Меню

Рецепти и съвети за приготвяне и предлагане на първите храни

Рецепти и съвети за приготвяне и предлагане на първите храни

Преди да започнете с приготвянето на захранващите храни, прочетете:
Захранване – с какво да започнем, схеми на предлагане на първите храни

 

Зеленчуково и месно-зеленчуково пюре 

Измийте, обелете и сварете избрания зеленчук в малко вода или на пара – до омекване. Пасирайте и добавете кърма или мляко в пропорция около 3:1 (3 дози пюре + 1 доза мляко), а при първите храни в пропорция 2:1. Картоф, морков или тиква са подходяща основа за пюрета с други зеленчуци, лук и подправки (копър, магданоз). Към пюрето можете да добавите и малко количество краве масло или зехтин, които увеличават енергийната му стойност и подпомагат усвояването на витамин А. Ако приготвяте месно-зеленчуково пюре, добавете количеството месо за възрастта към зеленчуковото пюре. Месото можете да сварите и заедно със зеленчуците. За улеснение и лесно привикване към семейното меню – отделете избраните съставки за пюре при приготвянето на супа или основно ястие за вашата трапеза, преди да добавите сол и силни подправки. 

 1. Захранване с месо – За да бъде захранено с месо, детето трябва да е навършило 6 месеца! След тази възраст то има нужда от желязо – затова месото се препоръчва като една от първите 2-3 храни при захранване. Желязото в него е по-лесно усвоимо от жълтъка, затова можете да въведете първо месо (например пилешко), после жълтък. Към зеленчуковото пюре всеки ден увеличавайте количеството пасирано месо с 5 грама до достигане на 20 г месо (4 чаени лъжички). Детето е захранено с месо. След това предлагайте месно-зеленчуково пюре през ден. Количество месо след 8 месечна възраст – 40 г. 
 2. Захранване със жълтък – към зеленчуковото пюре през ден прибавяйте жълтък с големината на грахово зърно, като с всяко следващо увеличавате до достигането на количеството жълтък за възрастта. След захранването с жълтък редувате месно-зеленчуково и зеленчуково пюре с жълтък през ден. 

6-7 месеца – 1/4 жълтък; 8 месеца – 1/2 жълтък; над 9 месеца – 1 жълтък 

Плодово пюре 

Измийте, обелете, (почистете от семки) и сварете избрания плод в малко вода или на пара - до омекване. Пасирайте. Ако сместта е твърде гъста, можете да добавите малко от водата. Правете комбинации от плодове, след като детето е захранено с тях. Твърдите плодове се дават сварени и пасирани до навършване на около 8 месеца, когато детето вече ще може да яде по-груби парченца. Банан можете да предлагате и суров – под формата на пюре или добре намачкан с вилица. Плодово пюре можете да добавяте към кашата за следобедна закуска. 

 1. Захранване с плодове – Започнете след като детето е захранено с първата храна (например – зеленчуци). Можете да въведете плод като круша или слива още след първите зеленчуци, в случай, че детето има запек. Можете да комбинирате със зеленчуци или каша.41 

Каша 

За домашно-приготвена каша – смелете 1/4 чаша кафяв ориз в мелничка, блендер или кухненски робот. Добавете го към една чаша вряща вода и оставете да ври на тих огън 10 минути при непрекъснато бъркане. След като кашата е готова, можете да добавите обичайното мляко и/ или плод. Сервирайте кашата топла. 

 1. Захранване с безглутенови каши, обогатени с желязо – Ако сте избрали каша, обогатена с желязо за първа храна, следвайте схемата за захранване с първа храна. След петия ден към кашата можете да добавяте плод (по няколко лъжички нов плод за 2-4 дни). Ако детето вече е захранено с първа храна –въвеждайте нови плодове или други безглутенови каши. На децата, които наддават повече, не е препоръчително да се предлага често каша и кисел, а предимно плодово пюре. 

Хляб и хлебни изделия 

Повечето видове хляб и хлебни изделия се приготвят от глутен-съдържащи зърнени храни – пшеница, лимец, спелта, овес, ечемик, ръж. 

Алергията към глутен се нарича целиакия. Ако баща, майка, брат или сестра е с диагностицирано заболяване, счита се, че детето също е с висок риск от целиакия. 

При децата, които не са с висок риск за целиакия, хляб можете да въведете още след първите храни (но не по-рано от 6-месечна възраст) – започва се с малко количество и постепенно се достига до 1 филийка в рамките на 1-2 месеца. Можете да предложите например коричка хляб, която детето да опитва да дъвче и смуче. Това ще бъде и първата от серия забавни “храни за ядене с пръсти” (finger foods), които можете да давате от тук нататък. (Глутен-съдържащи каши, обогатени с желязо можете да предложите дори на деца, захранени след 4 м, но не като първа захранваща храна, с въвеждане в малки количества и постепенно.) 

Попара 

Към преварената вода добавете предварително обезсолено краве сирене – количество колкото кибритена кутийка, краве масло на върха на ножа и 2 детски сухара. Обезсоляването на сиренето се прави като го сложите във вода от предната вечер. В кърмаческа възраст не се препоръчват билкови чайове – те имат фармакологично действие и може да имат неблагоприятен ефект при бебетата. 

 1. Захранване с попара – след навършване на около 8 месеца, към менюто можете да предложите попара. 

Още по темата

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст...
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на...
 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на...
 • Готовност и начало на захранване

  Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook