Меню

Рецепти и съвети за приготвяне и предлагане на първите храни

Рецепти и съвети за приготвяне и предлагане на първите храни

Преди да започнете с приготвянето на захранващите храни, прочетете:
Захранване – с какво да започнем, схеми на предлагане на първите храни

 

Зеленчуково и месно-зеленчуково пюре 

Измийте, обелете и сварете избрания зеленчук в малко вода или на пара – до омекване. Пасирайте и добавете кърма или мляко в пропорция около 3:1 (3 дози пюре + 1 доза мляко), а при първите храни в пропорция 2:1. Картоф, морков или тиква са подходяща основа за пюрета с други зеленчуци, лук и подправки (копър, магданоз). Към пюрето можете да добавите и малко количество краве масло или зехтин, които увеличават енергийната му стойност и подпомагат усвояването на витамин А. Ако приготвяте месно-зеленчуково пюре, добавете количеството месо за възрастта към зеленчуковото пюре. Месото можете да сварите и заедно със зеленчуците. За улеснение и лесно привикване към семейното меню – отделете избраните съставки за пюре при приготвянето на супа или основно ястие за вашата трапеза, преди да добавите сол и силни подправки. 

  1. Захранване с месо – За да бъде захранено с месо, детето трябва да е навършило 6 месеца! След тази възраст то има нужда от желязо – затова месото се препоръчва като една от първите 2-3 храни при захранване. Желязото в него е по-лесно усвоимо от жълтъка, затова можете да въведете първо месо (например пилешко), после жълтък. Към зеленчуковото пюре всеки ден увеличавайте количеството пасирано месо с 5 грама до достигане на 20 г месо (4 чаени лъжички). Детето е захранено с месо. След това предлагайте месно-зеленчуково пюре през ден. Количество месо след 8 месечна възраст – 40 г. 
  2. Захранване със жълтък – към зеленчуковото пюре през ден прибавяйте жълтък с големината на грахово зърно, като с всяко следващо увеличавате до достигането на количеството жълтък за възрастта. След захранването с жълтък редувате месно-зеленчуково и зеленчуково пюре с жълтък през ден. 

6-7 месеца – 1/4 жълтък; 8 месеца – 1/2 жълтък; над 9 месеца – 1 жълтък 

Плодово пюре 

Измийте, обелете, (почистете от семки) и сварете избрания плод в малко вода или на пара - до омекване. Пасирайте. Ако сместта е твърде гъста, можете да добавите малко от водата. Правете комбинации от плодове, след като детето е захранено с тях. Твърдите плодове се дават сварени и пасирани до навършване на около 8 месеца, когато детето вече ще може да яде по-груби парченца. Банан можете да предлагате и суров – под формата на пюре или добре намачкан с вилица. Плодово пюре можете да добавяте към кашата за следобедна закуска. 

  1. Захранване с плодове – Започнете след като детето е захранено с първата храна (например – зеленчуци). Можете да въведете плод като круша или слива още след първите зеленчуци, в случай, че детето има запек. Можете да комбинирате със зеленчуци или каша.41 

Каша 

За домашно-приготвена каша – смелете 1/4 чаша кафяв ориз в мелничка, блендер или кухненски робот. Добавете го към една чаша вряща вода и оставете да ври на тих огън 10 минути при непрекъснато бъркане. След като кашата е готова, можете да добавите обичайното мляко и/ или плод. Сервирайте кашата топла. 

  1. Захранване с безглутенови каши, обогатени с желязо – Ако сте избрали каша, обогатена с желязо за първа храна, следвайте схемата за захранване с първа храна. След петия ден към кашата можете да добавяте плод (по няколко лъжички нов плод за 2-4 дни). Ако детето вече е захранено с първа храна –въвеждайте нови плодове или други безглутенови каши. На децата, които наддават повече, не е препоръчително да се предлага често каша и кисел, а предимно плодово пюре. 

Хляб и хлебни изделия 

Повечето видове хляб и хлебни изделия се приготвят от глутен-съдържащи зърнени храни – пшеница, лимец, спелта, овес, ечемик, ръж. 

Алергията към глутен се нарича целиакия. Ако баща, майка, брат или сестра е с диагностицирано заболяване, счита се, че детето също е с висок риск от целиакия. 

При децата, които не са с висок риск за целиакия, хляб можете да въведете още след първите храни (но не по-рано от 6-месечна възраст) – започва се с малко количество и постепенно се достига до 1 филийка в рамките на 1-2 месеца. Можете да предложите например коричка хляб, която детето да опитва да дъвче и смуче. Това ще бъде и първата от серия забавни “храни за ядене с пръсти” (finger foods), които можете да давате от тук нататък. (Глутен-съдържащи каши, обогатени с желязо можете да предложите дори на деца, захранени след 4 м, но не като първа захранваща храна, с въвеждане в малки количества и постепенно.) 

Попара 

Към преварената вода добавете предварително обезсолено краве сирене – количество колкото кибритена кутийка, краве масло на върха на ножа и 2 детски сухара. Обезсоляването на сиренето се прави като го сложите във вода от предната вечер. В кърмаческа възраст не се препоръчват билкови чайове – те имат фармакологично действие и може да имат неблагоприятен ефект при бебетата. 

  1. Захранване с попара – след навършване на около 8 месеца, към менюто можете да предложите попара. 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook