Меню

Ранното въвеждане на фъстъци намалява риска от алергия

Ранното въвеждане на фъстъци намалява риска от алергия

През последните десетки години в страни като САЩ, Великобритания и др. значително нарастнаха случаите на алергия сред децата.  Изследване в Израел и Великобритания показа, че сред еврейските деца, живеещи в Израел, има много по-малко случаи на алергия към фъстъци, отколкото на еврейски деца във Великобритания. В Израел децата от много малки консумират фъстъци, съдържащи се в първите храни за ядене с пръсти. Подобни факти станали повод за провеждането на по-голямо изследване, което установява, че предлагането на фъстъци във възрастта межу 4 и 11 месеца, помага на децата с предразположеност към алергия да преодолят в 80% от случаите развитието на алергии до петата си година. Научните предположения, че в този период се отваря “прозорец”, в който храни алергени се възприемат от организма и предлагането им може да предпази децата от алергии към различни храни е на път да бъде напълно потвърдено. Държави като Австралия още през 2010 г приеха този факт и промениха препоръките си за захранване.

През 2012 г Европейската Академия по алергии и клинична имунология (EAACI) изготви свои препоръки, според които предлагането на храни-алергени след 4-ия месец не бива да бъде нито отлагано, нито промотирано, т.е. захранването с храни като фъстъци, риба, яйца и др. не е нужно да бъде отлагано. Това важи за всички деца, включително и за тези с фамилна предразположеност към алергии.

Превенция

Според последни научни изследвания, многократната консумация на храни-алергени в ранна детска възраст може да “научи” тялото ни да приема тази храна, така че тя да не предизвика алергия, когато детето порастне. Ново изследване* показа, че при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Изследователската работа продължава, като резултатите до момента дадоха основание на Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI) да изготви нови

Препоръки за първична превенция от хранителни алергии:

 

За всички деца:

  • Да не се спазва специална диета по време на периода на бременност и кърмене
  • Изключително кърмене в първите 4–6 месеца

 

За децата в по-висок риск:

  • Ако се налага дохранване през първите 4 месеца, да се предлага хипоалергенна формула.
  • Въвеждане на твърди храни след 4 месеца – според стандартните практики за захранване и хранене, без значение от атопична предразположеност.

 

Хранителните алергии

Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към хранителни вещества, при което участва имунната система с образуване на антитела. Често тя се бърка с хранителна непоносимост.

Хранителната непоносимост, дължаща се на храни, които съдържат или предизвикват освобождване на биологично активни вещества – хистамини, тирамин. Непоносимост са и вродените и придобити ензимни дефицити, например лaктозен дефицит - недостатъчност на ензима, който разгражда млечната захар. При истинска алергия, тя се предизвиква и при употреба на малко количество от съответната храна, докато при непоносимост ефектът се появява при консумация на по-големи количества.

Хранителните алергии при децата се проявяват най-често до 3-годишната им възраст и повечето се преодоляват до училищна възраст.

Алергичната реакция се проявява веднага или максимум до два дни след приемането на храната. Може да се прояви със зачервяване, сърбежи, обриви, повръщане, диария, хрема, кихане, кашлица, задух.


Обичайните храни-алергени

Краве мляко, яйчен белтък, фъстъци, ядки (като орехи и кашу), риба, ракообразни, соя, пшеница, ябълки, цитрусови и др. Кръстосани алергии


Кръстосани алергии

Съществуват и т.н. кръстосани алергии – например алергия към белтъка на кравето мляко и соевия белтък; към фъстъци и соя, зърнени храни и тревни полени; към домати и грах; към целина, моркови, пъпеш, банани; към ябълки, домати, праскови, кайсии; към киви, банан, пъпеш, спанак и др.


Алергия към храна от менюто на кърмещата майка

Ако кърмите, някои от храните, които вие приемате, може да се окажат неподходящи за вас и с преминаването си в кърмата да предизвикат болки в коремчето и плач. Ако вие или някой от семейството ви има или е предразположен към хранителни алергии, имайте едно наум, че същото може да се отнася и за детето. Вижте кои са най-честите храни, които предизвикват алергии тук. Най-често бебетата са чувствителни към кравето мляко. Дори и към това, което приемате вие, ако кърмите. Спрете за три седмици приема на прясно мляко и всякакви млечни продукти (когато това е причината, ефект обичайно настъпва още в рамките на първата седмица). Ако няма ефект, опитайте като спрете друга подозрителна храна. 


Алергия към белтъка на кравето мляко

  1. Храната не трябва да съдържа мляко и млечни продукти, супите – застройка,
  2. Млечните десерти трябва да се заместят с кисели, компоти, или да са приготвени с вода или нектар като заместител на млякото.
  3. Телешкото месо, чийто белтъци са подобни на тези в кравето мляко, се заменя с пилешко, заешко, свинско.
  4. За предпочитане е да се използва прясно месо, тъй като в процеса на замразяване в него се натрупват вещества, които могат по-лесно да предизвикат алергична реакция.
  5. Към десертите, по ваша преценка, може да добавяте по 2–3 лъжички от диетичното мляко, което детето приема.
  6. В зависимост от индивидуалната поносимост, след 1,5-2-2,5 г. първо се включват млечни продукти – сирене, кисело мляко, след това прясно мляко, зеленчуци, плодове, зърнени храни.

Превенция

Според последни научни изследвания, многократната консумация на храни-алергени в ранна детска възраст може да “научи” тялото ни да приема тази храна, така че тя да не предизвика алергия, когато детето порастне. Ново изследване* показа, че при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Изследователската работа продължава, като резултатите до момента дадоха основание на Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI) да изготви нови 

Препоръки за първична превенция от хранителни алергии:

За всички деца:

  • Да не се спазва специална диета по време на периода на бременност и кърмене
  • Изключително кърмене в първите 4–6 месеца

За децата в по-висок риск:

  • Ако се налага дохранване през първите 4 месеца, да се предлага хипоалергенна формула.
  • Въвеждане на твърди храни след 4 месеца – според стандартните практики за захранване и хранене, без значение от атопична предразположеност.

Прочетете повече по тази тема.
 

Захранване с храни алергени 

При по-висок риск от непоносимост и алергия към определени храни приемът им не трябва да бъде отлаган „профилактично“. (Отлага се само ако детето е опитало и е проявило реакция.) В тези случаи прието е по-бавното им въвеждане не по-рано от навършени 6 месеца. Добре е да знаете, че кърменето подпомага по-лесното въвеждане на тези храни – когато ги консумирате през първите месеци от живота на бебето, вие подготвяте организма му да се справя с тях и вероятността от алергични прояви е по-малка.

Единственото изключение е кравето мляко, към което има много чести алергични прояви – то се отлага за след навършване на 1 г.

  1. Въвеждайте малко количество (около 3 лъжички на ден) от само един продукт и постепенно го увеличавайте, като внимателно наблюдавате детето за прояви на алергия.
  2. След 3 дни до 1 седмица може да въведете следващ продукт, като имате предвид продуктите, които дават кръстосани алергии. 
  3. При проява на симптоми, изчакайте с включването на съответния продукт още няколко месеца.
  4. Отпадат съветите за по-късно въвеждане на храните алергени. Прочетете.
Съвет: Ако има близки на детето, страдащи от хранителна алергия, има вероятност детето ви също да прояви такава. В тези случаи, попитайте лекаря за подходящ противоалергичен медикамент, който да имате под ръка при захранването с рисковите храни.


Водене на дневник

Добре е при захранването с храни алергени, особено при деца, предразположени към алергии, да се подхожда индивидуално, да се води хранителен дневник, в който да се отбелязва:

  • Въвеждането на всеки хранителен продукт (вид храна);
  • Количество на въведената храна;
  • Час на хранене;
  • Времето на поява и точно описание на алергичната реакция.

 

Съвети при приготвяне на храната

За да постигнете оптимален растеж и развитие на детето, важно е правилно да комбинирате хранителните продукти, които то приема без проблеми, така че да постигнете балансирано и разнообразно пълноценно хранене, без риск от развитие на хранителни дефицити.

  1. Храната за деца до 3-годишна възраст е добре да бъде приготвена чрез задушаване, варене във вода или на пара, печене на фурна, а пърженето е добре да се избягва.
  2. При достатъчна температурна обработка повечето от алергените стават неактивни.
  3. Слагайте месото да се вари в студена вода, като може да отстраните първия бульон.

В деня не трябва да се включват големи количества от един и същ продукт, той да не се повтаря в седмичното меню, да се избягват силни подправки.

 

Изследването LEAP – ранно запознаване с фъстъците предпазва от алергия

През последните 10 години случаите на алергия към фъстъци в САЩ и много други страни са се удвоили.  Тя представлява необичаен отговор на имунната система към иначе безобидните фъстъчени протеини в храната. От нея страдат най-често децата и точно при тях тя може да доведе до сериозни последствия. Добрата новина е, че обикновено с възрастта фъстъчената алергия се „израства“.

При съмнение или при вече проявена алергична реакция към фъстъци обикновено се препоръчва избягване на храните, които ги съдържат, по време на бременност, кърмене и в ранното детство.

Алергията може да се „възпитава“

Участващите в едно проучване на американската Immune Tolerance Network, наречено „Ранно запознаване с фъстъците“ (Learning Early About Peanut – LEAP) прилагат точно обратния подход. Проучването, ръководено от проф. Гидеон Лек от Кралския колеж в Лондон, залага на хипотезата, че когато редовното ядене на продукти, съдържащи фъстъци, започне от ранна възраст, би предизвикало защитен имунен отговор, вместо алергична реакция.

В проучването, чийто резултати бяха публикувани през февруари 2015 г., участват над 600 деца на възраст между 4 и 11-месечна възраст с висок риск за фъстъчена алергия. Те са разделени на две групи на случаен принцип – едната група консумира поне три пъти седмично храни, които съдържат фъстъци, а другата ги избягва.

Когато навършили 5 години сравнили честотата на фъстъчената алергия между двете групи. 17% от децата в групата, която избягва фъстъци, развили алергия до 5-годишна възраст, докато само при 3% от децата, хранени със съдържащи фъстъци закуски, имали симптоми на алергия. Изводът на учените е, че при рискови бебета много ефективно за предотвратяването на алергична реакция е захранването с фъстъци през първите 11 месеца от живота им.
„В продължение на десетилетия алерголозите препоръчват малките деца да избягват консумацията на алергенни храни като фъстъци, за да се предотвратят хранителни алергии,“ отбелязва проф. Лек, водещият изследовател на проучването. „Нашите резултати показват, че този съвет е неправилен и може да допринесе за увеличаването на случаите на алергия към фъстъци и на други хранителни алергии.“

Дали децата са предпазени от алергия в дългосрочен аспект?

Екипът от учени обаче не спрял дотук. В продължение на проучването те искали да отговорят на въпроса дали децата са предпазени от алергия в дългосрочен аспект. 556 деца от първоначалните 640, участвали в проучването били подложени на едногодишна диета, изключваща фъстъците – 274 деца първоначални консуматори и 282 избягвали фъстъците. След 12 месеца на въздържане от фъстъци само 4,8% от първоначалните потребители на такава храна били алергични, в сравнение с 18,6% от групата на децата, които на практика не са ги консумирали 6 години – силно значима разлика.

Резултатите от продължението на изследването (LEAP-ON) били обсъдени в началото на март 2016 г. на годишната среща на Американската академия по алергии, астма и имунология  (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) и публикувани в New England Journal of Medicine, показват, че превенцията на фъстъчена алергия, постигната чрез консумацията на фъстъци в бебешка възраст при деца в риск, се запазва и след едногодишен период на избягване на фъстъчени храни.

„Това изследване предлага успокоение, че яденето на съдържащи фъстъци храни като част от нормалната диета, с епизодични периоди на избягването им, е безопасна практика за повечето деца след успешна терапия за толерантност“, казва д-р Джералд Непом, директор на Immune Tolerance Network. „Изглежда имунната система помни и поддържа своето състояние на толерантност, дори без редовно излагане на съдържащи фъстъци храни.“

 

Базата данни и цифри от двете изследвания са публично достъпни в портала на ITN за клинични изследвания, TrialShare. Подробно описание на двете изследвания може да намерите тук.

 

Още по темата

Публикации

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook