Меню

Ранното въвеждане на фъстъци намалява риска от алергия

Ранното въвеждане на фъстъци намалява риска от алергия

През последните десетки години в страни като САЩ, Великобритания и др. значително нарастнаха случаите на алергия сред децата.  Изследване в Израел и Великобритания показа, че сред еврейските деца, живеещи в Израел, има много по-малко случаи на алергия към фъстъци, отколкото на еврейски деца във Великобритания. В Израел децата от много малки консумират фъстъци, съдържащи се в първите храни за ядене с пръсти. Подобни факти станали повод за провеждането на по-голямо изследване, което установява, че предлагането на фъстъци във възрастта межу 4 и 11 месеца, помага на децата с предразположеност към алергия да преодолят в 80% от случаите развитието на алергии до петата си година. Научните предположения, че в този период се отваря “прозорец”, в който храни алергени се възприемат от организма и предлагането им може да предпази децата от алергии към различни храни е на път да бъде напълно потвърдено. Държави като Австралия още през 2010 г приеха този факт и промениха препоръките си за захранване.

През 2012 г Европейската Академия по алергии и клинична имунология (EAACI) изготви свои препоръки, според които предлагането на храни-алергени след 4-ия месец не бива да бъде нито отлагано, нито промотирано, т.е. захранването с храни като фъстъци, риба, яйца и др. не е нужно да бъде отлагано. Това важи за всички деца, включително и за тези с фамилна предразположеност към алергии.
 

Превенция

Според последни научни изследвания, многократната консумация на храни-алергени в ранна детска възраст може да “научи” тялото ни да приема тази храна, така че тя да не предизвика алергия, когато детето порастне. Ново изследване* показа, че при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Изследователската работа продължава, като резултатите до момента дадоха основание на Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI) да изготви нови

Препоръки за първична превенция от хранителни алергии:

За всички деца:
  • Да не се спазва специална диета по време на периода на бременност и кърмене.
  • Изключително кърмене в първите 4–6 месеца.
     
За децата в по-висок риск:
  • Ако се налага дохранване през първите 4 месеца, да се предлага хипоалергенна формула.
  • Въвеждане на твърди храни след 4 месеца – според стандартните практики за захранване и хранене, без значение от атопична предразположеност.

Хранителните алергии

Хранителните алергии
Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е при захранването на алергичните деца да се подхожда индивидуално, да се води хранителен дневник, по-рисковите храни да се въвеждат по-късно.

 


Изследването LEAP – ранно запознаване с фъстъците предпазва от алергия

Изследването LEAP – ранно запознаване с фъстъците предпазва от алергия
В проучването участват над 600 деца на възраст между 4 и 11-месечна възраст с висок риск за фъстъчена алергия. Изводът на учените е, че при рискови бебета много ефективно за предотвратяването на алергична реакция е захранването с фъстъци през първите 11 месеца от живота им. 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook