – и след това да се върнете към нормален ритъм на кърмене, когато на всяко хранене предлагате на бебето да суче от едната гърда и следите за сигнали дали би искало да си хапне и от втората.

Когато количеството кърма се нормализира, ще забележите, че:

 • Бебето се храни по-спокойно, без толкова давене и кашляне;
 • Изхожданията стават жълти и не толкова течни;
 • Коликите на детето намаляват;
 • Бебето е по-спокойно и плаче по-малко;
 • Гърдите ви престават да се препълват силно и даже може да са доста меки.

Това са сигналите, че вече можете да опитате връщане към нормален ритъм на кърмене. Просто следете какво ви показва вашето бебе и как се чувствате. По този начин ще успеете да регулирате количеството на кърмата бързо, ефективно и с минимален дискомфорт за вас и за детето.

 


 

За щастие има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.

Как да направя храненето по-комфортно за бебето?

Според д-р Джак Нюман, повечето здрави бебета могат да се справят добре със силната струя, ако са засукали добре. Дълбокото засукване води до това млякото да тече в гърлото и намалява вероятността от давене и връщане на мляко през носа.

Когато кърмата е твърде много обаче, бебетата бързо се научават да сучат плитко и слабо в опит да намаляват силата на струята. Макар тази техника да им помага да се справят със силно течащото мляко за момента, в дългосрочен план позволяването на плитко и „мързеливо“ сукане може да доведе до рязък спад в количеството кърма след първите 2-3 месеца. Затова вниманието с поставянето и засукването винаги е добра идея.

Когато бебето се дави и не успява да се справя със силната струя, смяната на позата може да помогне:

Биологичната позиция

върши чудесна работа при повечето деца – детето е върху гърдата, главата му е по-високо от нея. В тази поза струята мляко трябва да тече срещу гравитацията. Това отслабва силата й и детето може да контролира по-лесно сукането.

Позата "конче" 

е друга много подходяща позиция, при която вие сте се облегнала назад, а детето е почти седнало с лице към вас и краченцата му обкрачват бедрото ви. Тази поза се препоръчва както при рефлукс, така и в много ситуации, когато децата се давят при хранене заради проблем с координирането на дишане, сукане и гълтане (както се случва и при твърде силна струя).

Вашето бебе суче спокойно през нощта, а се дави и дърпа през деня?

Тогава можете да помислите дали „нощната“ ви поза му помага да суче по-добре. Доста деца се справят значително по-лесно със силната струя в легналата поза за кърмене. Когато бебето е доста сънено, то суче по-слабо и млякото не тече така бурно.


А ако бебето има проблем само в самото начало,
при първото силно потичане на мляко, тогава има простичък трик, който често върши добра работа. Сложете едната си ръка плоско върху гърдата и в момента, в който усетите потичането, натиснете с длан към гръдния кош. Тъй като каналчетата са разположени плитко под кожата, такова плоско притискане върху голяма площ от гърдата намалява силата на струята и ще помогне детето да не се дави толкова.

Един друг вариант е да използвате поддържането на гърдата близо до ареолата „като цигара“ между показалеца и средния пръст. Това също притиска каналчетата и намалява силата на струята.


В случаите, когато тези простички мерки не помагат достатъчно или когато имате твърде много излишно мляко (над 500 мл излишък на ден), често са необходими по-сериозни действия.

Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко

При голямо количество излишно мляко не е разумно рязко да се спре изцеждането. Това може да доведе до запушвания и проблеми.

Един възможен вариант е да започнете плавно да намалявате изцежданото количество. Напр. ако цедите по 100 мл след сукането на бебето, може за 3-4 дни да опитате да цедите по 80 мл. След това намалявате с още 20-30 мл и пак изчаквате няколко дни, за да дадете възможност на гърдите да се нагодят и да намалят производството. Този метод обикновено е успешен и много щадящ, независимо че отнема по-дълго време.

Често препоръчваното в тези случаи хранене на бебето само от едната гърда на хранене обичайно върши добра работа, ако количеството излишна кърма не е твърде голямо.

Когато обаче количеството излишна кърма наистина е много голямо и обичайните мерки не дават достатъчно добър резултат, се използва т.нар. метод на пълно изпразване на гърдите и блок-хранения от едната гърда.

При този метод на първото сутрешно хранене и двете гърди се изпразват напълно с изцеждане, а после се дава и на бебето да суче от тях. Целта е да започнете деня със спокойни и леки гърди.

В следващите няколко часа давате на бебето да суче колкото често желае, но само от едната гърда. Разумно е да започнете с по-кратък период, напр. 3-4 часа предлагане само на едната гърда. Сами ще разберете кога е време за смяна – когато усещането за препълване в другата гърда започне да става много осезаемо.

Неизползваната гърда ще се препълва много – важно е да я облекчавате колкото пъти се наложи! За облекчаване се използва следният начин:

Започвате да изцеждате по какъвто начин ви е най-удобно и в момента, в който млякото започне да пръска на струйки, спирате. Ако гърдата е много пълна, вероятно някакво количество кърма ще изтече спонтанно. По този начин напрежението в гърдата се отпуска леко и ви става по-комфортно. Изцеденото количество кърма обаче е малко и не стимулира произвеждането на повече. Гърдата се задържа пълна, което е важно за задействане на естествените механизми за намаляване на млякото.

Допълнително можете да облекчавате дискомфорта, като използвате компрес от зелеви листа (измито и намачкано листо от прясно зеле се увива около гърдата) или студен компрес за около 20 мин на всеки 2 часа.

Въпреки мерките за облекчаване, напрежението започва да става трудно за издържане след няколко часа (обикновено след 3 или 4 часа). Това усещане – или ако видите, че бебето е започнало да става неспокойно на другата гърда и изглежда, че не му е достатъчно – е сигнал да прехвърляте детето да суче на пълната гърда, докато изпразнената започне да се препълва нетърпимо.

Първите 1-2 кърмения от силно напрегнатата гърда може да са много некомфортни за бебето заради твърде силната струя, затова е важно да използвате всички похвати:

 • биологична поза или друга, в която главата на бебето е по-високо от гърдата;
 • плоското притискане с длан или цигарения захват при задействане рефлекса на потичане;
 • отдръпване на бебето от гърдата в момента, в който усетите потичането и оставяне на силната струя да изтече спонтанно (можете да си подложите чашка, кърпа, или дори памперс за попиване на течащото мляко).

На следващата сутрин повтаряте програмата отначало. Рядко се налага гърдите да се изпразват с изцеждане сутрин повече от 2 поредни дни. Обичайно след това можете просто да храните от едната гърда за няколко часа, а след това само от другата за следващите няколко часа, докато количеството кърма се нормализира.

В огромната част от ситуациите тези два подхода вършат отлична работа и в рамките на няколко дни до седмица има значително подобрение.

В случаите, когато процесът не върви гладко или не става достатъчно бързо, вашият консултант може да ви предложи допълнителни мерки за улесняване на нормализирането на кърмата. Има някои обичайни билки, които се използват успешно за намаляване на млякото (сок от магданоз, ментова тинктура, чай от салвия и др.) в комбинация с останалите мерки.

В изключително тежки случаи, особено ако е намесен хормонален елемент и обичайните мерки не дават резултат, може да се наложи приемане на медикаменти под контрола на лекар.

За щастие в повечето ситуации кърмата се регулира по естествен път с порастването на детето. При огромната част от майките напасването на производството към нуждите на бебето става още в рамките на първия месец. В останалите случаи излишните количества постепенно намаляват и изчезват между втория и третия месец след раждането, когато хормоналното „управление“ на процеса отпада за сметка на увеличаващото се значение на сукането на бебето за контролиране на количеството.

Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

Мерките, които взимате, са временни и се използват, за да намалят излишното количество кърма – но ако се прилагат твърде дълго и не се следи ефекта им, може наддаването на бебето също да намалее. Целта ви е да се регулира производството – и след това да се върнете към нормален ритъм на кърмене, когато на всяко хранене предлагате на бебето да суче от едната гърда и следите за сигнали дали би искало да си хапне и от втората.

Когато количеството кърма се нормализира, ще забележите, че:

 • Бебето се храни по-спокойно, без толкова давене и кашляне;
 • Изхожданията стават жълти и не толкова течни;
 • Коликите на детето намаляват;
 • Бебето е по-спокойно и плаче по-малко;
 • Гърдите ви престават да се препълват силно и даже може да са доста меки.

Това са сигналите, че вече можете да опитате връщане към нормален ритъм на кърмене. Просто следете какво ви показва вашето бебе и как се чувствате. По този начин ще успеете да регулирате количеството на кърмата бързо, ефективно и с минимален дискомфорт за вас и за детето.

 

Запушен канал на млечната жлеза

Това е състояние, при което има затруднено отичане на мляко от някоя област на гърдата, като обичайната причина е притискане от по-стегнат сутиен, носене на чанта с презрамка, стегната дреха. Понякога е резултат на неефективното изпразване на определен участък при сукане на отпуснато и неефективно сучещо дете. Обичайно при това състояние майките опипват твърда зона на гърдата най-вече във външния горен участък на гърдата.


Какво може да се направи:

 • Освобождаване на дрехата, която е причинила запушването;
 • Слагане на детето в поза, при която брадата му е насочена към твърдия участък;
 • Нежно масажиране на твърдата зона на гърдата преди и по време на сукане;
 • В някои случаи, евентуално изцеждане на ръка или изпомпване на проблемната гърда след сукане, ако все още има твърд участък. Изпомпването трябва да се прави заедно с масажирането на втвърдения участък;
 • Физиотерапия.


Недостатъчно мляко

При недостиг на мляко най-добрата стратегия е:

 • Слагането на детето начесто на гърда-повече от 8-10 пъти за денонощие;
 • Нощните кърмения, които стимулират отделянето на хормона пролактин. Той увеличава общото количество кърма;
 • Изцеждане на всяка гърда с ръка или помпа „на сухо"  – т.е. без да капва капка мляко поне 3-5 минути след сукане;
 • Компресия на гърдата при сукане и изцеждане.


Чести грешки са:

 • Оставянето на детето на гърда с часове без то да суче ефективно, а само да "виси";
 • Изчакването "да се събере повече мляко" и след това да се кърми: този начин на кърмене води до постепенно намялване на кърмата поради недостатъчен стимул за отеляне на повече кърма.

Повече по темата прочетете тук:

От момента на първото поставяне на бебето на гърда този въпрос натрапчиво се върти в главата на всяка майка. Дали му е достатъчно, дали се нахранва, дали всичко е наред... На кого ли не му е минавало през ум колко по-удобно щеше да бъде, ако гърдите бяха разграфени, така че с един поглед да може да се разбере колко мляко е поело бебето.
 

От колко кърма има нужда бебето?

Отговорът на този въпрос вероятно ще е шокиращ за повечето жени: никой не може да каже точно колко мляко е нужно конкретно за вашето бебе. Количеството мляко, с което всяко индивидуално бебе се чувства и расте добре, се колебае в огромни граници – между 500 и 1200 мл за денонощие. При 700 мл разлика в потребностите на отделните бебета е буквално невъзможно да се предвиди колко ще е нужно за вашето бебе.

Затова милилитрите не са важни. Това, което ни е нужно да знаем, е дали бебето получава мляко от гърдата и как расте с количеството, което изяжда.
 

Как бебето показва дали се храни добре?

Простичкото правило „каквото е влязло, ще излезе” е прекрасен ориентир, на който може да се има доверие. Памперсите на вашето бебе ви дават нагледен отчет за състоянието му на всеки няколко часа. През първия месец от живота на детето изхожданията са изключително чувствителен показател и могат да ви ориентират кога всичко е наред и кога е нужно да търсите помощ.
 

Първите 5 дни

През първите пет дни броят мокри и наакани памперси за деня приблизително отговаря на цифрата на дните. Ако вашето бебе е само на кърма и не получава добавки от АМ и вода (чай, глюкоза), памперсите му би трябвало да изглеждат така:

 • Първи ден – един мокър и един наакан с тъмнозелен, почти черен цвят на изхожданията.
 • Втори ден – два мокри, два наакани памперса, цветът все още е тъмен.
 • Трети ден – съответно три мокри и три наакани, като зеленото изсветлява до цвета и консистенцията на грахова крем супа.
 • Четвърти ден – броят на мокрите и аканите памперси се увеличава още, като цветът продължава да изсветлява и да се промъкват светложълти нотки.
 • Пети ден – бебето би трябвало да ака и пишка обилно, а изхожданията да са жълтозеленикави до жълтооранжеви.

Тъмни изхождания на 5-ия ден при бебе, което не получава адаптирано мляко, най-често означават, че бебето не се храни добре и трябва да потърсите помощ!

В този период бебето все още е сънливо и може да е склонно да спи дълго време, дори да пропуска хранения. Важно е да помните, че храненията не трябва да падат под 8 за 24 ч и че е нужно детето да се храни и активно да поема мляко, а не само да спи на гърдата.
 

Първият месец

Поведението, действията и звуците на вашето бебе също са добър ориентир за това дали то получава мляко от гърдата.

 • Сукането започва с бързи кратки посуквания в първите няколко минути, последвани от дълбоко ритмично сукане след това, което се задържа поне за няколко минути;
 • Преглъщането на бебето се чува като ритмично сумтене или като тихо кхъ-кхъ-кхъ;
 • Бебето може да прави паузи, в които да си почива за кратко, но държи стабилно гърдата в устата си и възобновява сукането по своя инициатива;
 • В началото на кърменето бебето държи ръчичките си свити в юмручета близо до главичката, но в течение на храненето ръцете се отпускат и слизат по-надолу по тялото. Стегнатите юмручета се разпускат и пръстчетата вече са полусвити;
 • Детето се пуска от гърдата по свое желание, като изглежда сънено и спокойно – личицето му е изгладено, веждите и устните са отпуснати.

Усещанията за вас също ясно ви показват, че млякото изтича от гърдите и стига до детето.

 • Когато поставянето и засукването са както трябва, не усещате болка по време на храненето;
 • Имате ясното усещане за добър вакуум и ритмично „дърпане” при сукане;
 • След кърмене гърдите са осезаемо олекнали, в сравнение с преди кърменето;
 • При излизане от устата на бебето зърната са леко удължени и с по-наситен цвят, но не са смачкани, сплескани, наранени, нито са зачервени, лилави или бели;
 • В първите няколко дни след раждането сукането на бебето предизвиква осезаеми контракции на матката. Ако това е първото ви дете, може да ги разпознаете само по засиленото изтичане на лохиите в тези моменти. При второ и следващо дете тези контракции може да са много болезнени, но за щастие отминават след първите няколко дена, когато матката се свие значително;
 • Внезапно ожаднявате – буквално имате чувството, че бебето ви „изсмуква”;
 • В първите седмици може да се потите обилно по време на кърменето;
 • Възможно е в края на кърменето да се чувствате отпусната и сънлива, „като изцедена”.

Потенето и ожадняването са част от въздействието на хормоните, които предизвикват образуването и потичането на млякото. Те са „виновни” и за това в края на кърменето да ви се спи много. Не защото кърменето ви изтощава, а защото се синхронизирате с бебето. Както то ще поспи малко след храненето, така тялото ви подсказва, че е хубаво и вие самата да си почивате в първите седмици след раждането.
 

Кога да се притесняваме?

Ако вашето бебе няма изхождане за 24 ч, това е сигнал да се свържете спешно с вашия педиатър и бебето да бъде измерено още в рамките на същия или следващия ден!

На тази възраст – между изписването и края на първия месец – липсата на изхождания трябва да се приеме много сериозно. В над 90% от случаите при липса на наакан памперс се установява, че бебето не се храни добре и трябва да се вземат мерки да се подобри кърменето.
 


Имам ли достатъчно кърма – между първия и шестия месец

Имам ли достатъчно кърма – между първия и шестия месец

Около втория месец от кърменето настъпват редица промени при бебето и при вас, които лесно може да ви объркат и да ви накарат да се съмнявате дали имате достатъчно мляко.

Разранени зърна

 • Обичайната причина е неправилно засукване на детето, което най-вероятно суче от зърното и плитко обхваща ареолата. При това състояние зърното на майката не стига до мекото небце, както е правилно, а до твърдото небце на детето и се притиска и разранява при сукането;
 • Подобни разранявания може да има при наличие на юздичка на езика на детето;
 • Нерядко това състояние е придружено или се последва от т.нар. вазоспазъм – побеляване на зърното и силна болка за няколо минути,  обичайно след спиране на кърменето. Причинено е от спазъм на кръвоносните съдове на зърното вследствие травма – разранени зърна.
   

Какво може да се направи:

 • Много добре трябва да се огледа засукването на детето и позата при сукане. Обичайно причината е в това. Нерядко при подобни ситуации детето трябва да се сложи няколкократно на гърда по начин, който е най-подходящ за добро засукване. Не е добър подход  "да се търпи всяка болка, защото детето е най-важното", тъй като при това не се търси причината и крайният резултат не е много добър;
 • Добре е да се погледне внимателно и устичката на детето – дали се касае за юздичка на езика. В тези слуаи е необходимо да се направи консултация със специалист и да се коригира сукането според типа юздичка;
 • Добре е гърдите да се оставят на открито без слагане върху тях на тесни сутиени и дрехи и да се омазняват с подхранващи  и епителизиращи кремове
 • В случай на вазоспазъм облекчаване има от прилагне на топли компреси след кърмене и ползване на сешоар;
 • Понякога за кратко време и при силна болка от разраняването, може да се ползват и силиконови протектори. Не е добре, обаче да се разчита само на тях, а да се установи точната причина за проблема и тя да бъде отстранена. В противен случай след махането на протекторите, трудностите ще се възвърнат;
 • Физиотерапия.

Блистер

Блистерът е запушено от епидермис изход на каналче на млечната жлеза върху самото зърното. В него се задържа малко количество мляко. Вижда се като малка болезнена бяла или жълтеникава точка върху зърното. Често причините могат да са препълване на гърдите с недостатъчно освобождаване, пропускане на кърмене от съответната гърда, притискане от дреха, наслагване на инфекция.
 

Какво може да се направи:

 • Често сукане и изпразване на проблемната гърда;
 • Топлина и масаж преди сукане;
 • Добро поставяне на детето на гърда;
 • Сукане първо от засегнатата гърда. Ако болката е силна, първо се суче от другата гърда докато потече млякото от болната и след това гърдите се сменят;
 • Компресия на гърдата по време на сукане;
 • Изцеждане на гърдата с потапяне на зърното в топла подсолена вода.Мастит

Често състояние при кърмещите жени – в 3-20% от случаите според определението за това състояние. Това е възпаление на гърдата, при което тя е надута, болезнена, зачервена. Състоянието е съпроводено от грипоподобни симптоми и температура до 38,5 и повече градуса. Състоянията, които са описани по-горе са предразполагащи към мастит. Най-общо се причинява от неадекватно освобождаване на кърма от гърдите и понякога наслагване на инфекциозни причинители.
 

Какво може да се направи:

 • Ефективно и често освобождаване на гърдите от кърма. Нерядко детето отказва да суче от проблемната гърда. Тогава първо се суче от другата гърда докато потече млякото от болната и след това бебето се връща на проблемната гърда;
 • Ако се налага, след сукане може млякото от гърдите да се доизцеди (когато гърдите са все още топли, твърди и болезнени);
 • Топли компреси преди сукане и хладни след сукане за намаляване на болката и отока на тъканта. Добър ефект има прилагането на суров зелев лист след сукане;
 • Почивка, адекватно хранене, голямо количество течности са важни общоукрепващи мерки за възстановяване състоянието на майката.

В случай, че състоянието не се овладее за 1-2 дни и температурата се поддържа, е необходима консултация със специалист.

Източници:

http://kellymom.com/bf/concerns/mother/bfhelp-mother/#sorenipples

http://www.bfmed.org/Resources/Protocols.aspx

 

 

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook