Меню

Ротавирусен гастроентерит

Ротавирусен гастроентерит

Ротавирусният гастроентерит е най-честата причина за остра диария сред кърмачетата и децата по целия свят. Самото заболяване преминава от само себе си, при спазването на подходяща диета, достатъчен прием на течности и добра хигиена. Но в същото време, тежката диария води до загубата на течности, свързани с тежко обезводняване и дори смърт.

Вероятно всеки човек на света е преболедувал Ротавирусната инфекция, но най-често боледуват децата на възраст 3 - 5 г. Тежките форми и нуждата от болнично лечение се срещат по-често сред кърмачетата.

Инфекцията се причинява от вирус с двойноверижна РНК от семейство Reoviridae. Описани са 5 типа Rotavirus – A, B, C, D и Е. Острият гастроентерит при човека се предизвиква от типове А, В и С. 
 

Как се заразяваме

Най-често заразата с ротавирусна инфекция се разпространява през зимно-пролетния период (от декември до май). Причината е, че ротавирусът оцелява по-добре в ниски температури. В умерените ширини като нашата, през сухото и горещо лято вирусните частици загиват бързо. (при влажно и хладно лято епидемия може да се развие и през лятото.) Предава се по фекално-орален път, т.e замърсените с фекалии вода, зеленчуци, плодове, ръце, играчки и други, са преносител на заболяването. Например: детето с неизмити ръце поставя храна в устата си. Има още хиляди подобни ситуации, достатъчно е само да  заменим думата „храна“ с „играчки“, „пръсти“, „залъгалки“, „замърсена вода“ и т. н.

Заразяването е лесно – достатъчни са по-малко от 100 вирусни частици, а във всеки грам изпражнения на болен човек има над 10 трилиона. 
 

Симптоми

Заболяването най-често започва внезапно – с обща отпадналост на детето, отказ от храна и ниска температура (до 38.5° С). Постепенно се добавят повръщане на стомашно съдържимо и водниста диария, без патологични (слуз и кръв) примеси. Наличието на кръв в изпражненията не е характерно за Ротавирусния гастроентерит (наличието на кръв означава, че е засегнато дебелото черво, докато ротавирусната инфекция засяга тънкото.) По време на епизод на болка можете да доловите куркане на червата, което отминава скоро след това. Заедно с изчезването на куркащите звуци, изчезва и коремната болка.
 

Кога да посетим лекар?

Основната причина да посетите лекар е опасността от обезводняване и последствията от него. Независимо, че в страните с достъп до чиста вода и лекарска помощ Ротавирусната инфекция е благоприятна по своето протичане, може да се стигне до тежко обезводняване. 
 

Обърнете се към лекар, ако забележите един или повече признаци на обезводняване:
 1. Първите признаци на обезводняване са изразената жажда, неспокойствието, капризнеченето, покачването на температурата. Накрая се появяват и сухите и напукани устни, хлътналата фонтанела (до 12-14 м).  С напредване на повръщането, детето може да отказва приемa на течности, защото свързва пиенето с акта на повръщане.
 2. Колкото по-малко е детето, по-висока е температурата и по-изразени са повръщането и диарията, толкова по-тежки са симптомите на дехидратация.
 3. Много често се открива ускорен пулс, който е неадекватен на телесната температура. Това говори за по-тежка степен на обезводняване.
 4. Особено притеснителни симптоми са подтиснатото съзнание (детето е вяло и сънливо), намаленото уриниране и спадането на тегло (виж Остра диария).
   
Заведете детето на лекар и във всеки от следните случаи: 
 1. Забележите „подсичане“ на кожата на дупето, зачервяване и възпаление – често киселата диария води до развитието на дерматит в областта около ануса. 
 2. Детето е с някакво вродено заболяване.
 3. Има промяна в общото състояние и съзнанието.
 4. Има многократни повръщания или изхождания.
 5. Детето е под 6 месечна възраст – колкото по-малко е детето, толкова по-бързо и лесно се обезводнява. Затова във всеки случай на заболяване на малко кърмаче е нужна лекарска консултация.
   

Сигнали за спешни състояния са:

Тежко обезводняване, сърцебиене, подуване на корема, сънливост, липса на урина, наличие на кръв в изпражненията.
 

Изследвания

Съществуват експресни тестове за доказване на Rotavirus изпражненията на дете с остър гастроентерит. По преценка на лекаря могат да бъдат назначени и други изследвания на кръвта, урината и изпражненията, за изключване на друго заболяване или за преценка на състоянието на детето.
 

Трябва ли да ваксинирам своето дете?

В РБългария ваксинацията срещу Rotavirus не е включена в задължителния Имунизационен календар. Доказано е, че въвеждането на ваксината значително намалява броя на заболелите и тежестта на протичането на заболяването в страни, където ротавирусната инфекция представлява значителен здравен проблем. Ваксинирането с пероралните живи ваксини не гарантира напълно предпазване от заболяването. В развитите страни ефективността от ваксинацията е по-висока от страните с ниски доходи на населението.
 

Лечение

В момента не съществува противовирусен медикамент, който да се използва за лечение на Ротавирусната инфекция. Основните мерки са насочени към възстановяване на водноелектролитния баланс на кръвта, преодоляване на обезводняването, симптоматично лечение на повишената температура и повръщането. 

Не се прилагат запичащи и намаляващи чревната перисталтика препарати.

Ротавирусната инфекция винаги води до вторичен лактазен недоимък, поради което на децата, приемащи формула, трябва да се предлага безлактозно мляко. Кърменето не се спира. В кърмата се съдържа лактаза, която помага за усвояването на захарта, има имуноглобулини, които подтискат вируса и т. н. На по-големите деца млякото се изключва от диетата, а след преминаване на инфекцията се въвежда постепенно, като се следят за рецидив на диарията. Още за диетата тук.

Опасното при ротавируса е рискът от тежко обезводняване и вторична бактериална инфекция. Затова оводняването е важно за пациента – то запазва живота му, докато имунната система унищожи вируса. Докато това стане, приемането на вода, соли и глюкоза е необходимо, за да поддържаме физиологичния състав на течностите в тялото. 

 


Остра диария (гастроентерит)

Остра диария (гастроентерит)
В тази статия можете да прочетете за възможните причини, за симптомите и за лечението на диарията. Да научите кога и как да реагирате при диария, а също и как да се справите с обезводняването на детето – честа последица, която не е за подценяване.


Снимка: wikipedia

Още по темата

 • Разреден ябълков сок при разстройство

  Приемът на наполовина разреден ябълков сок от деца с гастроентерит и слаба или никаква дехидратация действа по-ефикасно от електролитния разтвор, който обикновено се...

 • Остра диария (гастроентерит)

  В тази статия можете да прочетете за възможните причини, за симптомите и за лечението на диарията. Да научите кога и как да реагирате при диария, а също и как да...

 • Коластрата в суплементи при деца – обзор на литературата и собствен опит

  Цел на обзора е да представи последните данни за приложение на говежда коластра и лактоферин в педиатричната популация

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

Публикации

Харесай ни във Facebook