Меню

Разреден ябълков сок при разстройство

Разреден ябълков сок при разстройство

Приемът на наполовина разреден ябълков сок от деца с гастроентерит и слаба или никаква дехидратация действа по-ефикасно от електролитния разтвор, който обикновено се назначава в такива случаи.

Това показва проучване на канадски екип от лекари, воден от д-р Стивън Фрийдман, магистър по медицина, работещ в спешното отделение по гастроентерология на педиатричния отдел на Изследователския институт към детската болница Албърта, университета в Калгари, Канада. В проучването са участвали 647 деца на възраст от 6 месеца до 5 години (средна възраст 28,3 месеца). От тях 323, избрани на случаен принцип, са приемали през устата наполовина разреден ябълков сок плюс предпочитани течности, а 324 – подсладен и подправен с ябълкова есенция електролитен разтвор.

Изследователския екип е проследявал състоянието на децата през всеки от 7-те дни след началото на стомашното разстройство, за което са били приети в спешното отделение, а след това лекувани вкъщи. За всяко от децата е била предоставена 4 на брой 0,5-литрови бутилки с еднаква на цвят течност, като родителите не са знаели кое дете получава ябълков сок и кое – педиатричен електролитен разтвор. Те са били инструктирани да компенсират загубите на течности заради повръщане или разстройство със  съдържанието на получените бутилки по определена схема, както и какво да дават на децата след изчерпването на 2-литровата течност, получена от спешното отделение.

Процентът на неуспех при получавалите ябълков сок деца е бил 16,7, а при лекуваните с електролитен разтвор – 25%. За неуспех се приема необходимостта от извънредно посещение на лекар в рамките на 7-те дена, продължителна симтоматика (повръщане и/или диария), хоспитализация или необходимост от хидратация чрез включване на система.

Наблюдаваните резултати от това изследване поставят под въпрос традиционните препоръки за прием на електролитен разтвор в началния стадий на диария, тъй като разреденият ябълков сок действа по-добре и е 10 пъти по-евтин (на канадския пазар), а освен това се приема по-охотно от децата.

Резултатите от изследването са публикувани в края на април 2016 от JAMA, журнал на Американската медицинска асоциация. Пълният текст на изследването (на английски език) можете на намерите онлайн на: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=2518402#Results

 

 

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook