Меню

Родители и община – за безопасни детски площадки

Новосформирано звено към районната администрация на район "Триадица", София, отговаря за ремонта и поддръжката на детските площадки. При подаден сигнал се реагира бързо за отстраняване на проблемите.

Събитие на неформалната родителска група “Без!опасни детски площадки в София” събра представители на общината, за да повдигне въпроса за неремонтираните детските площадки. Активността на тази група, създадена наскоро от Мая Цанева във Facebook, даде пример колко важна е активността на родителите и подадените от тях сигнали. По време на събитието, своята подкрепа за родителската инициатива дадоха г-н Антоний Кръстев г-н Здравков (прочетете интервюто с него), Главен архитект на София. 

 

на снимката: Антоний Кръстев, заместник кмет на Столична община, район "Триадица", Елена Димитрова, началник отдел "Инвеститорски контролол, Инженерна инфраструктура", ландшафтен архитект Стоянка Гигова, технолог в Столична община, район "Триадица"

 

Г-н Кръстев, подкрепяте ли родителски инициативи като “Без!опасни детски площадки в София”?

Винаги приветстваме мероприятия от този тип, подкрепяме ги, търсим контакт с тях и държим на обратната връзка. Ние непрекъснато обикаляме района, гледаме, но няма как да видим всички нередности. Когато има обратна връзка, получаваме пълната картина, затова разчитаме на тази добра комуникация с гражданите. Ще обърнем внимание на всички сигнали, които са събрани днес, на това мероприятие, и ще се опитаме максимално бързо да ги обработим. Бюрократичният процес е труден и бавен и ако не действаме веднага (а това е нашето желание и цел), процесът ще се забави много във времето. Колегите и в момента оглеждат площадки и изготвят сметки.

Кой е най-бързият начин за подаване на сигнал?

Вариантите са няколко – официално, чрез сигнал в деловодството, чрез имейл (там получаваме много от сигналите) или чрез контактния център. На сайта на общината са качени координатите на кмета, зам. кмета и на главния инженер. Обработваме всички постъпили сигнали освен устни, защото трябва да имаме нещо черно на бяло, върху което да стъпим.

Можете ли да ни разкажете за успешни примери?

Съвсем пресен случай, от преди две седмици, е ремонт на площадка в „Гоце Делчев“, след множество постъпили сигнали. Със съдействието на транспортна инфраструктура успяхме да асфалтираме и подходите към площадката. В момента работим много активно с гражданите в „Манастирски ливади“, защото там, за съжаление, няма изградени детски площадки. Подготвяме проект за мини парк, в който ще има детска площадка и фитнес уреди за възрастни. В „Кръстова вада“ също търсим подходящ терен, на който да построим детска площадка, защото там няма такава и гражданите се оплакват. Надяваме се след като влезе в сила кадастралната карта, имайки реални наблюдения над територията, да открием подходящо място. В целия ни район има около 100 площадки, но за съжаление не всички са в добро състояние.

Каква е статистиката за състоянието на детските площадки във вашия район?

Около 40% са по наредба и са оправени, но голяма част са амортизирани с времето. Доскоро имаше изискване за сключен договор с фирма, която да инспектира състоянието на съществуващите площадки. За щастие, това ограничение отпадна и сега сме сформирали звено към районната администрация, което има пълномощието да отговаря за ремонта и поддръжката. Сега всичко става много по-бързо – получаваме сигнал и веднага пращаме колеги, които да проверят и отстранят проблемите. Когато обаче става въпрос за строеж на нова площадка, сме длъжни да проведем търг за избор на изпълнител.

Има ли бюджети за ремонтиране на всички площадки?

Не и на всичките накуп. Ние сме второстепенен бюджетен разпределител и за определени площадки (чрез писма), можем да изискваме бюджет от Столична община.

Какви са приоритетите, заложени от Столична община? В какъв ред избирате кои площадки да бъдат ремонтирани или обновени изцяло?

Тези, които са в най-лошо състояние са приоритет, също и тези, които са най-посещавани.

Какво трябва да направят родителите, когато забележат нередност (нещо счупено) на детската площадка?

Апелирам всички родители да подават сигнали за всичко, което забележат, за да можем максимално бързо да изпратим колеги, които да отстранят проблема.

Какви са Вашите цели за следващата година?

Изградили сме си една дългосрочна цел, да оправим колкото може повече площадки, тротоари и вътрешно-квартални улици и площи. Правим тротоарите с понижения и анти-парко- места. Надяваме се (предстои) да се разрастне звеното, което се занимава с тази дейност. Едновременно ще извършва поддръжката на зелените площи и вегетативните междублокови пространства. Другата ни цел е да открием и премахнем всички ненужни (старии и опасни) съоръжения, а те не са малко. Това може би ще отнеме най-много време откъм организация и изпълнение.

 

Ландшафтен архитект Стоянка Гигова, технолог в Столична община, район "Триадица": Това, което ни предстои да направим допълнително, е първо, да се разрастне звеното, което ще се занимава с тази дейност. Това звено едновременно ще извършва поддръжката на зелените площи и на вегетативната част на всяко междублоково пространство. След това, в зависимост от сигналите, предстои да направим програма за всичко, което ще се извърши – защото има повече от 100 детски площадки, има и кътчета, има и междубокови пространства, където са останали възрастни хора и няма деца, но има детски съоржъжения.

 

 

Мая Цанева, основател на “Без!опасни детски площадки в София”


 

Конкурс за детска рисунка

 

Събиране на подписка 

Забавна детска програма

 

По материала работиха Елена Бачева и Галя Захариева

 

 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook